logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dioda LED świeci cały czas w układzie z diodą Zenera 11V?

Adzyo 29 Sty 2010 17:56 3172 6
REKLAMA
  • #1 7611894
    Adzyo
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Konkretnie znalazłem układ który informuje mnie (przez zapalenia diody led) o rozładowanym aku. Po spadku do 11V powinna zaświecić się dioda (dioda zenera 11V) lecz ona cały czas świeci :F. Czy ten układ jest poprawny ?? Bo sprawdzałem kilka razy wszystko dobrze podłączone ;/

• REKLAMA
  • #2 7612229
    mklos1
    Poziom 25  
    Ocena: 121
    Układ ma szansę działać po poprawnym montażu.
  • REKLAMA
  • #3 7612535
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    I powinna świecić cały czas, obwód bazy tranzystora po lewej stronie jest cały czas zamknięty - płynie prąd bazy - płynie prąd kolektora. Dużo lepiej byłoby to rozwiązać na wzmacniaczu operacyjnym w układzie komparatora.

edit//

Więc tak. Masz diodę o napięciu zenera Uz. Stosunek R2, R3 musisz dobrać tak aby napięcie na wejściu odwracającym przy napięciu zasilania równemu 11V było równe Uz. Można jeszcze wpiąć potencjometr ślizgaczem w wejście odwracające a skrajnymi wyprowadzeniami do rezystorów R2, R3, celem korekcji napięcia zasilania, przy którym nastąpi zaświecenie diody.
  • REKLAMA
  • #5 7614012
    Adzyo
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi. Zbuduję teraz układzik zapodany przez Unemake może ten zadziała ^^

BTW
    Czyli z tego układu który zbudowałem nie wykrzesam nic sensownego? Może da się go poprawić albo coś.. Właściciel twierdził, że projekt sprawdzony w praktyce i działa na 100%...
  • REKLAMA
  • #6 7616137
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    No to zmniejsz rezystor, pomiędzy diodą zenera a masą do np. 100 Omów. Z tym że ja nie polecam takiego rozwiązania ponieważ dioda będzie zapalać się stopniowo. A chyba nie o to chodzi.
  • #7 7684403
    Adzyo
    Poziom 11  
    Panowie jednak układ działa ^^ Błąd był po mojej stronie źle zmontowałem układzik ale już wszystko działa. Tak więc układ z schematu który zamieściłem działa w 100% dioda zapala się przy napięciu 11.1V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował układ, który ma za zadanie informować o rozładowanym akumulatorze poprzez zapalenie diody LED przy napięciu 11V, jednak dioda świeciła cały czas. Odpowiedzi sugerowały, że układ może działać poprawnie po właściwym montażu. Wskazano, że obwód bazy tranzystora jest cały czas zamknięty, co powoduje stały przepływ prądu. Proponowano zastosowanie wzmacniacza operacyjnego w układzie komparatora oraz dostosowanie wartości rezystorów. Użytkownik ostatecznie stwierdził, że problem wynikał z błędnego montażu, a po poprawkach układ działa prawidłowo, zapalając diodę przy napięciu 11.1V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA