Witam. Mam autoIT.
Zrobiłem go na próbę programem : AutoIT Macro Generator to samo co normalny autoIT tylko włącza się nagrywanie i sam spisuję komendy itp.
kończę nagrywanie i daję SAVE MACRO,
potem włączam utworzony plik i daję COMPILE SCRIPT,
potem tworzy się nowy plik o tej samie nazwie (wszędzie piszę że jest z rozszerzeniem .exe ale u mnie nie ma końcówki .exe tylko taka sama nazwa jak poprzedniego pliku),
i wszystko pięknie, ładnie uruchamiam go i nic włącza się koło paska tam gdzie zegarek i stoi nie widzę aby cokolwiek się działo, a jak na niego kliknę to jest PAUSE SCRIPT tylko) coś pominąłem, co robię "nie tak"? Bo wygląda na to że nie włącza się w ogóle :/
Jak to mówią czasem lepiej późno niż wcale. Autor wątku delikatnie pisząc w pierwszym poście tak namieszał, że należą się sprostowania, chociażby dla następnych pokoleń. Co do postu drugiego: bez przedstawienia skryptu trudno pomóc nawet przy najszczerszych chęciach.
Po pierwsze primo AutoIt MacroGenerator to nie to samo co AutoIt. AutoIt jest językiem skryptowym, krótkie objaśnienie TUTAJ.
Natomiast MacroGenerator jest pomocniczym narzędziem do rejestrowania zdarzeń, np. kliknięć przycisków w aplikacjach, itp., które następnie zostają przetłumaczone na polecenia języka AutoIt (nawiasem: drugie podobne narzędzie Au3Recorder - zapisuje m.in. ruchy myszy, naciśnięcia klawiszy).
Moim zdaniem, jeżeli ktoś ma zamiar cokolwiek pisać w AutoIt, podstawą jest zainstalowanie edytora SciTE. Mimo, że na upartego autoitowe skrypty można tworzyć nawet w Notatniku. Lecz nalezy zainstalować SciTE w pełnej wersji, dostępnej na oficjalnej witrynie AutoIt (zajmuje ledwie kilka MB). Dzięki temu po pierwsze primo będziemy mieli bardzo dobry edytor, z kolorowaniem składni, kontekstowym helpem poleceń języka, itp. Po drugie wraz z pełną wersją SciTE otrzymujemy w menu Tools zestaw dodatkowych narzędzi, miedzy innymi właśnie MacroGenerator, Au3Recorder, czy Koda FormDesigner (projektowanie aplikacji z interfejsem GUI). Ponadto, a raczej przede wszystkim z poziomu SciTE skrypty umożna ruchamiać oraz kompilować. Stosowne polecenia są również w menu Tools. Innymi słowy: SciTE staje się dla AutoIt swoistym "centrum dowodzenia". Możemy za jego pomocą tworzyć i od razu uruchamiać nasze skrypty / aplikacje, praktycznie bez wychodzenia do innych narzędzi. Zresztą więcej o SciTE i jego możliwościach napisałem TUTAJ
Swoją drogą dla mnie niemal niepojęte jest, jak można kompilować skrypt AutoIt, bez próby jego wcześniejszego uruchomienia (w SciTE klawisz F5). Kompilowanie do .exe z reguły przeprowadza się na końcu, po przetestowaniu skryptu (często wielokrotnym), wprowadzeniu poprawek, usunięciu błędów, itp. Nawet skrypty zarejestrowane przy pomocy AU3Recorder czy MacroGenerator zwykle wmagają poprawek, np. dodania opóźnień (Sleep), itp.
I jeszcze dwie informacje:
1. Instalacja AutoIt dla leniwych , a poważniej: wersja portable, wraz z pełnym edytorem SciTE, kompletem narzędzi o których wspominalem wyżej, helpami, etc. Innymi słowy: pełny, gotowy do pracy pakiet. Wystarczy rozpakować na dowolny nośnik (zajmie raptem około 30MB), np. pendrive lub HDD, następnie odszukać i uruchomić plik SciTE.exe. Do pobrania TUTAJ