logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST350032AS, SD15, Jak odblokować konsolę

iwi1 04 Lut 2010 00:09 3962 6
REKLAMA
  • #1 7640355
    iwi1
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Witajcie. Mam problem polegający na tym, że nie mogę odblokować konsoli.
    Po włączeniu interfejsu pojawiają się co jakiś czas napisy
    LED:000000CC FAddr:0024A051
    i Hyperterminal nie blokuje się (jak opisujecie), ale nie mogę wywołać znaku zachęty - tylko pojawiają się strzałeczki malutkie (zrobię zdjęcie to podeślę)
    Jeżeli odkręcę śrubki i odizoluje przy starcie HSA (głowice) od PCB to po kilkunastu sek dysk staje. Przykręcam śrubki naciskam CTRL+Z i pojawia się malutka strzałeczka w prawo zamiast F3 T>
    Link w tym linku jest napisane jeszcze metoda na zwarcie RC - ale nie wiem gdzie go znaleźć. Niestety płytka wygląda inaczej.
    Proszę o jakieś rady jak to naprawić. Czy macie coś takiego że po naciśnięciu ^Z macie strzałkę zamist znaku zachęty?
    Myślałem że to jest wada programu, ale podpiąłem drugi dysk (dobry) no i CTRL+Z działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 7640740
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    iwi1 napisał:
    Jeżeli odkręcę śrubki i odizoluje przy starcie HSA (głowice) od PCB to po kilkunastu sek dysk staje. Przykręcam śrubki naciskam CTRL+Z i pojawia się malutka strzałeczka w prawo zamiast F3 T>

Jeśli nie podaje się komend zatrzymania i uruchomienia silnika , to taki objaw może nastąpić . Temat i komendy opisywane były na forum wielokrotnie .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 7640799
    iwi1
    Poziom 17  
    ale o czym TY mówisz. Komendy zatrzymania podajemy jeżeli wyskoczy nam, ale problem w tym, że zamiast tego wyskakuje strzałka.

Z innej strony - na większości stron jest info, że do odblokowania potrzebny jest interfejs i podają jak podłączyć RX i TX a dopiero wczoraj znalazłem informację, że należy do następnego PINu w dysku podłączyć jeszcze masę.
    Dzisiaj spróbuję, czy coś to da.
  • REKLAMA
  • #4 7640839
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Skoro tak uważasz , no to jedźmy dalej :
    iwi1 napisał:
    dysk staje. Przykręcam śrubki naciskam CTRL+Z i pojawia się malutka strzałeczka w prawo zamiast F3 T>

Tu jest BŁĄD !!!

Najpierw wchodzisz - CTRL+Z , dalej podajesz komendę zatrzymania silnika i dopiero po odopowiedzi , przykręcasz śrubki . O tym mówię .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #6 7644863
    iwi1
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedzi. Wg tego linku co podal Arek K. Link najpiew sie zakreca srubki a potem komenda CTRL+Z
    Ale nie o to chodziło.
    Pomogły inne rozwiązania.
    Możliwość 1 - podpiąć zasilanie dysku do wtyczek tego komputera do ktorego jest podpiety kabel RS232. Wtedy COM interfejsu jest poprzez zasilacz podpięty z COMem dysku
    Mozliwosc 2 - podłączyć kabel od Masy interfejsu do 3 wyprowadzenie na dysku
    Patrząc od zasilania .......... ..... RX TX COM .
    (sprawdzalem obie możliwości i działają)
    Po tej operacji nacisniecie CTRL+Z daje oczekiwane F3 T>

Z drugiej strony z tym zasilaniem to może mieć rację BIGOLSEN bo to bardziej logiczne
    Czyli
    1. Odkręcamy śrubki i wkładamy zapałkę
    2. Podlaczamy zasilanie
    3. Czekamy aż silnik stanie i wtedy CTRL+Z
    4. i pojawi się F3 T>
    5. Wpisujemy /2 i po przejściu na poziom 2 Z
    6. Teraz śrubki wkręcamy i dalej jedziemy zgodnie z opisem w Linku
    czyli
    7. F3 2>U
    8. F3 2</1
    9. N1
    10. Odłączamy zasilanie i podłączamy ponownie następnie CTRL+Z
    11. F3 T>m0,2,2,0,0,0,0,22

i to tyle. Dzięki za odpowiedzi. Myślę że temat można zamknąć
  • #7 9881981
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    User 12slonio12 przesłał następujący opis:

12slonio12 napisał:
    Chciałem dodać do tematu opis moich perypetii co moim zdaniem rozszerza rozwiązanie problemu w przypadku takim jak mój (ściśle dotyczy tematu wiadomości).

Treść mojej wiadomości poniżej:

Chciałem opisać moje perypetie z konsolą, a właściwie z brakiem do niej dostępu.

Cytat "iwi1":
    Możliwość 1 - podpiąć zasilanie dysku do wtyczek tego komputera do ktorego jest podpiety kabel RS232. Wtedy COM interfejsu jest poprzez zasilacz podpięty z COMem dysku
    Mozliwosc 2 - podłączyć kabel od Masy interfejsu do 3 wyprowadzenie na dysku

Metody powyższe i standardowe nie dały rady.

Po dalszym szperaniu i zastanawianiu się poszedłem na całość i wykręciłem całą elektronikę (gdzieś wyczytałem że może to dać pozytywny efekt).

Po odkręceniu elektroniki terminal zaczął się zgłaszać prawidłowo po naciśnięciu CTRL+Z, komenda spin down zadziałała ale oczywiście spin up nie, no bo w sumie jak miała zadziałać.

Przykręciłem na słowo honoru elektronikę wcześniej zasłaniając piny do silnika i głowic.

Odpalam, CTRL+Z, N2, Spin down, wyciągnięcie blokad do elektroniki, spin up, N1 i dalsze komendy jak za innymi podpowiedziami.

Dysk podniesiony.

Dzięki za opisanie tematu co naprowadziło mnie na rozwiązanie mojego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odblokowaniem konsoli dysku Seagate ST350032AS, gdzie zamiast znaku zachęty F3 T> pojawia się strzałka po naciśnięciu CTRL+Z. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z braku odpowiednich komend zatrzymania silnika oraz z konieczności podłączenia masy do odpowiedniego pinu na dysku. Użytkownik znalazł rozwiązania, które polegają na podłączeniu zasilania dysku do komputera z interfejsem RS232 oraz na podłączeniu masy do trzeciego wyprowadzenia na dysku. Po wykonaniu tych kroków, naciśnięcie CTRL+Z skutkuje uzyskaniem oczekiwanego znaku zachęty F3 T>.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA