logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] E36 1.6 1993 STAG2-E4, Bingo-M gaśnie na LPG, traci moc, świrują obroty

keseszel 14 Kwi 2015 15:59 1782 9
REKLAMA
  • #1 14616663
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    E36 rok 93, 1.6 pojemność STAG2-E4 , Bingo-M.
    W czasie jazdy na gazie po krótkim czasie traci moc, gaśnie, świrują obroty. Wymieniłem filtr powietrza, nie pomogło. Odłączyłem krokowy działał jak działa na gazie. Próba na parkingu, bo nie chcę korkować pół miasta...

Reduktor z filtrem, zamieszczę zdjęcia wkrótce. Podejrzewam, że bez kompa sie nie obejdzie, ale do tej pory trafiałem na papraczy, ze się tak wyrażę.

Jakieś pomysły oprócz wymiany filtra?

Znajomy montujący gaz mówił, że :
    wina krokowca zamontowanego głowiczka ( cewką ) w dół- odwróciłem
    wg niego auto chodzi na benzynie i LPG jednocześnie - jak to sprawdzić, jakieś propozycje?

Lambda?- na PB by też wariował.. Na Pb jest spoko.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14616759
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Ile lat ma reduktor - może już czas na jego wymianę lub wymianę membrany?
    Skoro chodzi na LPG i PB jednocześnie to wyjmij przekaźnik od pompy paliwa lub bezpiecznik.
  • #4 14617930
    keseszel
    Poziom 26  
    Użytkownik nie wie jak stareńki jest parownik.
    Ja tez nie. Chyba niezbyt stary, ale sprawdzę.
    Lambdę sprawdzę jak się doszukam gdzie jest, jestem zwykłym grzebaczem elektrodowym ;-) ale nie ignorantem. Poszukam w manualu. Dziwi mnie że po odlaczeniu krokowca tak sie auto zachowywali.. Przeszedłem parę aut z gazem.

Czy żeby zmierzyć napięcie z sondy muszę wejść pod auto? Czy mogę dokonać pomiaru z komory silnika? Nie mam kanału tutaj.

Jak ustalić której generacji jest gaz? Są założone wtrysku do gazu, ale aby załączyć gaz muszę nadusić przycisk od LPG. Zapala się wtedy migająco dioda i po podgazowaniu auto przechodzi na LPG. Kiedy kończę jazdę muszę pamiętać o przełączeniu na Pb. Jesli nie przełączę to podobno są problemy z uruchomieniem zimnego silnika, nie sprawdzałem uwierzyłem na slowo . W Picassie nie mam takiego problemu, odpalam, jadę i jak jest ciepla to sie sam przełącza.

Postaram się sprawdzić jaka jest tam gazowka, może jakieś dokumenty od gazu.
  • REKLAMA
  • #5 14619846
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 410
    Jeśli chodzi o krokowy to tak. Auto po wypięciu normalnie działa bo:
    1. Krokowy ustala dobrą pozycję i po wyciągnięciu wtyczki zostaje w tym samym miejscu i auto w miarę dobrze pracuje mimo tego że nie ma sterowania.
    2. Krokowy jest wybebeszony w środku. Została tylko obudowa aby nie czepiali się na stacji diagnostycznej a mieszanka regulowana jest tzw "śrubą"

Masz auto z wtryskami i silnikiem krokowym??? COś ściemniasz. Inst z krokowym to III gen (z mikserem) Inst z wtryskami to zazwyczaj IV gen.

Co do sondy to zazwyczaj fioletowy przewód w sterowniku lpg.
  • #6 14622189
    keseszel
    Poziom 26  
    Ok, zamieszczę fotki tego cuda. Wczoraj jechałem 2km na gazie i było ok. Dziś jechałem 2km rano, po przełączeniu smród siarki czy jakiś inny..Auto po przełączeniu wyraźnie traci moc, nie ma takiego "kopa" jeśli można nazwać przy 1.6 jak na benzynie. Po pewnym czasie gubi obroty, pracuje nierówno, obroty obstawiam na jakieś 500.. Potem po prostu gaśnie i faktycznie jest problem z uruchomieniem, trzeba pokręcić..
  • #7 14622205
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Prawdopodobnie centralka gubi położenie attuatora. Wywalić go i założyć zwykłą śrubę na próbę.
  • REKLAMA
  • #8 14626148
    keseszel
    Poziom 26  
    Ok, zamieszczę fotki tego cuda. Wczoraj jechałem 2km na gazie i było ok. Dziś jechałem 2km rano, po przełączeniu smród siarki czy jakiś inny..Auto po przełączeniu wyraźnie traci moc, nie ma takiego "kopa" jeśli można nazwać przy 1.6 jak na benzynie. Po pewnym czasie gubi obroty, pracuje nierówno, obroty obstawiam na jakieś 500.. Potem po prostu gaśnie i faktycznie jest problem z uruchomieniem, trzeba pokręcić..

30-04-2015

Podjechałem pod komputer. Mechanik wymienił silnik krokowy. Koszt naprawy 180 PLN. Auto dziś sprawowało się poprawnie.

Aha, instalacja gazowa jest II generacji.
  • #9 14724285
    eLKa
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    keseszel napisał:

Nie nagrzewa się reduktor - za szybko przełączyłeś na gaz i zamarzł reduktor. W trakcie jazdy smród siarkowodoru pochodził z katalizatora - za bogata mieszanka, zimny gaz. Silnik został zalany zbyt dużą ilością gazu - dlatego nie można było go odpalić. Aby 2-ga generacja LPG poprawnie działała (w naszych czasach) reduktor musi mieć ok 20 stopni, nigdy mniej. Trzeba dokładnie sprawdzić podłączenia płynu do reduktora i czy szybko się nagrzewa. Gaz wychodząc ze zbiornika rozpręża się i odparowuje w reduktorze (ma ok -40 stopni), dlatego ciągle trzeba ogrzewać reduktor, by nie spadała temperatura.
  • #10 18013619
    keseszel
    Poziom 26  
    Po wymianie silnika krokowego od gazu auto działa. Obecnie, w 2019 roku problem powrócił. W trakcie jazdy auto niepostrzeżenie przełącza się na Pb i nawet o tym nie wiem. Po prostu wyłącza się kontrolka od jazdy na LPG. Dusze przycisk i przełącza się na LPG ponownie. Niestety, będę musiał znowuż szukać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z BMW E36 1.6 z 1993 roku, które traci moc i gaśnie podczas jazdy na gazie (LPG) z instalacją STAG2-E4 i Bingo-M. Po wymianie filtra powietrza problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie silnika krokowego oraz problemy z reduktorem gazu. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięcia z sondy lambda, wymianę reduktora lub membrany, a także sprawdzenie podłączeń płynu do reduktora, aby uniknąć zamarzania. Po wymianie silnika krokowego auto działało poprawnie, jednak problem powrócił, co sugeruje, że może być konieczne dalsze poszukiwanie przyczyny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA