logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik nie działa od czego zacząć (brak schematu)

elkatronik 30 Sty 2010 11:24 4325 7
REKLAMA
  • #1 7614916
    elkatronik
    Poziom 2  
    Witam.
    Popsuł mi się prostownik ostatnio i nie wiem jak go przywrócić do życia. Prostownik jest dość stary i nie ma na nim żadnego modelu, ani nic w tym stylu żeby znaleźć jego schemat. Załączam zdjęcie, może ktoś się spotkał z podobnym i mógł by wrzucić schemat. Lub napisać od czego zacząć. Dodam jeszcze, że ma opcje rozruchu i ładowania 12, 24 V. Po włączeniu go do zasilania słychać że transformator pracuje. Nie widać w nim żeby było coś spalone.
    Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Prostownik nie działa od czego zacząć (brak schematu) Prostownik nie działa od czego zacząć (brak schematu)

Poprawiłem tytuł [retrofood]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7614949
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Wklej kolego fotografie zgodnie z zasadami (Dodaj obrazek) wtedy więcej osób zainteresuje się problemem.
  • REKLAMA
  • #3 7617479
    paweł1968
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!
    Ten prostownik wygląda na samoróbkę , więc schemat musisz opracować sam. Piszesz , że transformator pracuje to sprawdż napięcie wyjściowe po stronie wtórnej transformatora , dalej diody , wszystkie połączenia na przewodach prądowych.
  • REKLAMA
  • #4 7617770
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Taką kolumbrynę nie tak prosto zepsuć. Jeśli nie jesteś związany z elektroniką, to lepiej poszukaj wśród znajomych kogoś, kto robi takie rzeczy i niech to sprawdzi. Bo to się sprawdza bez schematu dysponując minimalnym sprzętem. A szkoda byłoby, gdybyś swoim grzebaniem spowodował większe szkody.
  • #5 7618417
    elkatronik
    Poziom 2  
    Dzieki za radę, rozmawiałem z kilkoma osobami to mówili że bez schematu tego nie chcą robić. Wiec zobacze co z nim w najblizszym czasie.
  • #6 7618444
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    To poproś kogoś kto się na tym zna, żeby faktycznie nie narobić więcej szkód, a w tym prostowniku żadnych cudów nie ma żeby był potrzebny schemat-sprawdza się po kolei od trafa aż do skutku.
  • REKLAMA
  • #7 7633386
    elkatronik
    Poziom 2  
    Mieliście racje z tą samoróbką, patrząc na wygląd ścieżek i lutowanych elementów to nie ulega wątpliwości. Udało mi się zmierzyć, że na wyjściu prostownika jest ok. 16V jak przełącznik jest na ustawiony na prostowaniu na 12 V, jak jest ustawiony na 24V to jest ok. 16,8V. Dziwne jest to, że są 3 bolce podpisane: 0, 12, 24 i jak się ustawi na 24V na ładowanie jest zamienione 0 z 24V. Dodam ,że na wyjściu transformatora jest ok. 34,4V. Zrobiłem zdjęcie jak wygląda prostownik od środka.
    Trochę mam utrudnioną pracę z tym urządzeniem, bo studiuje w Warszawie a prostownik w domu stoi, dlatego chwile mi się zeszło. I dalsze pomiary zrobię następnym razem. Dzięki za pomoc i jak byście mieli jakieś uwagi co dalej z nim zrobić, chętnie wysłucham wszelkich uwag.

Pozdrawiam
    Prostownik nie działa od czego zacząć (brak schematu) Prostownik nie działa od czego zacząć (brak schematu)
  • #8 7644617
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Musisz podjąć decyzję ile to dla ciebie warte. Tu nikt za ciebie nie rozrysuje układu a ze zdjęć tego się nie zrobi. Jest wart naprawy gdyż prawdopodobnie elementy mocy są dobre

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym prostownikiem, który nie ma oznaczeń modelu ani schematu. Po podłączeniu do zasilania słychać pracujący transformator, ale nie widać uszkodzeń. Użytkownik został poinformowany, że prostownik może być samoróbką, co utrudnia naprawę bez schematu. Zalecano sprawdzenie napięcia na wyjściu transformatora oraz diod, a także skonsultowanie się z osobą znającą się na elektronice. Użytkownik zmierzył napięcia wyjściowe, które wynoszą około 16V na 12V i 16,8V na 24V, a na wyjściu transformatora 34,4V. Wskazano, że elementy mocy mogą być sprawne, co sugeruje, że naprawa może być opłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA