logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystancje uzwojeń w transformatorku stroboskopowym - normy i pomiary

Krzychu ADC 20 Lip 2004 01:11 978 3
REKLAMA
  • #1 751537
    Krzychu ADC
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jakie powinny być rezystancje uzwojeń transformatorka stroboskopowego? Jak sądzę jedna powinna być duża (uzwojenia wtórnego ), a druga znacznie mniejsza tymczasem trafiłem na egzemplaż który ma obie po 147ohm (jest nowy, kupiłem go jako trafo strob) i ponadto między dwiema nózkami (tymi z jednej strony ) jest praktycznie zwarcie :!:
  • REKLAMA
  • #2 751569
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    eee... nie wygląda na awarie...

trafo ma zwykle 1 po jednej stronie (wyjście wysokiego napięcia) i 3 po drugiej, z wyjścia HV przewodzi do jednego z pinów po drugiej stronie, jest 140-150 omów

2 pozostałe piny są połączone i mają opór rzedu 1 oma, nawet mniej, więc po prostu mam wrażenie, że trafo jest wporzo

pozdro :)
  • REKLAMA
  • #3 751763
    Krzychu ADC
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Rozumiem. Ale teraz mam kolejny problem. To trafo ma łącznie 3 wyprowadzenia: 2 z jednej strony i jedno z drugiej strony (rozumiem że cewki są zwarte jednym końcem i wspólnie wyprowadzone), to pojedyncze wyprowadzenie to wyjście cewki wtórnej. Jak teraz mam sprawdzić które z tych dwóch po drugiej stronie należy do uzwojenia pierwotnego skoro mój dt830 przy zwarciu przewodów pokazuje 0.5 i z tąd między odczepem wtórnego a oboma pozostałymi mam ok 147 ?
  • #4 753209
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    mhm... musisz zmierzyć opór między tym pojedynczym a dwoma pozostałymi, prawdopodobnie będzie mała różnica, np.

lewy - 147 omów - mniej - wyjście wspólne
    prawy - 148 omów - więcej - uzwojenie pierwotne

u mnie uzwojenie pierwotne miało tylko 0,3 oma, możesz też zmierzyć przepływ prądu przy jakimś napięciu

w ostateczności po prostu podłącz do stroboskopu/lampy błyskowej na chybił-trafił i zobacz przy jakim podłączeniu działa lepiej :wink:
REKLAMA