logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić stary BIOS na ASUS P5K po nieudanej aktualizacji?

whiteagle 22 Sty 2010 13:02 10133 5
REKLAMA
  • #1 7573435
    whiteagle
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Miałem taki problem, że po uptade biosu na najnowszą wersję (Asus P5K )zaczął mi się wieszać i w grach i w programach. Czytałem na forum o różnych technikach przywracania biosu ale żadna z nich nic nie dała (przekładanie zworek, wyciąganie baterii itp ).
    Dla wszystkich posiadających płyty Asusa ( nie wiem jak to ma się do starszych płyt i do innych producentów )

Jeżeli zrobicie uptade i coś nie będzie hulało ja zrobiłem tak:

1. Odepnijcie dysk HDD, CD, stację dyskietek.
    2. Nową wersje biosu którą miałem z neta (a która mi bruździła ) wrzuciłem na pendriva
    3. Wszedłem do biosu i tam włączyłem Ez Flash, po czym podałem mu tą wersje z netu.
    4. Zapyta się czy na pewno aktualizować, dać tak i jak dojdzie pasek postępu do połowy wyłączyć kompa.
    5. Podpiąć samo CD z płytką asusa, odpalić kompa i wcisnąć alt+F2.
    6. Wyskoczy nam Ez Flash, z płyty dać mu ( u mnie było coś takiego P5kbasic.rom lub P5kc.rom ja dałem to pierwsze ), wcisnąć mu załaduj.
    7. Podłączyć z powrotem cały sprzęt i odpalić kompa.

Mam nadzieję, że będzie przydatna ta wiadomość.:D
  • REKLAMA
  • #2 7573957
    novik89
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Pierwsze słyszę aby w czasie flashowania kości biosu wyłączać komputer! Toż można zniszczyć kompletnie kość!
    A po za tym przed każdym update należy zapisać działającą czyli aktualną wersję biosu na inny nośnik. A potem brać się za update biosu.

a co do zworek i wyjmowania baterii to jest dobre do przywracania ustawień w biosie a nie biosu do wcześniejszej wersji.
  • REKLAMA
  • #3 7573997
    FxJ
    Poziom 21  
    Upewnij się że masz na pewno P5K:
    http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=yS3ZeqfUdCTCIFT2 - wszelkie wersje biosu w dziale download.

Wgrywałeś BIOS 1201?

Jak przywrócić stary BIOS na ASUS P5K po nieudanej aktualizacji?

Po wybraniu Biosu z pendriva w ez flash, program go zczyta, sprawdzi i wgra potem tylko wchodzi po uruchomieniu ponownym do biosu i wczytujesz ustawienia standardowe poczym zapisujesz. Następnie możesz wejść ponownie u poustawiać kolejność bootowania itp. Parametry.

Nie wiem poco pozostałe kombinacje? Nigdy nie wyłączaj PC! Przenigdy podczas flashowania Biosu! W każdej chwili możesz wgrać dowolną wersję (ze strony asusa).
  • REKLAMA
  • #4 7574263
    whiteagle
    Poziom 2  
    Dziwne jest to ze wszystkie metody ktore znalazlem i na tym forum i na innym jakos nie chcialy dzialac. Tak robilem uptade na bios 1201 i wlasnie po tym mi sie zaczol komp zawieszac itp. a starej wersji nie chcial za nic wgrac bo bylo napisane ze jest starsza od tej ktora juz jest i nie ma szans.
    Wiec powiedzcie niby jak mialem to zrobic?????
    Teraz komp dziala jak trzeba i bios jest ok nie zwiesza mi sie juz.
  • REKLAMA
  • #5 7574448
    FxJ
    Poziom 21  
    Na stronie ASUSa w download, pod BIOS-ami jest BIOS-Utilities i program Afudos BIOS update tool V2.36

Zawsze możesz też napisać do wsparcia technicznego ASUS-a.
  • #6 7579122
    whiteagle
    Poziom 2  
    Ok ja tak zrobiłem i jest u mnie spoko jeżeli ktos nie chce to moze zrobic inaczej ja tylko napisalem co zrobilem i ze u mnie wszystko dziala. Wiec nikt nikogo do niczego nie zmusza ;)
REKLAMA