logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STAG 300 częste przełączanie sie na beznyne,brak mocy na max

zabek1987 26 Sty 2010 23:56 4124 10
REKLAMA
  • #1 7598303
    zabek1987
    Poziom 10  
    Witam,mam bmw E36 z silnikiem 2.0,założona jest instalacja stag 300-6 która ma ok 3 lat. Problem w tym ze ostatnio brakuje jej mocy od 5000 - 6500 obrotów i na dodatek teraz doszło częste przełączanie sie z gazu na benzynę nawet przy 90 stopniach temp? proszę o jakieś rady
  • REKLAMA
  • #2 7598609
    wmarek65
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Musisz podłączyć się pod kompa gazowego,bez tego ani rusz,napewno komp gazowy wykrywa błedy i trzeba je odczytać wtedy wiadomo gdzie szukać, przyczyny mogą być różne ,zanieczyszczone filtry ,powodujące niskie ciśnienie na wtryskach,zanieczyszczone lub padające wtryskiwacze gazu,przyczyn przejścia na pb jest bardzo dużo i zanim zaczniesz grzebać musisz odczytać błędy z kompa lpg
  • #3 7598913
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    oraz odpowiednio je zinterpretować
  • REKLAMA
  • #4 7598965
    lleeoo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wg objawów ewidentnie za małe ciśnienie, najpierw zmienił bym filtry zawsze warto je wymienić a kosztuje to grosze.
  • #5 7598968
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    Na poczatek zatankuj na dobrej stacji gaz z zimową mieszanką propan-butan. Ja ostatnie dwa tankowania (lotos) męczyłem sie z brakiem mocy w aucie i przełaczaniem na benzynę nawet przy 2,5-3 tys . Po zatankowaniu na BP problem sie sam rozwiązał. Moja V6-tka kręci jak szalona- 6-7 tys. bez problemu.
  • #6 7599206
    zabek1987
    Poziom 10  
    na filtrach mam może zrobione ok 8 tys km wiec może nie są jeszcze zapchane,a co do gazu to tankuje prawie zawsze na orlenie
  • REKLAMA
  • #7 7599628
    wgmajster
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    z objawów na "oko" stawiał bym raczej na reduktor
  • REKLAMA
  • #8 7599875
    wmarek65
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    jeśli sam chcesz się bawić w regulacje,kup sobie kabelek do staga,program jest darmowy na stronie producenta , na forum dokładnie opisane jak trzeba regulować,a i zawsze możesz napisać o problemach lub wątpliwościach,na pewno ktoś pomoże
  • #9 7599932
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    zabek1987 napisał:
    na filtrach mam może zrobione ok 8 tys km wiec może nie są jeszcze zapchane,a co do gazu to tankuje prawie zawsze na orlenie

No to niestety nic dobrego nie wróży, nie raz nociołem się na mułowaty gaz na orlenie, ale ogólnych reguł nie ma.

Teraz przy dużych mrozach i mocno używanym ogrzewaniu parownik może nie być dostatecznie ogrzewany przy skrajnie dużym poborze gazu.
  • #10 7600963
    zabek1987
    Poziom 10  
    sprawdziłem kiedy był zakładany gaz i na nie całe 200 tys km a aktualnie mam 277 tys km,wiec nie ma co się mu dziwić,ale przy najbliższej okazji podjadę na kompa i sprawdzę. Jeśli chodzi o max obroty to kiedy wcisnę gaz do dechy to muli a jak stopniowo zwiększam obroty to jest ok
  • #11 14587501
    tweety789
    Poziom 2  
    Kolego na 90 % reduktor do wymiany zbyt male cisnienie redu powoduje przelaczenie na pb dla pewnosci odepnij map sensor i zobacz czy bedzie zmiana mozesz tez wlaczyc funkcje podparcia pb ale do tego trzeba kompa jesli cisnienie spada na wysokich obrotach pod granice min to reduktor bankowo na smietnik pozddro

Moderowany przez T5:

Nie dość że wykopaliska to jeszcze tragiczna pisownia.
    Regulamin
    Zasady działu
    3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z BMW E36 z silnikiem 2.0, które ma zainstalowaną instalację gazową STAG 300-6. Problemy obejmują brak mocy w zakresie 5000-6500 obrotów oraz częste przełączanie się z gazu na benzynę, nawet przy temperaturze 90 stopni. Uczestnicy dyskusji sugerują podłączenie do komputera gazowego w celu odczytania błędów, wymianę filtrów, sprawdzenie jakości gazu oraz ewentualną wymianę reduktora. Wskazują również na możliwość problemów z ciśnieniem gazu oraz zanieczyszczeniem wtryskiwaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA