logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja transformatora z wieży – cztery wejścia/wyjścia, pomiar uzwojeń

DJKompot 03 Kwi 2006 18:26 1859 9
  • #1 2489295
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Ma cztery wejścia i wyjścia. Był dawno temu jeszcze w wieży (starej).
    Był podłączony do wejścia z sieci.(zaznaczony na niebesko na rysunku)i dawał na dwóch końcówkach 36V~ . TO PO CO JESZCZE JEDNO WEJŚCIE?
    Jeszcze jedno----JAK SIĘ MIRZY TRAFA CZY JAKĄŚ TAK?
    (zamieszczam zdjęcia):D

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Identyfikacja transformatora z wieży – cztery wejścia/wyjścia, pomiar uzwojeń HPIM0609.JPG (35.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2489372
    Karwas
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    a oglądałes te dwa złącza obok tych od 230V? Są doprowadzone do nich druciki? Jeśli nie to są to poprostu niewykorzystane piny. Pewnie w robili też inne trafa, które mają kilka uzwojeń więcej, a obudowa, korpus trafa jest taki sam.
    Co do wyjść to pewnie masz dwa symetryczne uzwojenia. Nawinięte równolegle na siebie na ten sam rdzeń i dają dwa takie same napiecia. Wzmacniacze wykorzystują zasilanie symetryczne +36V i -36V (np)

Mirząc trafo sprawdzasz przejscia między pinami. Poprostu szukasz gdzie się kończy cewka a gdzie zaczyna. 230 podłącza sie pod piny do których dochodzą cieńsze druciki od cewki trafo. Mierząc rezystanje tej cewki jest +- 50 om, chyba, cewki wyjściowe mają mniej.

Chyba troche rozjaśniłem temat...
    Polecam google.pl i lekture teorii transformatorów
    :D

Pozdro
  • #3 2489397
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Zdjęcie owszem wyszło ładne (szczególnie kwiatek) co do trafa jak jesteś pewny że napięcie 220V było podłączone do tych zaznaczonych na niebiesko wyprowadzeniach to czego więcej szukasz?
    Transformatory są rówież stosowane na napęcia 110V ,również są montowane "na uzwojeniach zabezpieczenia termiczne" i pewnie po to są te dodatkowe "wejścia".
    Wyjscia z trafa to można by jeszcze "mnożyć" domniemania może 2x 36V albo 1x??V.
  • #4 2492016
    DJKompot
    Poziom 26  
    Mierząc te cztery (obok siebie)styki wyjściowe w różny sposób nic ne pokazuję miernik. Mierząc te 2 niebieskie wychodzi 045 i tak samo te obok niebieskich . Łącząc te dwa górne wejściowe (niebieski i nie zaznaczony) wychodzi 000 i podobnie z tymi na dole. Mógłby mi ktoś obiaśnić .Jamierzyłem połączenia cewek (jak by co).
    Jeszcze jedno gdybym też podłączył do tych końcówek nie zaznaczonych wejściowych to dało by to wyższe napięcie czy dymy?
  • #5 2492835
    Karwas
    Poziom 14  
    Po raz kolejny odsylam do teorii transformatorów, jak sie dowiesz jak dzialaja i jak sa zbudowane to sam sobie odpowiesz na te pytania :D
  • #6 2496036
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Kolega Karwas ma rację a co do odwrotnego połączenia to siwy dym masz jak w banku no może czarny.
  • #7 2499552
    DJKompot
    Poziom 26  
    podłączyłem do tych dwóch wejść obok niebieskich i daje tyle samo , można podłączyć do oby wejść???
  • #8 2556694
    DJKompot
    Poziom 26  
    Mam idento trafo i na wyjściach daje 24 i 16.Jak zrobić aby nadawał się pod jabla.Co by było gdybym dwie cewki wejściowe podłączył razem równolegle czy coś takiego. Powinno dać ok. 100Ohm rezystacji.A na wyjściu? Jak radzicie?
    Jeszcze jedno większa rezystacja to większe napięcie na wyjściu?
  • #9 2564507
    Karwas
    Poziom 14  
    Podłącz 2 cewki szeregowo to napięcie będzie sumą dwóćh uzwojeń 24+16V.
  • #10 2567656
    DJKompot
    Poziom 26  
    Karwas- nie da to przypadkiem 48 i 32.Ja się nie znam więc gdybyś był miły to powiedz mi dlaczego nie tak jak ja napisałem 48 i 32.I ti jak podłączy zlutowa te dwa styki po lewej górnej stronie i na dole i to będa dwie cewki szeregowo?

Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji transformatora z czterema wejściami/wyjściami, który był używany w starej wieży i dawał na dwóch końcówkach napięcie około 36V~. Pojawia się pytanie o cel dodatkowego wejścia oraz sposób pomiaru uzwojeń transformatora. Uczestnicy wyjaśniają, że niektóre piny mogą być niewykorzystane lub służyć do innych wariantów transformatora o podobnej obudowie, ale z większą liczbą uzwojeń. Transformator może mieć dwa symetryczne uzwojenia wyjściowe, np. do zasilania symetrycznego +36V i -36V. Pomiar uzwojeń polega na sprawdzaniu ciągłości i rezystancji między pinami, gdzie uzwojenie pierwotne (230V) ma wyższą rezystancję (~50Ω), a wtórne mniejszą. Próby łączenia wejść równolegle lub szeregowo mogą zmieniać napięcie wyjściowe, np. połączenie szeregowe dwóch cewek 24V i 16V da sumę napięć. Odwrotne podłączenie może spowodować uszkodzenie transformatora (tzw. "dym"). Zalecane jest zapoznanie się z teorią transformatorów, aby lepiej zrozumieć ich budowę i działanie. W dyskusji pojawia się także pytanie o wpływ rezystancji uzwojeń na napięcie wyjściowe, gdzie większa rezystancja niekoniecznie oznacza wyższe napięcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA