logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Altea - wycieraczki przednie nie działają po wymianie szyby, co sprawdzić?

piterek77 26 Sty 2010 23:23 26350 11
REKLAMA
  • #1 7598156
    piterek77
    Poziom 12  
    Ocena: 82
    witam musiałem wymienić przednia szybę i ściągałem wycieraczki ciężko schodziły musiałem trochę młotkiem z góry uderzać żeby puściło ale nie ważne później bez wycieraczek słyszałem że chodziło jak złożyłem wszystko i nie działają mi wycieraczki przednie na żadnym biegu (tylna działa i spryskiwacze działają )są tam 2 silniki w jednym są 3 kable i prąd dochodzi do 2 tzn (+ - a ten 3 to nie wiem a na drugim są 4 (+ - i tamte nie wiem bo nic na nich nie ma bezpieczniki ok jest jakiś przekaźnik czy silniki się zatarły:) dzieki za odp
  • REKLAMA
  • #2 7598175
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7598188
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Sprawdź czy jak ruszysz ręką to próbują pracować (zrób to na najszybszej prędkości) jak próbują to zatarte są tulejki ślizgowe pod ramionami wycieraczek. posłuchaj czy słychać przekaźnik o czasówek.
  • #4 7598232
    piterek77
    Poziom 12  
    w przekaźnikach nic nie słychać tylko jak włączę tylna wycieraczkę to słychać czasówkę a na przednich nic
  • Pomocny post
    #5 7598249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7598260
    piterek77
    Poziom 12  
    ok sprawdzę rano motronic
  • #7 7598274
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    Bezpieczniki sprawdzone? Sprawdź na najszybszym biegu i rusz je rękami . Co do przekaźnika to często ma zimne luty ale na najszybszym biegu powinny i tak chodzić , mogły zawiesić się też szczotki w silniczku włącz najszybsze i postukaj po silniczku może zaskoczy. Co do tej maski koledzy mają racje sam się na tym złapałem w golfie V
  • #8 7602584
    piterek77
    Poziom 12  
    bezpieczniki sprawdzone, na najszybszym biegu ruszam ręka i chodzą, nic będę musiał wyciągnąć cała przekładnie :( aha klapa jest zamknięta może ten czujnik nie puszcza sygnał czy możesz mi powiedzieć gdzie on jest
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 7603098
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam .Czujnik jest przy zamku maski. Musisz się dobrze przyjrec.
  • #10 7604301
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    Witam, A sprawdzałeś zasilanie czy dochodzi? Tam są dwa silniki, lewy pełni rolę mastera. Podpinałeś się testerem żeby z czytać błędy?
  • #11 7607474
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    piterek77 napisał:
    bezpieczniki sprawdzone, na najszybszym biegu ruszam ręka i chodzą, nic będę musiał wyciągnąć cała przekładnie :( aha klapa jest zamknięta może ten czujnik nie puszcza sygnał czy możesz mi powiedzieć gdzie on jest

-zobacz czy przypadkiem nie musisz poprawić zakuwanego połączenia ramienia napędu z osią. U mnie obracało się i zapunktowałem spawem. Wtedy słychać napęd bez ruchu ramienia wycieraczki. Też zimą, w 2 letnim aucie :)
  • #12 7617974
    piterek77
    Poziom 12  
    znalazłem powód ta wtyczka od strony kierowcy nie wchodziła do końca kurzwa mać ale jakim cudem się wypięła dzięki za pomoc i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przednimi wycieraczkami w samochodzie Seat Altea po wymianie szyby. Po demontażu wycieraczek, które były trudne do zdjęcia, po złożeniu całości wycieraczki nie działają na żadnym biegu, podczas gdy tylna wycieraczka i spryskiwacze funkcjonują poprawnie. Użytkownik sprawdził bezpieczniki oraz zasilanie, a także próbował ręcznie poruszać ramionami wycieraczek. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić czujnik zamknięcia maski, który może blokować działanie wycieraczek, oraz zweryfikować połączenia elektryczne silników. Ostatecznie użytkownik odkrył, że wtyczka od strony kierowcy nie była prawidłowo podłączona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA