logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w głośnikach - prawdobodobnie wina karty sieciowej.

Kr4k33n 04 Lut 2010 19:42 4502 22
REKLAMA
  • #1 7643748
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    Witam,
    Wczoraj zamontowałem w swoim komputerze kartę sieciową TP-Link TL-WN851N.
    Wszystko niby było OK, ale dzisiaj słuchając muzyki (mp3/film/youtube/dźwięki systemowe) usłyszałem losowo występujące trzaski z głośników. Oczywiście sprawdziłem w Google, czy takie problemy zdarzają się często. Czytałem coś o konfliktach IRQ, jednak nie wydaje mi się, żeby to było to - w menadżerze urządzeń karta sieciowa jest podpisana pod (PCI) 18, zaś moja karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Professional pod (PCI) 17. Zamieniłem w obudowie obie karty miejscami, przeinstalowałem sterowniki karty sieciowej i problem dalej występuje. Gdy wyłączę w menadżerze urządzeń kartę sieciową problem znika - brak trzasków w głośnikach.
    Nie mam już pomysłów co mogę dalej zrobić, proszę o jakieś wskazówki.

Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7643897
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 158
    Jeśli możesz daj kartę sieciową jak najdalej karty dzwiekowej.
    Możesz też na próbę wsadzić kawałek uziemionej blaszki wielkości karty pomiędzy kartami
    Jeśli zakłócenia przenoszą się przez zasilanie, może dodatkowy kondensator na karcie sieciowej.
    Jeżeli jest to związane z chwilowym zanikiem strumienia danych idących do karty, to może spróbuj przełączyć kartę NET na 10Mhz.
  • #3 7644032
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    zbychmg napisał:
    Jeśli możesz daj kartę sieciową jak najdalej karty dzwiekowej.

Są 5cm od siebie - większego odstępu nie da się uzyskać.

zbychmg napisał:

Możesz też na próbę wsadzić kawałek uziemionej blaszki wielkości karty pomiędzy kartami

Nic nie pomogło.

zbychmg napisał:

Jeśli zakłócenia przenoszą się przez zasilanie, może dodatkowy kondensator na karcie sieciowej.

Nie będę ryzykował, karta sieciowa to nowy sprzęt i chciałbym inaczej rozwiązać ten problem.

zbychmg napisał:

Jeżeli jest to związane z chwilowym zanikiem strumienia danych idących do karty, to może spróbuj przełączyć kartę NET na 10Mhz.

Nie widzę takiej funkcji w oprogramowaniu karty sieciowej.

Dzięki za pomysły. ;)
  • #4 7644098
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Komputer jest uziemiony ? Sieciówka może powodować jakieś szkodliwe dla dźwięku częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #5 7644122
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    tepsiarz1992 napisał:
    Komputer jest uziemiony ?

Tak.

tepsiarz1992 napisał:
    Sieciówka może powodować jakieś szkodliwe dla dźwięku częstotliwości.

Możliwe, tylko jak to sprawdzić?
  • #6 7644220
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Zakłócenia raczej tylko oscyloskopem sprawdzisz. Jak wyżej napisano - warto dać kondensatory kilkaset piko-kilkanaście nanofaradów na karcie sieciowej, blisko zasilania jej układów - po jednym na każdą szynę zasilania. To powinno pomóc.
  • #7 7644401
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    PZ IX napisał:
    Zakłócenia raczej tylko oscyloskopem sprawdzisz. Jak wyżej napisano - warto dać kondensatory kilkaset piko-kilkanaście nanofaradów na karcie sieciowej, blisko zasilania jej układów - po jednym na każdą szynę zasilania. To powinno pomóc.

Nie ma mniej inwazyjnych sposobów pozbycia się tego problemu?
    Nie ukrywam, że nie znam się na lutowaniu/rozmieszczaniu kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #8 7644504
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Najlepszym sposobem będzie wymiana karty ...

Chcecie aby kolega projektował układ ?! To robi TP Link ...
  • #9 7644581
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    tepsiarz1992 napisał:
    Najlepszym sposobem będzie wymiana karty ...

Wymiana karty nie wchodzi w grę. TP-Link TL-WN851N to jedna z najlepszych kart sieciowych jakość/cena, do tego przepustowość 300Mbit. W ogóle nie brałem pod uwagę, że karta sieciowa może kolidować w ten sposób z kartą dźwiękową. Musi być jakieś inne wyjście z tej sytuacji.
  • #10 7645897
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    Nikt nie ma już innych pomysłów?
    Dźwięki wydawane przez głośniki są irytujące i nie pozwalają na słuchanie muzyki.
    Przez co występują trzaski - spadki napięcia na PCI, jakieś zakłócenia spowodowane falami, konflikt IRQ?
  • #11 7646719
    zbychmg
    Poziom 31  
    A przy włączonej karcie, ale wyjętym kablu sieciowym z karty też słychać trzaski ?

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli nie ma trzasków, to sprawdź uziemienie urządzenia do którego podpięty drugi koniec kabla sieci NET
  • REKLAMA
  • #12 7646756
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    zbychmg napisał:
    A przy włączonej karcie, ale wyjętym kablu sieciowym z karty też słychać trzaski ?

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli nie ma trzasków, to sprawdź uziemienie urządzenia do którego podpięty drugi koniec kabla sieci NET

To jest karta sieciowa wi-fi, nie ma możliwości podłączenia przewodowego - kabel.
  • #13 7646904
    zbychmg
    Poziom 31  
    No tak, w takim razie może być nawet tak, ze sygnał z anteny może zakłócać pracę karty dźwiękowej.
    Antena jest przy karcie, czy podłączona kablem ?

Dodano po 6 [minuty]:

Karta przy nadawaniu emituje dość duże zakłócenia no i pobiera trochę prądu z płyty. Aby nie ruszać karty można wlutować kondensatory na zasilaniu tego slotu PCI od strony druku bezpośrednio na pinach gniazda PCI
    Nie wszystkie płyty przewidują, że w slocie może siedzieć karta, która impulsowo pobiera trochę prądu i pasowałoby zasilanie każdego slotu zblokować kondensatorami.
  • #14 7646980
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    zbychmg napisał:
    No tak, w takim razie może być nawet tak, ze sygnał z anteny może zakłócać pracę karty dźwiękowej.
    Antena jest przy karcie, czy podłączona kablem ?

Antena jest podłączona kablem. Jednak przy odłączeniu anteny i tak występują trzaski.

zbychmg napisał:
    Karta przy nadawaniu emituje dość duże zakłócenia no i pobiera trochę prądu z płyty. Aby nie ruszać karty można wlutować kondensatory na zasilaniu tego slotu PCI od strony druku bezpośrednio na pinach gniazda PCI
    Nie wszystkie płyty przewidują, że w slocie może siedzieć karta, która impulsowo pobiera trochę prądu i pasowałoby zasilanie każdego slotu zblokować kondensatorami.

Nie znam się na takich operacjach. Wolę rozwiązania mniej zaawansowane ze strony techniczno-elektronicznej.

//

Może jeszcze podam model płyty głównej:
    Asus P5K-E/WIFI-AP
    Oraz rozmieszczenie kart PCI:
    http://o.imm.io/2cS.jpg
  • #15 7647410
    zbychmg
    Poziom 31  
    Odpięcie kabla antenowego nie powoduje zatrzymania pracy nadajnika w.cz.,
    czyli jest to raczej problem z zasilaniem karty WI-Fi, a konkretnie za słabym filtrowaniem prądu pobieranego z płyty.

A czy takie same trzaski występują przy odtwarzaniu muzyki z urzyciem karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną ?

Dodano po 1 [minuty]:

sorry błąd "z użyciem"
  • #16 7647611
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    Przy zintegrowanej karcie dźwiękowej trzaski nie występują.
    To znaczy, że ten problem spowodowany jest złą konstrukcją karty sieciowej, dźwiękowej, czy zasilania dla złącz PCI płyty głównej?

///Edit:

Problem na zintegrowanej się powtarza, dużo rzadziej, ale jednak.
    Głośniki najbardziej trzeszczą podczas restartowania routera ze strony http://192.168.1.1/.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Więc jak to można naprawić?
  • #17 7650670
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    Czekam na jakąś diagnozę.
  • #18 7656087
    Kr4k33n
    Poziom 10  
    Odświeżam. Proszę o jakąś pomoc!
  • #19 7656364
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Nikt nie postawi 100% dobrej diagnozy, karty SB Live były dość kłopotliwe, więc może jego następcy również posiadają pewnego rodzaju felery, przyczyn może być kilka , od interferencji radiowych tj. indukują się zakłócenia w samej karcie , do problemów z szyną zasilania , lub konfliktu adresów, przerwań , kanałów dma. Jedyna metoda to empirycznie ustalić co jest przyczyną od zmiany slotów (w miarę możliwości także adresów i innych parametrów karty). Najprościej byłoby przełożyć karty do drugiego komputera, jeśli w innym będzie występował ten problem to na bank jest to jakiś problem sprzętowy . Jest szansa że nie posiadasz uziemionego komputera i to w jakimś stopniu generuje trzaski.
  • #20 7656785
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Dla świętego spokoju sprawdziłbym inną kartę Wi-Fi. Możesz później ją zwrócić do sklepu.
  • #21 7741777
    ZIELACZEK
    Poziom 11  
    Witam! Mam ten sam problem. Karta TP-Link i SB X-FI Xtreme Music. Sa oddzielone 2 wolnymi slotami pci od siebie. Przy graniu dzwiekow, zwlaszcza tych o wysokiej czestotliwosci tez slysze trzaski, raz slabe a raz mocne. Faktycznie zauwazylem to po tym jak sprawilem sobie taka karte wi-fi. Rozwiazales jakos ten problem, zastanawiam sie nad wymiana tej karty sieciowej na inna, innej firmy...

Pozdrawiam!
  • #22 8242316
    maxfighter
    Poziom 1  
    jeśli to zestaw w standardzie n to w opcjach zaawansowanych:
    1.jeśli karta posiada kilka anten i router posiada kilka anten - włącz obsługę MIMO
    2.jeśli to karta z wieloma antenami i jedna po stronie routera - włącz MISO
    i oczywiście uziemienia karty - w 99% problem tkwi po stronie zasilania -tzn nieregularne korzystanie karty z zasilania przez PCI
  • #23 13314534
    pietruszka222001
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    nie wiem dlaczego ale u mnie pomogło wyciszenie mikrofonu wydaje się to dziwne ale pomogło ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trzaskami w głośnikach po zainstalowaniu karty sieciowej TP-Link TL-WN851N, co sugeruje konflikt z kartą dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Professional. Pomimo prób zmiany miejsc kart oraz reinstalacji sterowników, trzaski nadal występują. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym zwiększenie odległości między kartami, dodanie kondensatorów na zasilaniu karty sieciowej oraz sprawdzenie uziemienia komputera. Wskazano również na możliwość interferencji radiowych oraz problemy z zasilaniem slotów PCI. Użytkownik nie chce wymieniać karty sieciowej, mimo że niektórzy sugerują, że to może być najlepsze rozwiązanie. Dodatkowo, pojawiły się sugestie dotyczące wyciszenia mikrofonu jako potencjalnego rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA