logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć się do pamięci i rozkodować radio Grundig Opel SC303D?

paw2501 21 Lip 2004 12:30 9774 29
REKLAMA
  • #1 753497
    paw2501
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam!
    Poszukuję sposobu podłoczenia się do pamięci i sposobu rozkodowania radia o którym mowa w temacie.Jak się wogóle wywołuje kod w tym radiu? Z góry dzięki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 753590
    august
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    motorola hc11 kod jest w wewnetrznym eepromie
  • REKLAMA
  • #3 753748
    paw2501
    Poziom 22  
    Procesor : Motorola MC68HC11E9
  • #4 753785
    MANGI
    Poziom 20  
    trzymasz as i wciskasz power, po kilku sekundach radio spyta o kod, po wpisaniu kodu, potwierdzasz trzymając as, aż sie uruchomi

w tym modelu radia i temu podobnych, w trakcie czytania, wyzerujesz eeproma i po fakcie, jak nie masz zapasowej zawartości

pzdr
  • #5 753919
    inokris
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Kod się wpisuje tak jak napisal MANGI. Jeśli mowa o rozkodowaniu to jak nie masz kalkulatora lub odpowiedniego eprzęty i WIEDZY to daj to komuś kto się na tym zna.
    KK
  • #6 753938
    paw2501
    Poziom 22  
    Przyznam się ,że zadużo radii to ja nie rozkodowałem ,ale bardzo sie tym interesuje. Schemat jako takiego programatora znalazłem do tego modelu tylko nie wiem jak się "podpiąć" pod to radio.
  • #7 753940
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    wszystko co trzeba jest ina elektrodzie i w necie wystarczy tylko poszukać, a kod to chyba jednak najlepiej odczytać z oryg.bina zamiast podkładać, a później cuda radio wyprawia
  • #8 753957
    inokris
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jeśli tym się interesujesz to odstaw to radio, bo latwo popsuć ale trudno naprawić. (drogo) Na początek poczytaj trochę o pamięciach i budowie radii.
  • #9 753968
    MANGI
    Poziom 20  
    :arrow: paw2501

jak pisałem wczesniej, uszkodzisz zawartość pamięci.
    jeżeli nie masz gotowca do wgrania, to pozostał Ci post o policzenie kodu, co teraz jest nie zgodne z regulaminem

pzdr

podłaczenie hc11
    piny - 2 do masy, 21 - tx, 20 - rx, 17 - reset
  • #10 753984
    paw2501
    Poziom 22  
    Dzieki koledzy za podpowiedzi, jeszcze się zastanowie czy się za nie zabrać, bo z tego co wiem podłoczanie do procka jest bardzo niebezpieczne co innego z zewnętrznymi pamięciami.Poserwuje jeszcze po internecie może coś znajde.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #11 754102
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    nikt Ci tego nie policzy z numeru serjnego, nie ma szans.

SławeK
  • #12 754356
    tofil
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam. Ja kiedyś się z takim bawiłem 2 dni i okazało się, że jak jest źle podpięte 2 zasilanie w ISO to radio się włączy ale nie da się wpisać kodu. Nie pamiętam który pin jest dobry ale mam takie i jak sprawdze to napiszę. Dołączam zawartość EEPROM. Działa na 100% z tym modelem.
    Załączniki:
    • SC303działa.zip (211 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 754650
    wijar
    Poziom 19  
    MANGI czemu ma uszkodzić zawartość, ja je zczytuję bez uszkadzania jak do tej pory, a gotowca używam tylko w ostateczności jak jest faktycznie wywalona zawartość.pozdrawiam
  • #14 754858
    osokin
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    wijar napisał:
    MANGI czemu ma uszkodzić zawartość, ja je zczytuję bez uszkadzania jak do tej pory, a gotowca używam tylko w ostateczności jak jest faktycznie wywalona zawartość.pozdrawiam

A czym ja zczytujesz ze nie gubi ci zawartosci - moze masz programator z ETL. Akurat w tym modelu zwyklym interfejsem na maxie pamiec sie sypie.
  • #15 754874
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ponoć jak się czyta interfacem na MAX233 to się nie sypie.... Ci co mają to wiedzą co i dlaczego, więc proszę nie pytać.

SławeK
  • #16 754925
    arttoo
    Spec od car audio
    Ocena: 73
    mysle ze nawet bez maxa eeprom sie sypie po zwarciu 2 pinu do masy i podaniu zasilania- to tak na marginesie co do ETL-a do E9 tez potrafi wywalic eeprom .Sa to moje takie moze nic nie znaczace uwagi ale przez wywalanie sie eepromow napisalem z moim kolesiem chodzace po elektrodzie i nie tylko kalkulatory kodow grundola

Pozdrawiam
  • #17 755498
    wijar
    Poziom 19  
    skoro się sypie przy czytaniu to ciekawi mnie skąd macie gotowce pewnie z płyty z elektrody albo skąd indziej(nieważne) ale ktoś to musiał przeczytać tylko jak prawda???
  • #18 755838
    SlaweK
    Poziom 43  
    Powiem ci jak to dalej było. Płyta z Elektrody miała z płyty którą skradziono Arttoo i tak kółko fachowców się zamyka. A ciekawe skąd pierwotnie się wzięły to zapytaj Arttoo prywatnie, może Ci powie.

SławeK
  • #19 755858
    wijar
    Poziom 19  
    ja część ciekawostek które posiadam (i trochę nauki) dostałem od zaprzyjaźnionej b.mądrej głowy z ukrainy a reszta to nauka i czytanie stwierdzen mądrzejszych ludzi ode mnie no i oczywiście noty aplikacyjne producentów które wyjaśniają prawie wszelkie wątpliwości, co nie znaczy że wszystko umiem.troche nie na temat ale niech tam.pozdrawiam
  • #20 756305
    tofil
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Pamięć się sypie bo większość procków jest zabezpieczona i przy odczycie EEPROM jest kasowany i ustawiane są same FF.
  • #21 756431
    SlaweK
    Poziom 43  
    ....... i wystarczy wprowadzić procka w ModB by jeśli jest zabezpieczona skasowała się.

SławeK
  • #22 756806
    arttoo
    Spec od car audio
    Za ta płyte powinienem chyba od elektrody jakiejs prowizji sie spodziewac.A co do plikow spotkalem sie nawet z takimi ze niby byly z dalekiej rosji a jak sie go edytowalo pisalo "TONEX AKUSTIK" znaczy sie firma w Ktorej pracowalem chodzi mi o plik do bremena sqr49 i jak ja moge wierzyc w te tegie glowy z ukrainy i jeszcze bog wie z kad.Cale radio kode zaczelo sie parenascie lat temu jak moj przyjaciel napisal programy do motek hc05 i hc11 ktorych na elektrodzie i na plycie jest pelno.Kazdy z nich mial haslo jeden kolo poprostu sprzedal swoje programy gdzies komus potem internet stal sie porzadkiem dziennym i tak juz sobie jest do dzis,cieszy mnie jedno mam wersje najnowsza co zabezpiecza motorolle i juz nikt po mnie nie dostanie gotowca na talerzu.Kazdy z nas ma glowe , wiedz trzeba nia ruszac od czasu do czasu a nie zebrac o gotowce!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #23 757109
    SlaweK
    Poziom 43  
    Teraz panuje moralność Kalego. No może inna odmiana. Jak Kali ukraść komuś to Kali jest złodziej ale ten co kupił od Kalego to już legalny zakup zrobił. A jak Kali ukradł i puścił w sieć to znaczy że to dobro jest już wspólne i każdem się należy.

SławeK
  • #24 878841
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    czy ten ukladzik moze zastapic uklad na MAXie232?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć się do pamięci i rozkodować radio Grundig Opel SC303D? interface_schematic.gif (8.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 878910
    SlaweK
    Poziom 43  
    I tak i nie ale gratuluję pomysłu. O ile pamietam było to w Praktycznej Elektronice. A podobny układ był w emulatorze karty serwisowej do starszych telefonów Motoroli (Asim)

SławeK
  • #27 879572
    SlaweK
    Poziom 43  
    W sumie max i 4 kondensatory to 5 elementów a ten układ ma 6 , więc jest trudniejszy. Ale skoro ktoś nie potrafi prostego układu uruchomić i przetestować to mu nawet woda z Wisły nie pomoże....
    Dla głąbów polecam MAX233, ale boję się że to też będzie za trudne !

Lepsze są interejsy na MC1488/1491. ;)

SławeK
  • #28 879942
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    niechodzilo mi oto ze ukalad na max232 jest trudniej zbudowac od tego. ale oto ze uklad ktory pokazalem jest tanszy!! a jesli to by bylo to samo to poco przeplacac.
    i nie trzeba odrazu wyzywac od GLABOW!!!!!!
    Forum jest chyba poto zeby sie czegos dowiedziec (tak mi sie wydaje) jak narazie to widze ze kazdy kto sie tu wypowiada jest najlepszy i wszystko wiedzacy.
  • #29 880080
    SlaweK
    Poziom 43  
    Trochę dziwię się że marnujesz czas za 2-3złoty bo taka będzie róznica w kosztach. A jak pokazuje życie to w elektronikę się inwestuje a nie oszczędza na niej.
    A teraz zwróć uwagę jak ten układ działa. Żeby odebrać na pinie 2 LPT (Rx) stan 0 to musisz taki stan wymusić na Tx (pin 3 LPT) . Z tego wniosek że nie możesz robić wszystkiego jednocześnie a tylko na zmianę. Teraz, żeby oprogramowac taki układ musisz o tym pamiętać a w normalnym maxie nie. Czy taka róznica jest warta zachodu ? Jeśli piszesz swój program to możesz to uwzględnić . A myślę że to napięcie ujemne można by wziąść pisząc program wystawiając odpowiedni stan na inną linię RS232 choć nie wiem jak to dokładnie wyjdzie w praktyce.

SławeK
  • #30 880087
    arttoo
    Spec od car audio
    jak sie robi radyjka za 5pln to jest za drogo faktycznie bo koszt elemetow to 6.50pln !!!!!!!!!!!!!!! Ponawiam zapytanie GDZIE MASZ TAM RESET? Najpierw sie zastanow a potem pytaj i nie dziw sie ze raczkujacym fachowcy nie chca pomagac!

P.S. Czytajac takie posty normalnie rece opadaja i szkoda slow.

Pytanie do adminow czy mozna stworzyc dzial np Wywazanie otwartych drzwi albo Brak mi kasy na interfejs co robic?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Radio Grundig Opel SC303D wykorzystuje procesor Motorola MC68HC11E9, a kod zabezpieczający jest zapisany w wewnętrznym EEPROM-ie. Aby wywołać zapytanie o kod, należy przytrzymać przycisk AS i włączyć zasilanie, po czym radio poprosi o wpisanie kodu, który potwierdza się ponownie przyciskiem AS. Próby odczytu lub rozkodowania pamięci EEPROM są ryzykowne, gdyż wiele procesorów jest zabezpieczonych i podczas odczytu zawartość może zostać wymazana lub zastąpiona wartościami FF. Do podłączenia do procesora MC68HC11 stosuje się piny: 2 do masy, 21 (TX), 20 (RX) oraz 17 (reset). Do bezpiecznego odczytu pamięci zaleca się użycie interfejsu opartego na układzie MAX233 lub podobnym, gdyż zwykłe interfejsy mogą uszkodzić EEPROM. W sieci dostępne są schematy programatorów i gotowe pliki binarne, jednak ich pochodzenie bywa niepewne. Rozkodowanie radia bez odpowiedniej wiedzy, sprzętu i kalkulatorów jest trudne i może prowadzić do trwałego uszkodzenia pamięci. Dyskusja porusza także kwestie moralne związane z udostępnianiem gotowych kodów i programów do rozkodowywania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA