logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook Corrino 321 po podł. innego zasilacza poleciał dym

wojtek12114 23 Sty 2010 22:45 1725 6
  • #1 7581356
    wojtek12114
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!!!
    Posiadam notebooka Corrino 321. Podłączyłem zasilacz o mniejszym V a większym A. I w chwili włożenia wtyczki do laptopa poszedł dym i laptop się wyłączył. Po kilku minutach włączyłem laptopa... odpalił normalnie ale padło ładowanie baterii. Pochodził trochę na baterii i koniec... Na zasilaczu laptop odpala, ale już nie funkcjonuje ładowanie. Powiedzcie mi jak mogę naprawić tę usterkę?
  • #2 7581690
    KamilSz
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Zapewne nie jest to gniazdo zasilania bo gdyby było gniazdo zasilania uszkodzone to by laptop się nie włączał na zasilaczu. Musisz rozebrać laptopa i skoro poszedł dym to możliwe że wzrokowo dojrzysz co się spaliło.
  • #3 7581938
    Setarkos
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Kamil ma rację, źle doczytałem skoro laptop pracuje na zasilaczu bez bateri musiał spłonąć jakiś układ

Rozkręć laptopa i na pewno uda ci się go zlokalizować
  • #4 7594837
    wojtek12114
    Poziom 14  
    A jeżeli już go zlokalizuje, to będe go mógł w jakiś sposób naprawić lub wymienić?
  • #5 7595111
    KamilSz
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    bez sensu pytanie zadałeś chyba tylko w celu nabicia postu.... nikt nie jest prorokiem po pierwsze nie wiemy jeszcze co się uszkodziło po drugie skąd my mamy wiedzieć jakie masz umiejętności jaki sprzęt jakie możliwości etc etc
  • #6 7595966
    wojtek12114
    Poziom 14  
    Kamil... ale może ktoś już miał taki problem i zna cenę takiej naprawy... Do komisu na razie nie oddam ponieważ już się kiedyś pytałem z innym laptopem o cenę naprawy gniazda zasilającego i mi powiedział 120zł. Nie zostawiłem mu tylko zabrałem i sam sobie za darmochę naprawiłem;/... Więc jeżeli ktoś miał taki przypadek to niech napisze, bo ja mam problem i nie napisałem w celu nabicia posta...
  • #7 7604062
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    Ciekawa sugestia :
    wojtek12114 napisał:
    Do komisu na razie nie oddam ponieważ już się kiedyś pytałem z innym laptopem o cenę naprawy gniazda zasilającego i mi powiedział 120zł.

Myślę, że poleciała jakaś dioda ale to nic pewnego, prześlij zdjęcie wnętrza pacjenta o ile to możliwe dość dokładne tego miejsca w okolicach gniazda zasilania. Ewentualne okopcenia powinny naprowadzić na ślad "winowajcy".
    Jasiek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada notebooka Corrino 321, który uległ uszkodzeniu po podłączeniu zasilacza o niższym napięciu (V) i wyższym natężeniu (A). Po podłączeniu zasilacza pojawił się dym, a laptop przestał ładować baterię, mimo że uruchamia się na zasilaczu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzonego układu lub diody w okolicach gniazda zasilania. Zalecają rozebranie laptopa w celu wizualnej inspekcji i lokalizacji uszkodzenia. Użytkownik pyta o możliwość naprawy lub wymiany uszkodzonego komponentu oraz o orientacyjne koszty naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA