logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B4 1.9 TDI 90KM 1994 – szarpanie na 2. biegu, błąd sygnalizacji prędkości

qbik18 02 Lut 2010 11:07 18114 23
REKLAMA
  • #1 7630901
    qbik18
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam
    Na wstepie bardzo prosze o pomoc, kupilem dopiero co passata b4 1.9 tdi 90km 94r.
    Auto jak widac niemlode, silnik jednak chodzi calkiem dobrze, jednak pojawia sie problem - dosyc mocne szarpanie. Szarpanie odczuwalne jest bardzo silnie tylko na drugim biegu, jezeli wbije sie dwojke i dodaje malo gazu zaczyna nim mocno szarpac, jezeli doda sie wiecej gazu mocnego szarpania nie ma, jedynie delikatnie na poczatku, niewielkie szarpniecia odczuwalne sa takze przy zmienie biegow, przy puszczaniu gazu.

Poprzedni wlasciciel twierdzil ze to wina poduszki pod skrzynia biegow, jednak mam juz watpliwosci czy ten problem ma podloze mechaniczne. VAG pokazal dzis jeden raz blad: Sygnalizacja predkosci.

Podpowiedzcie prosze co robic, kupilem auto dla taty i chcialbym zeby mial sprawne auto.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7630949
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 443
    Nastawnik pompy do roboty.
  • Pomocny post
    #3 7631024
    MRCZ
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Jak kolega wyżej napisał nastawnik na pompie do czyszczenia. Można to łatwo sprawdzić.
  • #4 7631157
    qbik18
    Poziom 12  
    Dziekuje za zainteresowanie.

Prosilbym zatem o wskazowki jak to sprawdzic.

I czy to regenerowac/czyscic czy wymienic?
  • Pomocny post
    #5 7631192
    MRCZ
    Poziom 17  
    qbik18 napisał:
    Prosilbym zatem o wskazowki jak to sprawdzic.

I czy to regenerowac/czyscic czy wymienic?
    Wypnij wtyczkę od prędkościomierza ze skrzyni biegów i się przejedź. Jeżeli szarpanie ustanie to nastawnik. Jak podniesiesz maskę, to jest zamocowany na skrzyni przy ścianie grodziowej o ile dobrze pamiętam 3 pinowa wtyczka. W większości przypadków czyszczenie pomaga, jeżeli nic nie jest uszkodzone. Do ponownego ustawienia nastawnika (dawki paliwa i napięcia na nastawniku) potrzebny jest vag.
  • REKLAMA
  • #7 7631615
    qbik18
    Poziom 12  
    Konsekwentnie jeszcze zapytam czy samo czyszczenie to regenracja czy mozna wyczyscic we wlasnym zakresie? i mowisz o ponownym nastawianiu dawki, to nastawianie w jakim przypadku trzeba robic, po juz samym odpieciu nastawnika czy po czyszczeniu.
  • Pomocny post
    #8 7631663
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 663
    Wrzucam instrukcję samodzielnego wykonania tego zabiegu. Dla przeciętnie zdolnego manualnie mechanika nie stanowi to problemu.
    Załączniki:
    • czyszczenie nastawnika.pdf (340.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 7632138
    MRCZ
    Poziom 17  
    qbik18 napisał:
    i mowisz o ponownym nastawianiu dawki, to nastawianie w jakim przypadku trzeba robic, po juz samym odpieciu nastawnika czy po czyszczeniu.
    Odczytujesz parametry przed zdemontowaniem nastawnika i później po czyszczeniu, przy montowaniu ustawiasz takie same.
  • REKLAMA
  • #10 7633480
    qbik18
    Poziom 12  
    Problem jednak pojawil sie tego typu ze predkosciomierz jest jeszcze na linke, wiec czy jest jakis sposob w tym przypadku zeby sprawdzic ze to wina nastawnika?
  • Pomocny post
    #11 7633586
    MRCZ
    Poziom 17  
    qbik18 napisał:
    Problem jednak pojawil sie tego typu ze predkosciomierz jest jeszcze na linke, wiec czy jest jakis sposob w tym przypadku zeby sprawdzic ze to wina nastawnika?
    qbik18 nie prędkościomierz, to ma być wtyczka od obrotomierza zamocowana na skrzyni taka czarna.

Dodano po 12 [minuty]:

Zaznaczyłem na rysunku, gdzie go szukać, może coś pomoże...
    Załączniki:
    • VW Passat B4 1.9 TDI 90KM 1994 – szarpanie na 2. biegu, błąd sygnalizacji prędkości 1.PNG (38.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 7633828
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 443
    Jest na lince ale przykręca się do ustrojstwa czarnego linkę
    na trzy piny.Tu gdzie kolega Ci narysował,a nazywa się to napęd licznika.
  • Pomocny post
    #13 7633933
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    ptaszek1975 napisał:
    Jest na lince ale przykręca się do ustrojstwa czarnego linkę

potwierdzam, w tym roczniku Passata ('94) jest na linkę i znajduje się w miejscu zaznaczonym na poniższym foto :
    VW Passat B4 1.9 TDI 90KM 1994 – szarpanie na 2. biegu, błąd sygnalizacji prędkości

jestem raczej skłonny stwierdzić, iż przyczyna nie będzie tkwiła w zabrudzonym nastawniku a raczej w ustawieniu dawki wtryskowej względnie padających już wtryskiwaczach.
  • REKLAMA
  • #14 7634053
    qbik18
    Poziom 12  
    Dziekuje wszystkim za zainteresowanie

Kolego Sztomel to jakie sa Twoje sugestie zeby to naprawic?

Czy w takim razie nie bawic sie w czyszczenie i jak to ustawic?

nie mam w poblizu nawet zadnego dobrego warsztatu gdzie moglbym oddac z czystym sumieniem auto
  • Pomocny post
    #15 7634138
    Sztomel
    Poziom 35  
    qbik18 napisał:
    Kolego Sztomel to jakie sa Twoje sugestie zeby to naprawic?

Czy w takim razie nie bawic sie w czyszczenie i jak to ustawic?

nie mam w poblizu nawet zadnego dobrego warsztatu gdzie moglbym oddac z czystym sumieniem auto

I tu jest pies pogrzebany ponieważ moja sugestia jest taka aby podejrzeć wartość dawki paliwa, korekcje dawek na poszczególnych wtryskiwaczach oraz pozostałe parametry pracy silnika a tu niestety jest konieczność podpięcia samochodu pod tester diagnostyczny - bez niego niczego nie ustalimy, na Twoim miejscu wstrzymałbym się z grzebaniem w nastawniku bo i tak jest do tego potrzebny tester VAG-COM aby robota była profi, jeśli nie masz pod ręką kogoś kumatego w diagnostyce to szczerze współczuję i jesteś w przysłowiowej kropce.
  • #16 7634276
    qbik18
    Poziom 12  
    No pocieszony to ja po Twojej wypowiedzi nie jestem. Pozostaje mi chyba szukac jakiegos magika. Moj koles ma tester VAG, ale nie wiem czy on pozwala na takie zaawansowane badania i ustawienia, a po drugie on nie robil takich rzeczy. Zaczynam sie zastanawiac co tu teraz lepsze czy isc w remont czy zaczac szukac drugiego motoru.
  • #17 7634424
    MRCZ
    Poziom 17  
    qbik18, a co się dzieje na 4, 5 biegu przy niskich prędkościach obrotowych poniżej 2000 obr/min?
    Zdążyłeś sprawdzić, czy auto ma moc, bierze olej, jak odpala w mrozy?
    Diagnozę testerem jak najbardziej można zrobić, ale wskazania korekcji i tak na wszystkie pytania mogą nie odpowiedzieć...
  • Pomocny post
    #18 7634482
    Sztomel
    Poziom 35  
    Jestem pewien, że objawy u kolegi wyglądają tak :
    przy zmianie z 1 na 2 bieg zaczyna bardzo szarpać samochodem jeśli nie depnie się od razu ostrzej na pedał gazu - auto dosłownie skacze do przodu jak żaba, odczuwalne jest to również na 3 biegu jeśli znowu zbyt mało stanowczo wciśnie pedał gazu, na biegach 4 i 5 jest ten problem pewnie już najsłabiej odczuwalny, przy rozpędzeniu samochodu na 1 biegu oraz wciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu 2 biegu ale bez wciskania wogóle pedału gazu szarpania nie będzie a silnik spokojnie będzie sobie ciągnął delikatnie do przodu, na biegu jałowym brak jakiegokolwiek szarpania w trakcie zwiększania obrotów silnika, problem występuje tylko i wyłącznie pod obciążeniem, nie da się samochodem jechać np. w korku na 2 biegu przy obrotach silnika rzędu 1100-1200 RPM i prędkości w granicach 30 km/h bez ciągłego wysprzęglania bo samochód "żabkuje" - jeśli jest inaczej, kolega qbik18 z pewnością poinformuje.
    Prośba - qbik, podaj kod błędu z opisem odczytany z Vaga - ten dot. sygnału prędkości.
  • #19 7639901
    qbik18
    Poziom 12  
    Objawy sa dokladnie takie jak kolega Sztomel opisuje, tyle za na 3 biegu juz nie tak latwo wpada w tryb zabkowania, ale odczulem ostatnio ze tez jeszcze szarpie, 4 i 5 juz bez szarpania.

Sprawdze jeszcze raz na VAGu i dam znac, bo kodu nie spisalem niestety.

Znalazlem niedaleko mnie Bosch serwis powazny specjalizujacy sie w naprawach pomp wtryskowych, tyle ze boje sie ze koszty moga dam byc duze.

Jesli chodzi o moc wydaje mi sie ze nie jest zle, wczesniej jezdzilem cordoba 1.9 TDI 110KM, wiec teraz wiadomo jest slabiej, ale daje rade. w mrozy palil ciezko, ale myslalem ze to moze wina swiec wiec wymienilem, teraz juz takich mrozow nie ma, wiec sprawdzic nie moge, a przy takich mrozach jak teraz pali calkiem dobrze, grzeje swiece, wylaczam i przy drugim zagrzaniu odpalam, nie zalapie od razu, ale tez dlugo nie trzeba czekac. Co do oleju to nie wiem, niedawno kupilem, olej wymieniony.
  • #20 7644822
    qbik18
    Poziom 12  
    Autko odstawione do diesel serwisu, martwie sie bardzo, bo jeszcze nie korzystalem z ich uslug. Mam nadzieje ze dadza rade

Auto juz wrocilo z naprawy, zostalo wykonane czyszczenie i ustawienie nastawnika pompy. Jezdzi sie o niebo lepiej, aczkolwiek delikatne skoki jeszcze sa odczuwalne, mechanik jednak twierdzi ze ktos musial juz tak troche czasu jezdzic i przez to wyrobione sa wszystkie gumy zawieszenia jednostki napedowej i ich wymiana polepszyla by juz calkiem warunki jezdne.

Dziekuje kolegom za zainteresowanie i fachowa pomoc.

pozdrawiam
  • #21 7652913
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kolego twierdzisz, że jeździsz autkiem (dieslem) od niedawna, tak na marginesie ja mam takie samo autko. Orientujesz się, że Twoje auto posiada najsłabszy silnik (90 km) chyba, że masz podrasowane elektronicznie. W silnikach z turbiną występuje tzw. "dziura turbinowa" i w przedziale obrotów 1000 do ok. 1800 silnik jest mułowaty i dopiero od ok. 1900 obrotów wzwyż silnik ma tzw. kopa. Uważam, że jeśli podczas jazdy będziesz utrzymywał takie bądź wyższe obroty silnika, to znikną te dolegliwości. Chyba że masz w aucie uszkodzone poduszki silnika, skrzyni biegów, awarię pompy lub innych podzespołów.
  • #22 7655023
    qbik18
    Poziom 12  
    Szanowny kolego, to auto dopiero co kupiłem i to nie dla siebie, wiem doskonale co to tzw dziura w tdi bo wcześniej miałem cordobe 1.9 TDI 110KM, w którym to aucie żadnych takich dolegliwości nie było. A cieżko jest jechać na przykład w korku na dwójce utrzymując jak mówisz obroty powyżej 1900. A swoją drogą poduszki są wyrobione co stało się właśnie z powodu szarpania jednostki napędowej. Po naprawie nastawnika jest dużo lepiej, a reszta może być spowodowana zmęczeniem materiałów.

pozdrawiam
  • #23 8576980
    xlineage
    Poziom 1  
    Podepne sie pod ten temat, mam podobne szarpanie. I obstawiam nastawnik, Tylko czy w silniku 1Z TDI 94r (zaznaczam ze mam zegarek zamiast obrotomierza) jest ta wtyczka, którą nalezy odpiąć ? Poniewaz mam mały problem z jej odnalezieniem.

I mam jeszcze taki problem, ze jak rozkrece i skręce poduchę pod silnikiem, (ta pierwsa niedaleko rejestracji) to da sie jezdzic normalnie 2-3dni,

A 2 mechanikow mowilo juz ze poduchy są w porzadku.
  • #24 8577458
    Sztomel
    Poziom 35  
    Proponuję kolego "qbik18" sprawdzić interfejsem VAG-COM jakie masz kodowanie sterownika silnika bo takie objawy jakie opisujesz mogą być następstwem zakodowania sterownika do pracy ze skrzynią automatyczną, której zapewne nie masz. Kodowanie będzie widoczne w Vagu od razu po wejściu w blok "01 Engine" i pod numerem sterownika będzie napis "Soft. Coding" a z prawej strony aktualne kodowanie i zapewne trzeba je będzie zmienić na pracę ze skrzynią manualną. Dodatkowo w 01 Engine po wejściu w "02 Fault Codes" pokaże się błąd związany z brakiem sygnału ze sterownika skrzyni biegów - wtedy już na bank wystarczy tylko zmienić kodowanie i auto będzie chodziło równiutko jak zegarek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Passat B4 1.9 TDI (90 KM) z 1994 roku, który objawia się mocnym szarpaniem na drugim biegu przy niskich obrotach. Właściciel podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzone poduszki silnika lub skrzyni biegów, jednak diagnostyka VAG wskazała na błąd związany z sygnałem prędkości. Użytkownicy forum sugerują, że problem może wynikać z zanieczyszczonego nastawnika pompy wtryskowej, który można sprawdzić poprzez odłączenie wtyczki od obrotomierza. Wskazówki dotyczące czyszczenia i ponownego ustawienia nastawnika są podawane, a także zaleca się diagnostykę w serwisie, aby ocenić dawki paliwa i stan wtryskiwaczy. Po przeprowadzeniu czyszczenia nastawnika, użytkownik zauważa poprawę, ale nadal występują drobne szarpania, co może sugerować zużycie gum zawieszenia jednostki napędowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA