logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra PW-7020 – rola prostownika jednopołówkowego D302, R302/303, C302/303

denooky 10 Sty 2003 17:47 3373 15
REKLAMA
  • #1 79438
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Do czego i w jakim celu w tym wzmacniaczu jest prostownik jednopolowkowy zrobiony z D302, R302,303 oraz C302,303? i czy wyjscie tego prostownika powinno byc zwarte z ujemnym nap. zasilania? co oznacza na schemacie takie polaczenie, jak zaznaczylem w zalaczonym obrazku...?
    Załączniki:
    • Unitra PW-7020 – rola prostownika jednopołówkowego D302, R302/303, C302/303 PW.JPG (10.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra PW-7020 – rola prostownika jednopołówkowego D302, R302/303, C302/303 PW.JPG (10.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 79558
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Dlatego tak jest bo jest polączenia są skonfigurowane dla wersji innej wesji (płyta jest wykożystywana w innych wzmacniaczach)
  • #3 79674
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    podeślij Kolego cały schemacik a ci pomogę,tez mam pw 7020
    ale zminimalizowałem do mocno-pogoniłem korekcję, wspomniany dotatek,dodałem zabezpieczenie głośników
    gra całkiem ładnie
  • #4 79731
    denooky
    Poziom 20  
    Prosze schemat:)

PW-7020
    Załączniki:
    • pw7020.rar (166.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pw7020.rar (166.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 79750
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    wedle tego schematu przez ten 'mostek' dostarczasz dodatni biegun zasilania z jednego wzmaka na drugi

prawdopodobnie wszystko jest związane z kontrolą końcówekj mocy, jeśli będą zjarane to żarówka nie bedzie świecić

reszta jest związana jak ktoś już tu mówił z tym ze bardzo dużo wzmacniaczy było budowanych w oparciu o tą płytke

w jednym ze wzmacniaczy bodajże chyba WS 304S (chyba ale któryś z WS) albo ŁZR PWR "ileś tam" był inny zasilacz wszystko zależy od konfiguuracji zasilacza w niektórych jest podwójny graetz itp... to tylko kwestia zmiany paru kresek i masz inny wzmacniacz
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 79781
    denooky
    Poziom 20  
    Hmmm nie wydaje mi sie chyba, by swiecenie zarowki bylo uzaleznione od koncowek...ktos mi kiedys powiedzial ze jest to zasilacz do wzmacniacza napieciowego, ale ja tego nie rozumiem, poniewaz na plytce jest to tak zrobione ze obie elektrody C303 polaczone sa z ujemnym nap zasilania.
  • REKLAMA
  • #10 81341
    denooky
    Poziom 20  
    No to jak? pomoze mi ktos?? :)
  • #11 82988
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    jak się dobrze przyjrzeć to zasilanie + z głównego zasilacza idzie na przedwzmacniacz,stopień sterujący i końcówkę mocy natomiast - z gł. zasilacza idzie tylko na końcówkę mocy a zasilacz dodatkowy łączy sie + z zasilaczem gł. a minus jest podawany na przedwzm. różnicowy oraz stopień sterujący.taka konstrukcja wzmacniacza,być może - zasilania w tym układzie (w stosunku do masy-wspólnego)musi mieć większą wartość aby układ wzmacniacza działał prawidłowo.
    pozdrawiam
  • #12 83288
    TOMI
    Serwisant RTV
    Jest to dodatkowy zasilacz połączony szeregowo do napięcia ujemnego w celu uzyskania niższego napięcia ujemnego podłączonego do stopnia sterującego stopień mocy. Ma to zadanie poprawienia prądów sterujących tranzystory mocy i szybszego ich przełączania. W wyniku tego Tranzystory końcowe są zasilane napięciem +-34V a stopień sterujący +34V i -46V.
  • #13 83316
    denooky
    Poziom 20  
    Aha juz wszystko wiem...dzieki wielkie... :)
  • REKLAMA
  • #14 84869
    denooky
    Poziom 20  
    nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, mianowicie polaczen tego wszystkiego we wzmacniaczu...tak jak zakrzesiu napisal dodatni biegun dodatkowego zasilacza polaczony jest z ujemnym biegunem glownego...a minus idzie na przedwzmacniacz, ale takze i na koncowki, wiec jest zwarty z minusem glownego zasilacza...jedynym slowem oba bieguny dodatkowego zwarte sa ze soba i polaczone z minusem glownego i tak bylo od nowosci, bo kiedys tak pracowal...
  • #15 84887
    TOMI
    Serwisant RTV
    Nie mogą być zwarte. Muszą być tak podłączone jak na schemacie. Minus główny ma być połączony z korektorami T214, a dodatkowy zasilacz do korektorów T212. Oba te korektory nie powinny być zwarte.
  • #16 85373
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    TOMI ma rację,jeżeli cos takiego było to wzmacniacz albo miał większe zniekształcenia lub nie oddawał pełnej mocy.odłącz całkowicie zasilacz dodatkowy i sprawdź na nim napięcie,być może rezystor szeregowy nie powodował większego poboru prądu niż zabezpieczenie jest on przecież dla ochrony.napisz o wynikach.
    powodzenia
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano rolę prostownika jednopołówkowego wykonanego z elementów D302, R302/303 oraz C302/303 w wzmacniaczu Unitra PW-7020. Prostownik ten stanowi dodatkowy zasilacz szeregowy, który obniża napięcie ujemne podawane na stopień sterujący i końcówkę mocy, co poprawia prądy sterujące tranzystory mocy oraz przyspiesza ich przełączanie. W efekcie tranzystory końcowe zasilane są napięciem ±34V, a stopień sterujący napięciem +34V i -46V. Wzmacniacz posiada specyficzną konfigurację zasilania, gdzie dodatni biegun dodatkowego zasilacza łączy się z ujemnym biegunem głównego zasilacza, a minus dodatkowego zasilacza jest podłączony do przedwzmacniacza i stopnia sterującego. Takie połączenie nie powinno powodować zwarcia obu biegunów dodatkowego zasilacza z minusem głównego zasilacza, gdyż korektory T212 i T214 muszą być odseparowane. Konstrukcja ta jest charakterystyczna dla różnych wersji wzmacniaczy opartych na tej samej płytce, co tłumaczy różnice w schematach i konfiguracjach zasilania. Wskazano również, że odłączenie dodatkowego zasilacza i pomiar napięć może pomóc w diagnozie ewentualnych problemów z zniekształceniami lub mocą wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA