logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopoty z flashowaniem BIOS-u karty GEFORCE 2MX 400/64MB Procomp

staszek44 10 Sty 2003 08:24 2203 4
REKLAMA
  • #1 79136
    staszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Posiadam kartę GEFORCE 2MX 400/64MB (producent lub dystrybutor to "Procomp"),mam kłopoty z flashowaniem (wymianą biosu)w związku z tym mam pytanie ,co mogą oznaczać dwa ostatnie komunikaty:
    "Eeprom man.ID,devcode (55,AA):Unknown" i "Error:Suported Eeprom not fund".......plik nowego biosu mam przekopiowany na dyskietkę i nazwę zmienioną na 3.rom (czy może to oznaczać niewłaściwy bios dla danej karty),jest też dla mnie nie jasne ,ponieważ zrobiłem zrzut starego (obecnego) biosu i jest on w formacie binarnym , dlaczego nowy to "rom" ,a dump to "bin" czy trzeba któryś z tych plików przekonwenterować ???
    Zawszelkie info bardzo dziękuję.........
  • REKLAMA
  • #2 79139
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Oznacza to, że program jakim chcesz zapisać nowy bios nie obsługuje kości pamięci jaką masz na na karcie - tj masz nie ten program.
    Podaj oznaczenie kości BIOS' albo sam sprawdź czy nie jest to przypadkiem EPROM. W trakcie szukania programu do flashowania zwróć uwagę na to by program obsługiwał twoją pamięć jeżeli można ją przeprogramować (ale chyba wszystkie GF można aktualizować)
  • REKLAMA
  • #3 79206
    staszek44
    Poziom 14  
    Czy można sprawdzić typ kości pamięci bez otwierania jednostki centralnej tzn.np.programowo i jak stwierdzić (szukając w sieci)która wersja programu obsługuje jakie kości.....???
    Dziękuję Pozdrawiam......
  • REKLAMA
  • #4 79217
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Właściwie można, ale pod warunkiem, że program ją zna... Ale co to za różnica flashując kartę i tak tracisz na nią gwarancję... Na pocieszenie ;) dodam, że często na EPROMach była naklejka z nazwą modelu lub logo producenta, czasem jest też na EEPROMach (czy Flash) i żeby odczytać oznaczenia musisz ją odkleić. EPROMu nie przeprogramujesz na karcie, tylko w programatorze!
  • #5 79226
    staszek44
    Poziom 14  
    OK prawdopodobnie mam eprom ,a co do sprawdzenia to nie chodziło mi o gwarancję to składak i ma ok 3 lat a pozatym wszystko w nim wymieniam i aktualizuję sam tak że żadna sprawa poprostu (lenistwo :)) ,dlatego pytałem ale zaraz zajrzę tylko jeszcze jedno pytanko jeżeli to eprom to będę go programować programatorem zew. i tu pytanie ściągnięty przezemnie plik (bios) to format "rom" ,a na proga potrzebuję "bin" czy muszę poszukać w sieci odpowiedni bios w formacie "bin" czy użyć tego samego (rom) tylko go przekonwenterować,ale jeszcze pozostaje pytanie jakim programem ???
    Dziękuję Pozdrawiam.....
REKLAMA