logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja sygnału CSV na RGB dla tunera do monitora VGA - scalaki i standardy?

killer 23 Lip 2004 13:22 1622 3
REKLAMA
  • #1 757301
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Mam pewien pomysł na tuner do monitora od PC (oczywiscie calosc sterowana z jakiegos procka - mysle ze z 8051).
    Mam problem z wysterowaniem monitora, tzn. chodzi o to ze po zdemodulowaniu sygnalu bedzie on wystepowal jako CSV a do monitora rzeba RGB.
    Wiec mam pytanie do Was, czy sa jakies scalaki konwertujace taki sygnal (najlepiej w miare tanie)? Na bank bedzie on musial zawierac w sobie dekoder PAL wraz z cala matryca.

I jeszcze jedno, jakie sa standary do wysterowania monitora, mam na mysli czy to TTL i czy jeszcze cos innego?
    Bo chyba rozdzielczosc i czestotliwosc w monitorze ustala sie przez czestotliwosc sygnalow synchro i ilosci naplywanych do niego danych.
    Wiec gdybym podal sygnal dla czestotliowsci TV mysle ze monitor potrafil by to obsluzyc.
    Np., gdyby dopasowac poziomy sygnalow RGB i synchro z gniazda SCART z TV/Video to monitor poradzil by sobie z tym (to tak dla testu)?Probowal ktos z Was juz kiedys tego?

Prosze o jakies sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 757517
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Wizja (obojętnie composite/RGB) idzie analogowo poziom 0.7, albo 1.0 V, zależy od standardu. Synchronizacja z tego, co pamiętam - TTL.
    No ale problęm jest taki, że monitor VGA nie chwyci synchronizacji z sygnału PAL (2x wolniejsze odchylanie w poziomie 15.6 kHz vs. 31kHz) można monitor uszkodzić. Są pewnie jakieś monitory, które by jeszcze zaskoczyły, ale to raczej kwestia przypadku.

Potrzebny by był monitor multisync (ale taki prawdziwy, jak były kiedyś do Amigi - trawił wszystko od PAL do SVGA, nowe monitory PALu na pewno nie łapią). No chyba że kolega, wykombinował, jak podnieść częstotliwość odświeżania :D .
  • REKLAMA
  • #3 758561
    myrcioch
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    shg napisał:
    Potrzebny by był monitor multisync (ale taki prawdziwy, jak były kiedyś do Amigi - trawił wszystko od PAL do SVGA, nowe monitory PALu na pewno nie łapią). No chyba że kolega, wykombinował, jak podnieść częstotliwość odświeżania :D .

Dzisiejsze monitory są multisync i to prawdziwe - tyle, że od 31kHz w górę...
    Najprostsze tunery TV mają chyba buforowanie jednej linii obrazu i odtwarzanie jej 2x

myrcioch
REKLAMA