logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić prostownik 12V? Transformator 14,3V, bezpiecznik OK, brak schematu

leszekppp 28 Lis 2011 14:40 5071 14
REKLAMA
  • #1 10192750
    leszekppp
    Poziom 22  
    Ocena: 270
    Witam jak w temacie załączam zdjęcia, od czego zacząć sprawdzanie ?(bezpiecznik jest ok, z transformatora wychodzi 14,3V

Jak sprawdzić prostownik 12V? Transformator 14,3V, bezpiecznik OK, brak schematu Jak sprawdzić prostownik 12V? Transformator 14,3V, bezpiecznik OK, brak schematu Jak sprawdzić prostownik 12V? Transformator 14,3V, bezpiecznik OK, brak schematu

Niestety nie posiadam schematu .
  • REKLAMA
  • #3 10192845
    leszekppp
    Poziom 22  
    A jak je sprawdzić miernikiem?
  • REKLAMA
  • #4 10192916
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Spotkałem kiedyś prostownik który nie ładował tylko dlatego że wartość napięcia na akumulatorze była po niżej progu załączenia prostownika. Zmuszony byłem naładować akumulator zwykłym prostownikiem.
  • REKLAMA
  • #5 10192970
    leszekppp
    Poziom 22  
    mój był podładowany.-to wykluczam.
    A na zaciskach tego prostownika ma pokazywać jakieś napięcie?
  • #6 10193135
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    Skoro prostownik ma dwa tyrystory to powinien mieć chyba symetryczne uzwojenie wtórne.
    Czy tak jest w tym modelu ? Jeśli tak to czy na obydwóch uzwojeniach wtórnych jest napięcie.
    Wydaje mi się że to napięcie które zmierzyłeś jest trochę zbyt niskie.
    Czy powinno być napięcie na zaciskach wyjściowych ?
    To zależy od konstrukcji prostownika.
    Miałem kiedyś prostownik "zza buga" który nie dawał napięcia na wyjściu bez podłączonego akumulatora. Podłączona żarówka nigdy nie świeciła.
  • REKLAMA
  • #7 10193199
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Gdzie ty tu kolego widzisz 2 tyrystory?. Sprawdzić tyrystor możesz tak, dajesz na anodę 12V plus znaczy podłączasz, do katody żaróweczkę jakąś na 12V, zwierasz anodę z katodą żarówka powinna zgasnąć zwierasz katodę z bramką, żarówka powinna się zaświecić i nie zgasnąć ot cała filozofia sprawdzenia tyrystora.
  • #8 10193278
    leszekppp
    Poziom 22  
    są 2 jeden pod drugim
  • #9 10197515
    leszekppp
    Poziom 22  
    Tyrystory wymienione -dalej to samo
  • #10 10199065
    wiertacz
    Poziom 35  
    A jak wygląda sprawa transformatora bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
    Z transformatora wychodzą dwa fioletowe przewody podłączone do katod tyrystorów.
    Pod jedną z nakrętek mocujących tyrystory jest podłączony przewód który chyba biegnie na amperomierz a z niego na wyjście to jest minus wyjścia prostownika.
    Kabel plusowy z wyjścia prostownika powinien być podłączony bezpośrednio do transformatora.
    Jeśli napięcie wyjściowe z transformatora które zmierzyłeś jest między dwoma fioletowymi przewodami to by znaczyło że uszkodzony jest transformator bo jest zbyt niskie.
    Taka wartość może ewentualnie być między środkiem transformatora czyli tam gdzie podłączony jest kabel plusowy a obydwoma końcami gdzie podłączone są fioletowe przewody.
    Możesz posprawdzać miernikiem elementy dyskretne.
    Jeśli to nie pomoże to będą większe schody bo trzeba by posprawdzać sygnały na scalakach i ewentualnie spróbować rozrysować schemat.
  • #12 10202926
    leszekppp
    Poziom 22  
    Między fioletowymi jest 28,6 V
  • #13 10204450
    wiertacz
    Poziom 35  
    Schemat już jest, więc podłącz akumulator i na początek sprawdź czy układy scalone mają zasilanie.
    Między końcówkami 7 a 14 powinno być 7,5V napięcia stałego.
  • #14 10211104
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 249
    Stopień końcowy jest dobry jeśli zwierając BE VT2 wyłączysz prąd ładowania, a zwierając CE VT2 -załączysz pełny. Jeśli tak masz to usterka jest w we wcześniejszej logice.
    Wiertacz -nie wyłączysz tego tyrystora w testowym układzie zwierając mu KG
    pipałosia napisał:
    zwierasz anodę z katodą żarówka powinna zgasnąć zwierasz katodę z bramką, żarówka powinna się zaświecić i nie zgasnąć ot cała filozofia
    -bzdury
  • #15 10577788
    leszekppp
    Poziom 22  
    Nie naprawiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak sprawdzić prostownik 12V, który nie działa pomimo prawidłowego napięcia z transformatora (14,3V) i sprawnego bezpiecznika. W odpowiedziach sugerowane jest rozpoczęcie od wymiany tyrystorów oraz ich sprawdzenie za pomocą miernika. Wskazano, że niskie napięcie na wyjściu prostownika może wskazywać na uszkodzenie transformatora. Użytkownik potwierdza, że między przewodami transformatora zmierzył 28,6V. Po uzyskaniu schematu prostownika, zaleca się sprawdzenie zasilania układów scalonych oraz testowanie elementów dyskretnych. W przypadku dalszych problemów, sugerowane jest rozrysowanie schematu i sprawdzenie logiki działania prostownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA