Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Iveco 35s11 Nie chce odpalić ?

baza9 25 Sty 2010 22:58 3851 6
  • #1 25 Sty 2010 22:58
    baza9
    Poziom 8  

    Witam mam problem z odpaleniem busa. większość mi mówi, że to przez niska temp. która teraz szaleje i żebym zmienił filtr paliwa.
    3 dni temu (piątek) zalałem na STATOIL 15l DieselGold + 2l benzyny. Następnego dnia (sobota) odpaliłem ale ciężko (kręciłem, załapał!, załapał! załapał! aż zapalił - bleble ), musiałem polewać wrzątkiem filtr paliwa oraz trochę po silniku. Po tym zabiegu Iveco pracowało około 2godzin na wolnych obrotach. W Niedziele to samo, czyli walka z mrozem ale sie udało. Wieczorem dodatkowo i zapobiegawczo ZMIENIŁEM filtr paliwa po czym przejechałem jeszcze ok 10 km. W poniedziałek z rana przy -25 próbowałem tej samej metody polewania lecz zużyłem nieco więcej czajników gorącej wody i CZASU ale w rezultacie się udało... Auto popracowało ok. 2 min i gdy dodałem gazu to zgasło!. Następne wielokrotne próby kończyły się niepowodzeniem. Auto kręciło jak trzeba ale już nie załapywało. Zachowywało się tak jak by nie dostawało paliwa. Sprawdzałem na filtrze paliwa i po wciskaniu pompki która znajduje się nad filtrem widać było, że paliwo wchodziło do filtra i z niego wychodziło w stronę silnika co w rezultacie wyklucza zamarznięcie ropy (tak sądzę). Wieczorem (dziś) podgrzałem nagrzewnicami wszystko co jest pod maską i to samo, zero reakcji jakby odcięty zapłon. Dodam, że Iveco stoi od piątku 22.01 na powietrzu ma imobilajzer i nie wiem co czynić gdyż potrzebny jest do pracy a nie mam nikogo kto mógł by mi cokolwiek podpowiedzieć czy to pompa paliwa, imobilajzer ropa czy cokolwiek innego...

    ????????

    0 6
  • #2 25 Sty 2010 23:26
    fuelinyourblood
    Poziom 35  

    hm podobno na zime nie da rady!

    ale zacznij kolego od podstaw, sprawdx swiece i jezeli to CR to cisnienie paliwa

    wiem ze ktos mnie pewnie z krytykuje ale 10l benzyny na zbiornik paliwa ropy to nie grzech

    0
  • #3 26 Sty 2010 07:11
    baza9
    Poziom 8  

    ok zobacze co da sie zrobic. dziekki

    0
  • #4 26 Sty 2010 15:38
    lukasz530
    Poziom 13  

    Cytat:
    15l DieselGold + 2l benzyny.

    Nie wolno mieszać! Przy tankowaniu zapytaj na stacji o jakiś preparat, który dolewa się do paliwa.

    0
  • #5 26 Sty 2010 22:09
    kwok
    Poziom 39  

    Cytat:
    Nie wolno mieszać! Przy tankowaniu zapytaj na stacji o jakiś preparat, który dolewa się do paliwa.

    jak trafisz na dobry to dobrze a jak kupisz g...no to wykończysz wtryski
    na razie daj sobie spokój z chemią do paliwa i skup się na odpaleniu

    0
  • #6 26 Sty 2010 23:51
    baza9
    Poziom 8  

    Nie pali. Wygląda to chyba na pompę. Po odpowietrzeniu układu niby lepiej, po kilku kręceniach załapie podskoczy na 3000 i gaśnie. Tak jakby podpompował, załapał i flak. Nie ogarniam

    1
  • #7 29 Sty 2010 19:30
    baza9
    Poziom 8  

    Okazało się, że pasek rozrządu przeskoczył. Tak ze samochód u mechanika, a temat zamknięty. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie :)

    0