logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik gaśnie na LPG podczas mrozów – spadek obrotów po przełączeniu na gaz

lukaszpie84 24 Sty 2010 10:05 5325 7
REKLAMA
  • #1 7582377
    lukaszpie84
    Poziom 10  
    Mój problem polega na tym że jak tylko zaczeły sie mrozy samochod przestaje jezdzic na gazie. Jadac i po przelaczeniu na gaz samochod spada z obrotow az do momentu zgasniecia.Z poczatku myslalem ze jest to zamarzajacy parownik ale po zagrzaniu samochodu jest goracy a nawet parzy. Plyn w ukladzie takze jest w porzadku. Nie ubywa go bo caly czas go kontroluje. Moze juz ktos spotkal sie z takim problemem.
  • REKLAMA
  • #2 7582503
    autoservis
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    musisz jechac do gazownika na wymiane filterka gazu + ustawiena gazu koszt ok 50 zl
  • REKLAMA
  • #3 7582662
    lukaszpie84
    Poziom 10  
    U gazownika byłem. Ustawiał go, a problem wcale nie znikł. Stwierdził ze poprostu parownik zamarzł i trzeba to odczekac jezdzac na benzynie.
  • #4 7582988
    qazar2
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Ja też uważam że zamarza parownik. Miałem kiedyś taki problem. Rozwiązałem problem podłączając pompkę elektryczną wspomagającą obieg płynu w ogrzewaniu parownika i nagrzewnicy auta np. taką od VW t4. Efekt był bardzo dobry. Auto grzało jak trzeba i parownik nie zamarzał nigdy. Pompka pracowała po uruchomieniu silnika i po problemie nawet na dużym mrozie.
  • REKLAMA
  • #5 7583068
    lukaszpie84
    Poziom 10  
    Ale czy zamarznięty parownik nie powinien być chociaż troche oszroniony.

Dodano po 18 [minuty]:

A moze to ten syf zwany mazmutem. Przejechalem okolo 10000km i tego nie spuszczałem, a niewiem kiedy robił to poprzedni wlasciciel.
  • REKLAMA
  • #6 7587837
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    lukaszpie84 napisał:
    U gazownika byłem. Ustawiał go, a problem wcale nie znikł. Stwierdził ze poprostu parownik zamarzł i trzeba to odczekac jezdzac na benzynie.

To w końcu jak go ustawił? Sprawdzał czy gaz dochodzi z butli do parownika? Gazownik powinien wiedzieć że trzeba syf spuścić z parownika
  • #7 7603929
    agniesia110
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    rozkrec parownik od strony membrany gazowej wymy wszystko i powinno byc ok jak nie pomoze zajrzyj do silniczka krokowego wolnych obrotow
  • #8 7604347
    Meteor80
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Jak stary jest parownik, może czas już na jego wymianę, bądź regenerację.
    Jak miałem astrę, to gasła nawet w lato na gazie, dopiero jak parownik był naprawdę bardzo ciepły to można było na gaz przerzucić.
    Po rozebraniu parownika okazało się, że membrany są sztywne jak karton i tylko w wysokiej temperaturze uzyskiwały elastyczność.
    Regeneracja (wymiana membran) pomogła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas mrozów użytkownik zauważył, że jego samochód przestaje działać na gazie LPG, co prowadzi do gaśnięcia silnika. Początkowo podejrzewał zamarzający parownik, jednak po rozgrzaniu silnika problem nie ustępował. Użytkownicy forum sugerują, że przyczyną może być zamarzanie parownika, a także zanieczyszczenia w systemie gazowym. Proponowane rozwiązania obejmują instalację elektrycznej pompki wspomagającej obieg płynu w parowniku oraz sprawdzenie stanu membran parownika, które mogą wymagać regeneracji lub wymiany. Wskazano również na konieczność spuszczenia zanieczyszczeń z parownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA