logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka

Chilihead 27 Sty 2010 15:00 2832 12
REKLAMA
  • #1 7600358
    Chilihead
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam.
    Będę wykonywał płytki preampów gitarowych janka, dla kolegi.
    Czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność tych pcb? Są one wykonane wg. schematów zamieszczonych przez janek11389 na stronie: SCHEMATYw pierwszym poście.
    Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka
    Nie jestem pewien połączenia tych dwóch potencjometrów zaznaczonych zieloną strzałką.
    Pozdrawiam.

P.S. Płytki są wykonane w taki sposób gdyż gdzieś w temacie wyczytałem, że te zamieszczone przez janka wzory są widokiem od strony ścieżek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7603665
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Ułatwi który jest to schemat?
  • REKLAMA
  • #3 7605006
    Chilihead
    Poziom 14  
    Przepraszam, zapomniałem podpisać. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
    Pierwszy jest Clean (Kanał czysty),
    drugi jest to przedwzmacniacz z drugiej strony tematu, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412-30.html
    a trzeci jest to przester z pierwszego postu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7605827
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Gubię się w tych schematach,zamieśiłes u góry trzy elementy składanki gdzie razem jest 17 szt potencjometrów? i tyle ma być.To co ty zaznaczyłeś to połączenie potencjometra 2,2k/czułość/ do 100k.Ale gdzie na schemacie jest ten potencjometr czułość.Zamieść te schematy z których korzstałeś.
  • REKLAMA
  • #5 7605963
    Chilihead
    Poziom 14  
    1. Clean:
    Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka
    2.Przedwzmacniacz:
    Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka
    Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka
    3.Przester

Te płytki to jest widok od strony ścieżek (tak samo jak płytki janka). Do każdej płytki był dołączony schemat jak na rysunku. płytki które zamieściłem jako pierwsze jest to wersja z widokiem od strony elementów.
  • Pomocny post
    #6 7607771
    tomaszgab
    Poziom 27  
    1.Clean,ok,,,3.Przester,ok,,,2.Przedwzmacniacz coś nadal nie tak.Popatrz na schemat ,na ilość 5-potencjometrów a na płytkach 7 potencjometrów.Ustal schemat.

Moderowany przez Mirek Z.:

Proszę pamiętać o p.15 regulaminu! Np. po znakach przestankowych muszą być spacje.

• #7 7612012
    Chilihead
    Poziom 14  
    tomaszgab napisał:
    1.Clean,ok,,,3.Przester,ok,,,2.Przedwzmacniacz coś nadal nie tak.Popatrz na schemat ,na ilość 5-potencjometrów a na płytkach 7 potencjometrów.Ustal schemat.

Także to zauważyłem, ale tak było w temacie.
  • Pomocny post
    #8 7612102
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Chyba wiem o o chodzi.Problem jest clean i przdwzmacniacz.Są to te same schematy na 4-tranzystorach lecz w samym środku ukłądu korektor barwy jest na trzech potencjometach a raz na pięciu potencjometrach.A ty jaki masz wariant.
  • #9 7612407
    Chilihead
    Poziom 14  
    Kolega chce wykonać dwa piece. Jeden przester/clean. a drugi ten przedwzmacniacz.
  • #10 7613175
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Jest jakaś niezgodość i nie wiem co to za połączenie które zaznaczyłęś .Potencjometr 2,2 - czułość obie nogi powinny iść do masy a trzecia w układ ,tak wynika ze schematu.Ja sam projektuję płytki aby uniknąć takich pomyłek lub poprawek zrobionych przez autora.Popatrzę na ten projekt na spokojnie i dam znać.
  • #11 7614466
    Chilihead
    Poziom 14  
    Ok, poprawione. Jjeżeli masz jeszcze jakieś sugestie odnośnie tych płytek to pisz śmiało.
  • #12 7657497
    dymek 1964
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam.Ma ktoś może pcb do preampa z 7 potencjometrami bo do pozostałych są.
  • #13 7668395
    dymek 1964
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Zrobiłem rysunek płytki w paincie może komuś sie przyda.To jest płytka do preampa z siedmioma potencjometrami.To jest lustrzane odbicie.Sprawdzenie połączeń potencjometrów na PCB preampów gitarowych Janka

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sprawdzenia poprawności połączeń potencjometrów na płytkach preampów gitarowych zaprojektowanych przez użytkownika Janka. Użytkownik prosił o weryfikację schematów zamieszczonych na forum, wskazując na niepewność co do połączenia dwóch potencjometrów. Odpowiedzi wskazywały na różnice w liczbie potencjometrów między schematami a płytkami, a także na problemy z połączeniami, szczególnie w kontekście potencjometru czułości. Użytkownicy podzielili się schematami oraz rysunkami płytek, a także zwrócili uwagę na różnice w wersjach schematów, co mogło prowadzić do niezgodności w projektach. Ostatecznie, autor poprawił płytki na podstawie sugestii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA