logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po ponownym złożeniu komputera – co sprawdzić po czyszczeniu PC?

kiler14 24 Sty 2010 09:58 1616 16
REKLAMA
  • #1 7582346
    kiler14
    Poziom 10  
    Wczoraj czyściłem komputer i rozłożyłem go totalnie na części, posprzątałem go i złożyłem i wydawało mi się wszystko jest ok ale gdy włączyłem kompa to uruchomił się ale obrazu na monitorze nie było nie wiem co się dzieje. Za wszelką pomoc z góry dzięki.

Proszę o Pomoc!:cry:
  • REKLAMA
  • #2 7582365
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Za dużo z takich fotek nie wywnioskujemy.
    Kable od zasilacza prawidłowo włożone?
    Karta graficzna dobrze włożona?
    Procesor dociśnięty?
    O ile wiem to tam jest Socket A, nie uszkodziłeś czasem rdzenia?
    Może głośniczek wydaje jakieś dźwięki?
  • #3 7582380
    kiler14
    Poziom 10  
    No właśnie głośniczek nie wydaje żadnych dzwięków, niewiem co się dzieje ale ja radiatora nie sciągałem akurat wiec rdzenie nie uszkodziłem.
  • #4 7582395
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    Kolego sprawdź wszystkie karty pci i graficzną też ,po prostu wyjmij i włóż ponownie czasami potrafią nie wchodzić tak jak trzeba,zakładam że wszystko włożyłeś na swoje miejsce.
  • #5 7582412
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    A ja jeszcze proponuje sprawdzić/wyczyścić slot pod pamięć RAM. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 7582512
    kiler14
    Poziom 10  
    Zrobiłem trak jak kazałeś i problem dalej się powtarza. Co mam zrobić?

Dodano po 8 [minuty]:

A tak wogule to wejście niebieskie dla taśmy to do cd-rom a czarne dla dysku twardego, czy to bez różnicy ?
  • #7 7582601
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Jeżeli komp się normalnie uruchamia, a monitor nie reaguje (karta nie doprowadza sygnały) to wnioskuję, że karta graficzna mogła się spalić. Wyjmij ją przedmuchaj slot i dobrze podociskaj.
  • #8 7582611
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Po pierwsze to również go rozłóż z powrotem na części i podłącz go na "pająka", z procesorem + wentylator, jedna kość ramu dobrze włożona, grafika. I wtedy zobacz.
  • REKLAMA
  • #9 7582612
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    A wolne gniazdo przy kości pamięci ram, nie powinno być odchylone ?
  • REKLAMA
  • #10 7582614
    kiler14
    Poziom 10  
    Ok spoko dzięki, zrobie jak kazałeś.
  • #11 7582627
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Jeżeli padła by kość ram, poprzez np. zamknięte szczęki w wolnych gniazdach (zbyt duże napięcie dla niej samej by poszło) to komp, chyba by zaskoczył, ale chyba nie obserwowalibyśmy tzw. procesu ładowania.
  • #12 7582639
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    Odłącz obie taśmy od napędów i dysków wyjmij też karty z pci i próbuj uruchomić ,nie pamiętam cz startuje bez ram ale też spróbuj bez ram ,powinien zastartować bios i zaświeci sie monitor a to połowa sukcesu,ale w ogóle startuje dysk i słychać jek czrobocze?
    ps a monitor włączyłeś :D
  • #13 7582655
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Jeżeli grafika byłaby źle dociśnięta to komp by piszczał, nie poprawiałeś gniazd przy włączonym kompie (zarówno PCI jak i wtyków) przez to grafika mogła się spalić.
  • #14 7582657
    Mario_plf
    Poziom 12  
    Z opisu rozumiem, że komp się odpalił i działa poprawnie ?
    Tylko nie jest widoczny proces uruchamiania ?
  • #15 7582737
    kiler14
    Poziom 10  
    Podociskałem wszystko i nawet zmieniłem kartę grafiki i nic tak dalej znowu podłoncze na pająka tak jak kolega kazał.

Dodano po 48 [sekundy]:

Tak komp się uruchomił ale nie widać nic na monitorku ;/

Dodano po 11 [minuty]:

Odłączyłem jedną kość ram i komputer się normalnie włączył dzięki wam za wszystkie posty. :D:D:D
  • #16 7583309
    archeolog
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    A może to wina monitora? ;] Polecam odłączyć cały zbędny sprzęd typu cd-rom itp
    I ruszać kartą graficzną w slocie i próbować odpalić kompa i tak x razy miałem tak nie jednokrotnie ,Czasami pomogło odpalanie kompa w poziomie
  • #17 7583345
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem po demontażu i montażu, polegający na braku obrazu na monitorze mimo uruchomienia systemu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia kabli zasilających, dociśnięcie karty graficznej oraz procesora, a także wyczyszczenie slotów pamięci RAM. Użytkownik potwierdził, że głośniczek nie wydaje dźwięków, co może sugerować problem z kartą graficzną. Po kilku próbach, w tym zmianie karty graficznej i podłączeniu komponentów w trybie "pająka", udało się uruchomić komputer po odłączeniu jednej kości RAM. Zwrócono również uwagę na poprawne podłączenie taśm do dysków i napędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA