logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bench KH 2300 - brak reakcji na regulację głośności, brak dźwięku

StGreg 01 Lut 2010 23:11 2585 7
  • #1 7629766
    StGreg
    Poziom 11  
    Witam

Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż zdaję sobie sprawy, że ta micro wieża to jest rupieć nic nie warty... jednak chciałbym ją naprawić ponieważ czasem się przydaje.

A teraz do sedna.
    Wieżyczka nie wypluwa z siebie żadnych dźwięków, sam 'wzmacniacz' wydaje się sprawny - żadnych uszkodzeń w stylu wylanych/spuchniętych kondensatorów oraz po włączeniu urządzenia w głośnikach słychać cichutkie buczenie/szum. Rozebrałem wieżę i oględziny wzrokowe/dotykowe nie wykazały żadnych usterek (albo ja niczego nie zauważyłem). Co ciekawe wieżyczka nie reaguje kompletnie na zmianę głośności - nie wyświetla się cyfrowa skala poziomu głośności po naciśnięciu przycisków ściszania bądź pogłaśniania, to samo w przypadku przycisku 'mute' - nie wyświetla się informacja o wyciszeniu głośników... nie reaguje po prostu na żadne zmiany ustawień poziomu głośności tak jakby w ogóle nie wiedziała od czego ma te przyciski na obudowie/pilocie. Dźwięku nie ma zarówno podczas używania radia jak i płyt/kaset...

W czym może tkwić problem? Może to jednak jakaś usterka wzmacniacza czy raczej padł jakiś scalak odpowiedzialny za sterownie głośnością i już nic się z tym nie da zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 7630127
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Witam,
    Usterka od nowości?
    Czy po użytkowaniu?
    Jak to drugie:
    zapewne za całe sterowanie wieżyczki odpowiada jeden układ/sterownik, proponuje przemierzyć switche na panelu głównym - pewnie któryś z nich zwiera/załącza non stop.
    Zwykle poszczególne sekcje przycisków połączone są w macierz, więc jeśli któryś nawali procek głupieje i blokuje całą resztę.
    To tak na początek - wcale nie musi tak być, skoro kolega może przełączać tryby tape/tuner/cd.
    No ale od czegoś trzeba zacząć.
  • #3 7632284
    StGreg
    Poziom 11  
    Witam

Usterka oczywiście po użytkowaniu - i co najciekawsze, wystąpiła po około miesięcznym nie używaniu wieżyczki, czyli miesiąc temu działała, wczoraj akurat była potrzebna - uruchomiłem ją i... nie działa.

Wymontowałem cały panel z przyciskami, przemierzyłem je - i nie wygląda na to aby któryś z nich ciągle zwierał... poza tym wszystkie przyciski oprócz tych związanych z dźwiękiem działają poprawnie - a co warte zaznaczenia, np. przycisk 'mute' jest zgrupowany razem z przyciskiem od zmiany ustawień equalizera, który działa poprawnie...
    Na wszelki wypadek dokładnie wyczyściłem wszystkie przyciski i sprawdziłem czy aby żaden mechanicznie nie jest "wciśnięty" - niestety nic to nie dało...
    Posprawdzałem także przewody łączące panel funkcyjny z rożnymi elementami wieżyczki (napędem cd, kaseciakiem, radiem oraz wzmacniaczem) - wszystkie są ok.
    A i tak jak kolega stwierdził, faktycznie za sterownie odpowiada jeden układ umieszczony na płytce panelu sterującego (jest to układ toshiby, jeżeli to istotne mogę spisać oznaczenia).

Wygląda więc na to, że przyczyną nie jest uszkodzenie switchy na panelu - choć mogę się mylić i coś przeoczyłem ale nie wydaje mi się.
  • Pomocny post
    #4 7635032
    bibul
    Poziom 20  
    Co do tych przycisków to musi być pewność.
    Tutaj masz przykładową organizację przycisków:
    W Twojej wieży raczej na pewno będzie to samo rozwiązanie. Jak widać dolna linia jest spięta do masy, góra natomiast do konkretnego portu procesora. Dzięki rezystorom szeregowym procesor "wie", który z przycisków został naciśnięty.
    Popatrz dokładnie na ścieżki, bo pewnie takich sekcji przycisków będzie parę.
    Przemierz też omomierzem ciągłość ścieżek, czy wciśnięcie przycisku będzie powodowało ustalenie się jakiejś rezystancji na danym porcie/nóżce procesora (zimny lut).
    Przyjrzyj się także innym przyciskom na innych elementach - o ile takowe są.
    W dobrym tonie byłoby wykonanie resetu urządzenia - pokombinuj z kombinacjami klawiszy, jeśli nie zostało to opisane w instrukcji.
    Jak zachowuje się wieża przy sterowaniu z pilota?
  • #5 7640102
    StGreg
    Poziom 11  
    Witam
    W przypadku sterowania z pilota wygląda to identycznie - działają wszystkie funkcje po za regulacją głośności oraz mute.
    Niestety w instrukcji nie znalazłem żadnych informacji na temat resetu urządzenia - wciskanie różnych kombinacji przycisków 'na pałę' również nie przynosi żadnych efektów.
    Jeżeli chodzi o przyciski - to faktycznie są one pogrupowane w sekcje, przemierzyłem ścieżki i po wciśnięciu każdego z przycisków (włącznie z tymi odpowiedzialnymi za ustawienia głośności) następuje zmiana rezystancji więc przyciski same w sobie wydają się sprawne.
  • Pomocny post
    #6 7640430
    bibul
    Poziom 20  
    Ważna sprawa - czy nie działające przyciski są w jednej grupie, czy osobnych?
    Zakładając że np. mute jest w innej, to idziemy dalej... :D
    Skoro switch'e są ok, a także wieża zachowuje się tak samo podczas obsługi pilota to pozostaje do sprawdzenia pamięć i reset procesora.
    Zgaduję, że wieża posiadała pamięć typu ostatnio ustawiona głośność, źródło dźwięku, ustawienia equalizera itp?
    Jeśli tak, poszukaj w okolicach procesora małego układu scalonego - pewnie w obudowie 8-nóżek. Najlepiej zamieść zdjęcie płyty.
    Niestety nie ma innej możliwości przekonania się czy pamięć padła, jak jej wymiana - więc jak nie czujesz się na siłach, to może nie ryzykuj - bo to pewnie montaż smd.
  • #7 7649006
    StGreg
    Poziom 11  
    Niedziałające przyciski znajdują się w (chyba) osobnych grupach, chociaż szczerze powiedziawszy po bliższym zbadaniu płytki wygląda to tak... jakby wszystkie przyciski miały wspólną masę ale może to być moje mylne spostrzeżenie.
    Co do pamięci - wieża nie posiadała jako-takiej pamięci. Tzn. 'trzymała' ustawienia dopóki otrzymywała zasilanie z sieci, po odłączeniu jej od prądu gubiła wszystkie zapisane stacje radiowe,ustawienie głośności itd. Zresztą w pobliżu procesora jak i na całej płytce nie znalazłem żadnego układu, który mógłby być pamięcią. Cały 'moduł' sterujący składa się z dwóch płytek drukowanych połączonych taśmami. Poniżej zamieszczam zdjęcia płyty, może zauważysz na nich coś interesującego.

Płytka 1
    Przód:
    Tył:

Płytka 2
    Przód:
    Tył:

Pozdrawiam
  • #8 7665485
    bibul
    Poziom 20  
    Hmm, wszystkiego na zdjęciach nie widać (taśmy zasłaniają ścieżki pod przyciskami volume). Klawiatura zdaje się być połączona multipleksowo - w macierz.
    Ja bym wymienił te przyciski - nawet wszystkie, bo koszt niewielki i pewność co do takich niespodzianek.
    Poza tym, proponuję obowiązkowo sprawdzić diody, poprzez które taśmy podłączone są do procesora.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z micro wieżą Bench KH 2300, która nie wydaje dźwięku i nie reaguje na regulację głośności. Po wizualnej inspekcji nie stwierdzono uszkodzeń, a przyciski działają poprawnie, z wyjątkiem tych związanych z dźwiękiem. Użytkownik sprawdził połączenia i nie znalazł zwarć. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w układzie sterującym, który może być uszkodzony lub wymaga resetu. Zwracają uwagę na możliwość wymiany przycisków oraz sprawdzenie diod łączących panel z procesorem. Użytkownik potwierdza, że wieża nie posiada pamięci, co może wskazywać na problem z układem scalonym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA