Witam!
Spokojnie Panowie, bez emocji

Po kolei.
do Kolegi
bolek
... Rozumiem twoje rozgoryczenie, sam prowadzę DG (oficjalnie) i wiem na czym to polega, ale chyba "wytoczyłeś za wielkie armaty" do boju. Przede wszystkim nikt tu nie popełnił PLAGIATU. "Trochę" z tym przegiąłes, przecież nikt się nie "podszył" pod Twój projekt, ani Ci go nie ukradł i nie wprowadził do "dzikiej" produkcji (choć zawsze jest to mozliwe i ani ja, ani Ty nie mamy na to żadnego wpływu). Każdy przecież moze wziąć Twoja płytkę, rozrysować i zrobić sobie nawet kopię na swoje potrzeby, jeśli tylko potrafi i nie ma w tym nic karalnego. Chyba sie nie mylę, nieprawdaż ? Poza tym elektroda jest serwisem, gdzie jego Bywalcy zadaja różne pytania z zakresu elektroniki i mogą się spodziewać odpowiedzi i pomocy w temacie, lepszej lub gorszej i tylko od nich zależy czy potrafią oddzielić plewy od ziarna. Taka jest formuła większości forum dyskusyjnych. Co sie tyczy błędów, jakie popełniłem przy rozrysowywaniu, to całkiem mozliwe. Gdyby
power2222 zrobił trochę więcej wysiłku i opisał dokładnie nazwy wszytkich elementów (czego nie widać na zdjęciach i musiałem to robić drogą dedukcji) to pewnie bym sie nie pomylił. Zresztą w tej chwili, po tak AGRESYWNYM "nalocie" na mnie z Twojej strony NAPEWNO to sprawdzę jeszcze raz, aby sie przekonać gdzie TE błędy zrobiłem (z samej ciekawości tylko - bo LUBIĘ dochodzić sedna sprawy). Drażliwy schemat oczywiście usunę.
do Kolegi
power2222
... no cóż, zostałem "opierdzielony" przez Kolegę
bolka, a chciałem tylko pomóc. Jeżeli zależy Ci na TYM "drażliwym" schemacie i jeśli możesz to podaj mi nazwy wszystkich elementów (spisz wszystko co mozna z obudów), jakie są na tej płytce, szczególnie w obudowach TO-92 (te małe tranzystory - niestety na zdjeciu tego nie widac). Podaj również to co jest napisane na tej małej diodzie. Jak możesz to sprawdź co sie kryje pod termokurczką przy module lasera (wygląda to jak rezystor ??). Kontakt na priv. Schemat usuwam, aby dalej nie "drażnić" Kolegi
bolka
Pozdrawiam