logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Samsung - biała kreska po dymie, czy naprawa opłacalna?

lublinek22 01 Lut 2010 09:52 3385 6
REKLAMA
  • #1 7625431
    lublinek22
    Poziom 10  
    Witam mam problem pare mieś temu popsuł mi się TV ( obecnie mam nowy ) ale nie wiem czy wyrzucać ten stary o tuż problem jest taki telewizor pracował ok 30 min po czym wydobył się z niego dym obraz z sekundy na sekundę spłaszczał się aż na ekranie powstała biała pionowa kreska, reszta ekranu była czarna to trochę stary telewizor firmy samsung ma ok 3-4 lata i tutaj pytanie czy tą usterkę da się naprawić tanim kosztem? co tak w ogóle się popsuło?:) co wymienić co kupić? czekam na odpowiedź pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7625450
    Andrzej_RTV
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam,uszkodzenie układu odchylania ( H ), sprawdzić polączenia cewek odchyl. i ew. zimne luty.
  • REKLAMA
  • #3 7625475
    lublinek22
    Poziom 10  
    co mam przez to rozumieć?:) jestem początkujący i pierwszy raz ogarniam TV
  • #4 7625499
    amper 72
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Podaj model tego telewizora (obudowa - tył).
  • REKLAMA
  • #5 7627029
    amper 72
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Z tego co opisujesz:
    Sprawdź cewki odchylania poziomego (mogą zwierać), odłącz te cewki i sprawdź :
    jaką mają rezystancję, indukcyjność.
  • REKLAMA
  • #6 7628426
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Regulamin pkt 11 brak modelu TV w tytule pierwszego postu.
    Wymagamy tu minimum wiedzy elektronicznej i przynajmniej znajomości budowy blokowej TV. Kolega takiej wiedzy raczej nie ma. Jeśli nie wie gdzie są i do czego służą cewki odchylania to chyba nie mamy o czym dyskutować.
    Zobaczymy co będzie dalej.
    Amper 72 - podpowiadasz laikowi - zastanów się czy cię rozumie i ma możliwość zrobić co proponujesz.
    Pionową kreskę powodują zwarte czy rozwarte cewki?
  • #7 7632991
    tomi31
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Proponuje zglosic sie do serwisu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung, który po 30 minutach pracy wydobył dym, a na ekranie pojawiła się biała pionowa kreska. Użytkownik zastanawia się nad opłacalnością naprawy. Odpowiedzi sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzenia układu odchylania poziomego oraz cewki odchylania, które mogą być zwarte lub rozwarte. Wskazówki obejmują sprawdzenie rezystancji i indukcyjności cewek. Wskazano również, że użytkownik powinien posiadać podstawową wiedzę elektroniczną, aby samodzielnie przeprowadzić diagnostykę. Ostatecznie zasugerowano skontaktowanie się z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA