logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu przy użyciu multiswitcha i splitterów bezprzewodowych

nao22 27 Sty 2010 21:48 2169 10
  • #1 7602982
    nao22
    Poziom 12  
    Witam,

Ostatnio zakupiłem podłączyłem splittery bezprzewodowe w moim domku, niestety gdy włączę na dole program np TVN24 a na innym telewizorze np TVN turbo po około 10 sekundach pada obraz:(. Powiem tylko ze mam zainstalowany multiswitch sygnał rozdzielony na 8 pomieszczeń (podłączone 2 tunery) . Dodam jeszcze gdy oglądamy np na 2 telewizorach program tvn24 oczywiście wszystko działa bezproblemowo, podobnie jak tvn turbo.

Od czego zacząć sprawdzanie?
    Czy mogą być zamienione kable miedzy konwerterem quatro a multiswitchem ? i mieć takie objawy ?
  • #2 7616876
    joghurt
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam podobny problem. Sygnał leci z instalacji zbiorczej z multiswitcha, a ja dodatkowo korzystam z przełącznika diseqc, aby odbierać z jednego kabla wchodzącego do mieszkania na dwóch tunerach. Teoretycznie to nie ma prawa działać, a przynajmniej się nie powinno. Jak oglądam na tej samej częstotliwości i polaryzacji to nie ma problemu, a jak na różnych to w drugim dekoderze siada obraz. Jeżeli jednak masz sygnał bezpośrednio z przełącznika to sugeruję, że może to być jednak jakaś wada multiswitcha.
  • #3 7616929
    ansat
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Aby to działało prawidłowo każdy dekoder MUSI mieć niezależny sygnał z multiswitcha innego rozwiązania tego problemu nie ma.
  • #4 7616936
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 228
    Kolego joghurt co ty za choinkę stworzyłeś i naprawdę masz farta że to działa!
    A kolega nao22 niech odłączy sygnał z anteny naziemnej w multiswichu.
  • #5 7616952
    joghurt
    Poziom 13  
    dzac4 napisał:
    Kolego joghurt co ty za choinkę stworzyłeś i naprawdę masz farta że to działa!

Wiem, że tak się nie powinno, ale jestem rozsądnym użytkownikiem i wiem co mogę i jak odbierać, a co nie, na takiej "choince" ;-)
  • #6 7616978
    ansat
    Poziom 25  
    To jeszcze pochwal się co to jest za diseqc to może jeszcze twój pomysł ktoś wykorzysta.
  • #7 7617242
    joghurt
    Poziom 13  
    ansat napisał:
    To jeszcze pochwal się co to jest za diseqc

Nie wiem jaki jest producent. Kupił mi go kolega na giełdzie. Jest tylko żółta naklejka na której jest napisane gold edition, zakres częstotliwości i opis wyprowadzeń. Posiada jedno wejście i dwa wyjścia.
  • #8 7617389
    ansat
    Poziom 25  
    kol.joghurt a czy ty wiesz co to jest diseqc. Wikipedia zaprasza do poczytania.
  • #9 7618565
    nao22
    Poziom 12  
    panowie nie odbiegajmy od prawdziwego problemu :) niestety odłączenie anteny nie zmienia sytuacji... chyba jednak multiswitch padnięty.... acha kolego ansat każdy tuner jest osobno podłączony do multiswitcha.
  • #10 7989877
    nao22
    Poziom 12  
    problem rozwiązany.... winny multiswitch....
  • #11 7992272
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Temat zamykam.
    Do autora tematu proszę na przyszłość po rozstrzygnięciu swojego problemu temat zamknąć.
    Regulamin p.10.2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zakłóceniami obrazu przy korzystaniu z bezprzewodowych splitterów w połączeniu z multiswitchem, który rozdziela sygnał na 8 pomieszczeń. Obraz znika po około 10 sekundach, gdy na różnych telewizorach oglądane są różne programy. Użytkownicy zasugerowali, że każdy dekoder powinien mieć niezależny sygnał z multiswitcha, a problemy mogą wynikać z wadliwego multiswitcha lub nieprawidłowego podłączenia kabli. Po dalszym badaniu, autor stwierdził, że problem rzeczywiście leżał w multiswitchu, który został wymieniony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA