logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować instalację TV w domu jednorodzinnym przed 2013?

master-007 03 Lut 2010 20:12 4031 11
REKLAMA
  • #1 7638724
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    Witam, w związku z planowanym na 2013 rok zakończeniem nadawania analogowej telewizji naziemnej chciałbym prosić o radę w sprawie zmiany instalacji antenowej.

Obecnie posiadam: 2 telewizory, jeden podłączony do anteny siatkowej (TVP1, TVP2, Polsat-słaby odbiór), przy drugim mam tuner Ferguson AF 2818SE, który dostaje sygnał z przełącznika disecq z dwóch konwerterów single zamontowanych do czaszy SAT 90cm. (nie posiadam programatora ani czytnika kart, z anteny SAT odbieram tylko kanały FTA)

Potrzebuję: jak najbardziej rozsądnego ekonomicznie rozwiązania tak aby na obu telewizorach mieć kanały z anteny satelitarnej + TVP1 i TVP2 i żeby po 2013 nadal wszystko działało jak należy, bardzo mile widziany przybliżony kosztorys oraz schemat instalacji.

Współrzędne miejsca: 50.4285N 21.7495E (Nowa Dęba) dom jest raczej nisko położony więc mogą występować przeszkody terenowe
  • REKLAMA
  • #2 7639249
    Maren
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Do odbioru kanałów naziemnych analogowych jak i w późniejszym czasie naziemnych cyfrowych, jest wystarczająca antena, nawet "koszykowa".

Jeżeli chodzi o satelitę, proponuję wymienić dwa konwertery z tych pojedynczych na podwójne, czyli TWIN'y, Koszt takiego konwertera to jakieś 50zł razy dwa, jeżeli chcesz oglądać programy z Astry i Hotbirda.
    Do tego wiadomo, ze będą Ci jeszcze potrzebne dwa przełączniki DiSEqC - koszt 30 zł. i jeden uchwyt "zez" jakieś 12zł
    Jest jeszcze inne rozwiązanie dachowe, jeżeli posiadasz czasze 80 lub 90cm, to możesz założyć tam tylko jeden konwerter typu MONOBLOCK TWIN - to koszt ok 90 zł i do tego już nie potrzebujesz przełączników DiSEqC.

Jeżeli chodzi o urządzenia na dole, czyli tunery, to najtańszym i najlepszym rozwiązaniem na rynku jest TNK.
  • REKLAMA
  • #3 7641359
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Uchwyt zeza mam od singla :)
    Jeśli wszystko zrobię już na odbiór z anteny SAT wtedy koszykowa będzie zbędna, a co do reszty: dajmy na to że kupię do drugiego telewizora tuner opticum z kartą TNK... tylko jak wtedy zrobić połączenie żeby TNK działało też na na drugim TV? Czy można zrobić np. tak że kupuje jakiś czytnik kart pod TNK a potem sygnał rozdziela się na 2 tunery?
  • REKLAMA
  • #4 7644226
    Maren
    Poziom 12  
    Wszystko można, to tylko kwestia za ile :)
    Podobno tylko parasola nie można, ale polemizowałbym :D

Słuchaj, musisz zrobić tak, że tego Ferdka AF 2818SE też się musisz pozbyć, ewentualnie dokupić czytnik kart, ale osobiście nie bawiłbym się w takie rozwiązania, bo są czasami problematyczne i mogą nie czytać TNK.
    Tunery SD na dzień dzisiejszy są bardzo tanie.
    Potrzebujesz dwa tunery z wbudowanym czytnikiem Conax lub uniwersalnym, nie muszą to być tunery z oferty TNK. (a nawet bym je odradził)
    Takie tanie tunery (np. uzywane) możesz kupić na allegro lub w sklepie. Do nich kartę TNK np. za 49zł. Utrzymanie takiej karty z pełnym pakietem, (http://telewizjanakarte.pl/kanaly.html ) to tylko 120 zł na ROK, czyli 10 zł na miesiąc.
    Dwie takie karty załatwią sprawę, a gdybyś chciał bardziej oszczędzać to poczytaj sobie o urządzeniach Cardspliter - tam jest dodatkowe rozwiązanie.

Pozdrawiam.
  • #5 7647781
    master-007
    Moderator na urlopie...
    No więc :) dalej przechodzi opcja 2 tunery+cardsplitter +karta TNK bez pakietu jak na razie, tylko jaki sprzęt brać? powiedzmy że górny limit za jeden tuner to 500zł+/- 50zł, może być używany, i żeby sprzęt był przyszłościowy, tzn możliwość dołożenia czegoś później w razie "W" + "edukacja"+obsługa kart o różnych rodzajach kodowania np. Conax, Nagravision, Seca, Mediaguard i inne, czekam na propozycje, może być też jakieś inne pomysłowe rozwiązanie :)
  • REKLAMA
  • #6 7648903
    Maren
    Poziom 12  
    Edukacyjne mówisz, hehehe i przyszłościowe :)
    Za 450zł +/-, to ja bym wziął Fergusona Arive 200 HD, a drugi np. SD Ferguson FK 7900 UCI 230zł - poczytaj sobie o nich.
  • #7 7650283
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Poczytałem, poczytałem i wyczytałem że Ariva często słabo łapie sygnał i ogólnie niedopracowane obydwa są i wieszają się podobno. Ferguson dobra firma, aż dziwne, że się ludzie tak negatywnie wyrażają, a jest może jakiś odpowiednik z dreamboxa? ewentualnie mogę poczekać jeszcze z tym trochę, do maja, może trochę dłużej, może tunery stanieją i coś lepszego się trafi.
  • #8 7650334
    Maren
    Poziom 12  
    Wieszają się nieudolnym narwanym dzieciakom. W tej klasie cenowej to najlepszy sprzęt.

Powodzenia w poszukiwaniu.
  • #9 7650541
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1233
    W Nowej Debie sygnał DVB z Suchej góry jest na około 85% siły i 96% jakości.
    Testowałem w rejonie Sportowa/Jasna. kanał 42, antena na południe.
    Antena siatkowa nie jest anteną. Do odbioru używałem coś takiego http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_21-38-69_A8812.htm (oczywiście bez jakichkolwiek wzmacniaczy) oraz starszy model dekodera Fergusson, jeszcze z MPEG2 - zreszta do dzisiaj jest jeszcze ten system emisji ale ma zostać zmieniony na MPEG4. Docelowo zostanie także zmieniony kanał z 42 na 52.
  • #10 7650980
    master-007
    Moderator na urlopie...
    irekr dzięki za info, ale bez drugiego tunera i tak się nie obejdzie, w układzie anteny kierunkowej byłoby taniej... ale satelita wygodniejsza niby, no i jak z odbiorem w antenie kierunkowej, starczy jedna czy trzeba dwie kupić żeby ustawić na np. jedna na TV1 i TV2 a drugą na Polsat? Jak dobre kanały są i nie trzeba inwestować w TNK to jeszcze się zastanowię.
    Wtedy byłby układ:
    1.Sat+2x konwerter Twin, + 2x disecq
    2. Antena kierunkowa + rozdzielacz

kabel od jednego przełącznika diseqc+kabel od anteny kierunkowej diseqc do sumatora i stąd do tunera, drugie połączenie tak samo

Czy takie coś będzie działać?
  • #11 7652051
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1233
    Docelowo do odbioru naziemnej cyfrowej wszystko masz na jednej antenie.
    Do czasu "ucyfrowienia" i tak musisz mieć jedna antenę do odbioru na kanale 12tym pionowym i cała reszta na polaryzacji poziomej od 21go kanału do góry, kierunek południowy. Inna alternatywa to odbiór ze Świętego Krzyża (doskonale "widoczny" w Nowej Dębie, kierunek jednak odwrotny (prawie) no i z Kielc nie ma Polsatu.
    Z Polsatem naziemnym to i tak masz przegwizdane bo najsilniejszy sygnał to Solina na k.58 (zakłócany przez Prehybę) i Przemyśl na k.56. Baranówka z Rzeszowa na kanale 48 dolatuje ledwo do Głogowa, Sandomierz na kanale 41szym jest za daleko i za mała moc, Tarnów na kanele 60ty ma kiepska trasę, czyli na dobrą sprawę zostaje tylko miska za oknem....

To co wybierzesz do odbioru satelitarnego to już zupełnie inna sprawa.
    Ja jestem przeciwnikiem stosowania anten z zezami, jak coś jest uniwersalne nie nadaje się do niczego.
    Sam stosuję dwie anteny 90cm, jedna na Astre, druga na H-B.
    Jak się ma miejsce i domek to nie stanowi to problemu. ogródek tez zawsze jakiś jest w pobliżu...
  • #12 7653690
    master-007
    Moderator na urlopie...
    To chyba wszystko na SAT przekwalifikuje jednak, za słabe widoczności u nas bo w takiej niecce mieszkamy i za dużo kombinacji jak na kierunkową, a antenę SAT mam na balkonie więc nawet bez drabiny można się bawić jakby coś :) A co do zeza to nie jest tak źle, zakładałem w styczniu i na czaszy 90cm offsetowej wszystko ok, jak się ma już antenę na hotbirda skierowaną to patrząc od strony konwertera dajesz po lewej i astra śmiga ładnie, zez nie jest uniwersalny bo można go w każdej pozycji ustawić, z monoblockiem jest gorzej dlatego polecam pojedyncze konwertery interstara.

Temat instalacji zamknięty, wszystko przekwalifikuje na SAT.
    Teraz jeszcze pytanie jaki tuner kupić do 500zł żeby sprzęt był przyszłościowy, tzn możliwość dołożenia czegoś później w razie "W" + "edukacja"+obsługa kart o różnych rodzajach kodowania np. Conax, Nagravision, Seca, Mediaguard i inne, kolega Maren doradzał w postach wyżej 2 modele fergusona, ale opinie na ich temat są podzielone więc proszę o dalsze wypowiedzi. Podziękowania dla irekr i Maren

Podsumowanie tematu

✨ W związku z planowanym zakończeniem nadawania analogowej telewizji naziemnej w 2013 roku, użytkownik poszukuje ekonomicznego rozwiązania do modernizacji instalacji TV w swoim domu jednorodzinnym. Obecnie posiada dwa telewizory, z których jeden jest podłączony do anteny siatkowej, a drugi do tunera Ferguson AF 2818SE. Użytkownik rozważa wymianę konwerterów na podwójne (TWIN) oraz zakup dodatkowych tunerów, aby uzyskać dostęp do kanałów satelitarnych i naziemnych. W dyskusji pojawiają się różne opcje, w tym użycie tunera TNK, a także rozważania na temat sprzętu, który obsługuje różne systemy kodowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z odbiorem sygnału DVB oraz zalecają konkretne modele tunerów, takie jak Ferguson Ariva 200 HD i Ferguson FK 7900 UCI, podkreślając ich zalety i wady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA