logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić potencjometr dla diody laserowej 50mW przy napięciu 3,6V?

gretzky 21 Lip 2004 16:42 4622 4
REKLAMA
  • #1 753921
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Kupiłem diode laserową 50mW - bez zasilacza. W komplecie była instrukcja podłączenia potencjometr obrotowy 50 ohma i 3baterie 1,2V 750mAh.
    po podłączeniu dioda swieciła bardzo mocno, no ale na schemacie było pokazany potencjometr i 2 szzcałki że minimalna wartość prądu jest w jedna strone i drugą. No to wiec zaczołem testować. skręciłem potencjometr do wartosci minimalnej i dioda swieci słabiutko. Teraz pomału skręcam potencjometr w odwrotną stronę do wartosci maxymalnej. W pewnym momęcie dioda błysła i teraz świeci bardzo słabo.
    Dioda nie działą tak jak trzeba ale spzredawca mi ja wymieni poniewaz nie uprzedził mnie o takiej sytuacji i nawet było pokazane na rysunku (wartość maxymalna)
    Teraz mam pytaniee:
    Majac napiecie 3,6V ile musze skręcić potencjometr żeby dioda świeciuła najmocniejsza mocą a żeby sie nie przepaliła. Proszę o pomoc.

Ma moze ktos schemat zasilacza do takiej diody laserowej.
  • REKLAMA
  • #2 754626
    amino
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Dodę laserową zasila się prądem a nie napięciem. Poszukaj na forum mojego posta - ostatnio wrzuciłem schemat zasilacza do diod laserowych. Pamiętaj, że dioda laserowa jest bardzo czuła na elektrostatykę.

--
    Amino
    amino(at)lasershow.pl
    www.lasershow.republika.pl
  • REKLAMA
  • #3 754817
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    spaliles ja przez glupote :)

tak jak kolega wyzej napisal
    zbuduj odpowiedni zasilacz i podlacz miernik pradu
    ustaw prad ok 120mA i nie przejmuj sie watoscia napiecia na zaciskach diody

pozdro
  • REKLAMA
  • #4 757769
    amino
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ja proponuję ustawić na początek 115mA, a to z tego powodu, że jak nagrzewa się LM317 to rośnie prąd i może wzrosnąć nawet o 10mA. A to 115mA jest w miarę bezpieczne. Oczywiście te dane dotycza diody oferowanej na allegro. Każda inna dioda musi miec inny prąd zasilania.

--
    Amino
  • #5 4379018
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    mam pytanie jak chce zrobić diode laserową i tak żeby się kręciła to jest schemat na coś do podłączenia silniczka i ustawienia obrotów poziom pion
REKLAMA