Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Trzaski w głośnikach/słuchawkach: przy przewijaniu stron, ładowaniu itd.

jacek1982 21 Gru 2011 18:40 18445 39
  • #1 21 Gru 2011 18:40
    jacek1982
    Poziom 12  

    Witam

    Trzaski występują przy przewijaniu stron, ładowaniu, otwieraniu zakładek. Karta zintegrowana na płycie asrock p67 pro3 b3. Co można wyłączyć w managerze żeby się pozbyć tych trzasków?

    0 29
  • #2 21 Gru 2011 18:48
    vaclaw
    Poziom 18  

    Sprawdz głośniki podłacz je np do mp3.

    0
  • #3 21 Gru 2011 18:50
    1791799
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 21 Gru 2011 18:57
    1010011010
    Poziom 32  

    @jacek1982
    Miałem taki sam problem jak ty, trzaskało w steamie przy klikaniu, przy słuchaniu muzyki i jednoczesnym przeglądaniu www itp.
    Winowajcą okazał się zasilacz (sprzęt grający mam dobry). Zasilacz był na prawdę kiepski i powodował trzaski :) Jaki masz zasilacz w tym sprzęcie?

    0
  • #5 21 Gru 2011 19:12
    jacek1982
    Poziom 12  

    ZASILACZ: OCZ STEAL THXSTREAM 2 600W LI PSU 80 PLUS
    PROCESOR: Intel Core I5 2500K 3,3 GHZ LGA1155 +Fortis+STG2
    PŁYTA GŁÓWNA: ASROCK P67 PRO3 DDR-1600 ATA3
    PAMIĘĆ: DDR3 GOODRAM 4096/1333 CL9
    DYSK: Samsung 1TB HD10SJ
    KARTA GRAFICZNA: ATI HD6850 1024 MB
    SYSTEM OPERACYJNY: WINDOWS 7 64 BITS

    komputer podłączony do zwykłej listwy

    0
  • #6 21 Gru 2011 20:49
    1791799
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 21 Gru 2011 22:10
    1010011010
    Poziom 32  

    jacek1982 napisał:
    to nowy komputer wszystko działa prawidłowo oprócz tego dźwięku, listwa ma z uziemieniem

    Masz zainstalowany jakiś dodatek do dźwięku np. SRS?

    0
  • #9 21 Gru 2011 23:47
    jacek1982
    Poziom 12  

    ściągnąłem ten program ale to nic nie dało. Spróbowałem innej metody i wyłączyłem kartę dźwiękowa w biosie i problem zniknął nie ma żadnych trzasków wiec wydaje mi się ze to wina marnego układu dźwiękowego ?:(

    0
  • #10 22 Gru 2011 02:00
    1010011010
    Poziom 32  

    jacek1982 zapytałem o SRS dlatego, że sam posiadam kartę która po zainstalowaniu SRS powodowała większe trzaski. Nie napisałem zainstaluj SRS :)

    "Spróbowałem innej metody i wyłączyłem kartę dźwiękowa w biosie i problem zniknął nie ma żadnych trzasków wiec wydaje mi się ze to wina marnego układu dźwiękowego ?"
    Wtedy nie ma wcale dźwięku... Spróbuj podpiąć inne głośniki albo słuchawki, wykluczysz tym problem z kablem i głośnikami.

    0
  • #12 22 Gru 2011 12:11
    1010011010
    Poziom 32  

    jacek1982 napisał:
    no niestety nic to nie dalo

    Nic nie dało?
    Na pewno coś dało... ale widzę, że bez pytań pomocniczych się nie obejdzie:
    Czy na słuchawkach słychać trzaski?
    Masz wolne złącze PCI? (karta dźwiękowa wydajna jak zintegrowana - 20zł).

    0
  • #13 22 Gru 2011 12:23
    MichałKob
    Poziom 20  

    U mnie tak się działo, kiedy podłączałem komputer do końcówki mocy bez regulacji głośności i wykorzystywałem regulację programową. Problem jest taki, że regulujemy programowo sygnał, a poziom zakłóceń zostaje stały.. Da się zamaskować te zakłócenia, ustawiając na maksymalną głośność mikser systemowy, a głośność regulując na wzmacniaczu (wtedy tłumisz zarówno sygnał, jak i zakłócenia). Winne jest prawdopodobnie prowadzenie masy w sekcji karty dźwiękowej, niestety wiele płyt głównych ma tę wadę i nic nie da się z tym zrobić poza zastąpieniem kartą zewnętrzną/dodatkową. Jeśli ta płyta ma niezależne wyjście na gniazdkach jack z tyłu i na panel przedni, sprawdź, na którym zakłócenia są mniejsze.
    Sprawdź jeszcze w mikserze, czy karta dźwiękowa nie odtwarza jakiegoś niepotrzebnego źródła (wejście Audio CD, liniowe czy o zgrozo mikrofonowe).

    0
  • #15 22 Gru 2011 13:43
    jacek1982
    Poziom 12  

    Wiec próbowałem już wszystkiego co możliwe. Wyłączyłem wszystkie inne zbędne urządzenia i problem nadal występuje. Chyba faktycznie kupie jakąś kartę na PCI. Dodam tylko ze w moim 7 letnim staruszku były identyczne trzaski na płycie
    ABIT NF7-S. Napisałem przy okazji do producenta jakie on ma stanowisko. Zobaczymy czy odpowie :)

    Trzaski w głośnikach/słuchawkach: przy przewijaniu stron, ładowaniu itd. Trzaski w głośnikach/słuchawkach: przy przewijaniu stron, ładowaniu itd.

    0
  • #16 22 Gru 2011 13:46
    1791799
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 23 Gru 2011 00:36
    kolarz_26
    Poziom 15  

    Sprawdź, czy kondensatory na płycie głównej nie wybrzuszyły się czyli nie uległy uszkodzeniu. Jeśli dysponujesz sprzętem do rejestracji dźwięku, to zamieść na forum plik dźwiękowy w formacje mp3 z opisywanymi trzaskami. Spotkałem się z problemem we współpracy starej karty graficznej S3, która się przegrzewała i zakłócała pracę SB Live 1024 oraz na płycie Asrock Upgrade z Socket 475. Rozwiązaniem było włożenie na PCI Sound Blaster stereo a zintegrowaną 7.1 wyłączyłem w BIOS-ie. Nigdy nie byłem zwolennikiem zintegrowanych kart dźwiękowych. Miałem z nimi problemy w grach komputerowych.

    0
  • #19 23 Gru 2011 02:40
    jacek1982
    Poziom 12  

    1. Otworzyłem obudowę. Wszystko wydaje się być OK
    2. Nagrałem plik dźwiękowy na którym słychać "trzeszczenie" w czasie przeglądania internetu i podczas ruchów myszą
    3.Napisałem do producenta firmy asrock, opisałem swoją sytuacje.
    4. Jeśli problem nie zostanie rozwiązany i nie dostane odpowiedzi od producenta i sam nic nie wymyślę to po prostu wyłączę ja w biosie i kupie jakąś na PCI może jakąś XONAR D1 np.

    0
  • #20 23 Gru 2011 11:37
    delma
    Poziom 17  

    witaj Jacku,
    właśnie wczoraj złożyłem stacjonarke na Pro3 P67 z i5 2500K i mam ten sam problem. Co gorsza ten problem występuje RÓWNIEŻ przy SB Live 5.1 SB0100 na PCI :( .
    Na razie walczę ze sterownikami do SB 5.1 na windzie 7 64b . Ale trzaski i bliżej nieokreślone dźwięki występują.
    Co jeszcze dziwniejsze, występują również gdy ściągnę cały sygnał na mixerze studyjnym do minimum gdzie powinna być błoga cisza nadal te zniekształcenia występują.
    Zintegrowana HD Audio dla mnie brzmi katastrofalnie.
    Wygląda na to że płyta sieje ostro po wszystkim w budzie. Może ekranowanie dzwiekówki by pomogło ale to chyba raczej sprawa z sianiem syfu z masą bo skoro GAIN w zewnętrznym mixerze jest ściągnięty to powinna być błoga cisza w glośnikach, a nie jest.

    ahaa, tą sama SB 5.1 używałem do wczoraj z Abitem KN-8 i AMD 3000+ i zero problemów.

    0
  • #21 23 Gru 2011 15:02
    jacek1982
    Poziom 12  

    witaj

    zauważyłem ze u mnie najbardziej trzeszczy kiedy jestem podłączony do front panelu. Jak podłączam słuchawki/głośniki do tyłu te "trzaski" są dużo mniejsze hmm

    0
  • #22 23 Gru 2011 17:54
    delma
    Poziom 17  

    wychodzi na to, że przetwornica zas. proca sieje syf w masę i nic z tym się raczej nie zrobi. Od taka przypadłość nowych konstrukcji :(

    0
  • #23 23 Gru 2011 21:46
    kitor
    Poziom 34  

    delma napisał:
    witaj Jacku,
    właśnie wczoraj złożyłem stacjonarke na Pro3 P67 z i5 2500K i mam ten sam problem. Co gorsza ten problem występuje RÓWNIEŻ przy SB Live 5.1 SB0100 na PCI :( .
    Na razie walczę ze sterownikami do SB 5.1 na windzie 7 64b . Ale trzaski i bliżej nieokreślone dźwięki występują.
    Co jeszcze dziwniejsze, występują również gdy ściągnę cały sygnał na mixerze studyjnym do minimum gdzie powinna być błoga cisza nadal te zniekształcenia występują.


    Postaw sterownik od KX Project -> http://kxproject.lugosoft.com/,, po instalacji na Win7 trzeba przestawić domyślne urządzenie dźwiękowe na SPDIF/AC3 Output (nie ma co sugerować się nazwą) i przepiąć głośniki na wyjście czarne (tył - dlaczego, jest na wiki KX ;) ), na pozostałych (sterownik widzi kartę jako kilka niezależnych - magia układów 10k1 i 10k2 creative ;-) ) może coś takiego występować z winy sterownika (ustawienia buforów). Jeśli na SPDIF/AC3 Output będzie to samo, a w KX DSP po dopięciu Peak na dwa pierwsze wyjścia FXBus będzie widać je na wykresie - coś w systemie generuje. Jeśli nie będzie widać, trzeba szukać dalej.

    0
  • #24 23 Gru 2011 22:02
    rekcaH
    Poziom 13  

    Wejdź w regulację głośności. Później opcje-Właściwośći i włącz wszystkie możliwe opcje. Kliknij ok i spróbuj klikać po kolei "wycisz". Może w pewnym momencie piski, trzaski ustaną. Ja mam takie piski jak mam włączone wejście liniowe. Jeśli kliknę przy nim wycisz to jest ok. Może u Ciebie też coś pomoże. :idea:

    0
  • #25 24 Gru 2011 00:14
    delma
    Poziom 17  

    Dzięki Panowie, można powiedzieć, ze mój problem jest połowicznie rozwiązany. KXy męczyłem od rana jednak nie sprawdziłem wyjścia na subwoofer. Co dziwne wyjście to zachowuje się jak standardowe wyjście audio "zielone" - tzn podaje pełne pasmo sygnału.Przestawianie wyjść na wyjście 2/3, 6/7 itd w niczym nie pomaga. Zostanie tak jak jest, działa i gra w przeciwieństwie to Shit HD Audio.
    Jeszcze raz dzięki.
    Trzaski niestety występują nadal choć wydaje mi się, że zdecydowanie rzadziej i ciszej.
    Może zewnętrzna karta na USB by coś pomogła choć jak taki syf leci po masie to i to nie pomoże.

    0
  • #26 24 Gru 2011 10:55
    kitor
    Poziom 34  

    Bo KX działają na trochę innej zasadzie. Przy domyślnej konfiguracji DSP jeśli dobrze pamiętam działa tak że od 2.0 "skaluje" do 5.1.

    Tak jak pisałem, wyjściem domyślnym ma być SPDIF/AC3 Output. Na pozostałych (2/3, 4/5 itd) pod Win7 występują trzaski z winy sterownika (a nowy jest w wersji alpha która ma więcej błędów póki co).

    W mikserze KX możesz przestawić kanały, pierwsza zakładka, po środku z lewej masz "Zamień przód z tyłem". Wynika to z tego że część kart (głównie Live!) miały niebo lepsze przetworniki na tylnym wyjściu, Audigy się to ponoć nie tyczy.

    No i jeśli zajmujesz się obróbką dźwięku - gain w zewnętrznym mikserze - to polecam zapoznać się z DSP - ta karta efekty w DSP realizuje sprzętowo ;)

    0
  • #27 29 Gru 2011 09:25
    jacek1982
    Poziom 12  

    delma napisał:
    Dzięki Panowie, można powiedzieć, ze mój problem jest połowicznie rozwiązany. KXy męczyłem od rana jednak nie sprawdziłem wyjścia na subwoofer. Co dziwne wyjście to zachowuje się jak standardowe wyjście audio "zielone" - tzn podaje pełne pasmo sygnału.Przestawianie wyjść na wyjście 2/3, 6/7 itd w niczym nie pomaga. Zostanie tak jak jest, działa i gra w przeciwieństwie to Shit HD Audio.
    Jeszcze raz dzięki.
    Trzaski niestety występują nadal choć wydaje mi się, że zdecydowanie rzadziej i ciszej.
    Może zewnętrzna karta na USB by coś pomogła choć jak taki syf leci po masie to i to nie pomoże.


    udało sie cos nowego wykombinować ? Mi asrock napisal ze problem nie lezy po ich stronie.

    0
  • #28 30 Gru 2011 12:07
    delma
    Poziom 17  

    wybaczcie , zapomniałem o temacie.
    Faktycznie jest taka możliwość zamiany tyłu z przodem, gdy zaczęło działać dałem sobie spokój. Bo co chwile genialny win7 się zawieszał albo był problem ze sterownikami. Trzaski są już bardzo mało odczuwalne i słyszalne tylko przy bardzo bardzo cichej muzyce/ ciszy. Przy normalnym użytkowaniu jest to niesłyszalne.
    Na standardowym sprzęcie audio może wgl. nie będzie słyszalne. Ja słucham na monitorach studyjnych z głośnikiem wstęgowym który średnie tony pokazuje dosadnie w przeciwieństwie do sprzętu HiFI.
    DSP w Live to śmieć tak jak i cała Live z niewyłączalnym softowym resamplingiem do 48kHz

    Jacek, kup sobie coś pod PCI, do trzasków idzie przywyknąć w kilka dni. Choćby moją Live 5.1 SB0100 ( najlepsze przetworniki C/A dostępne w tych kartach w Europie ), ja wyrwałem 3 lata temu za 25zł

    0
  • #29 30 Gru 2011 12:13
    terminator988
    Poziom 20  

    Brak uziemienia komputera nie powinno powodować takich anomali ja sam mam podłączony bez uziemienia gdyż uziemienie mam w kuchni a nie będe kilku godzin siedział w kuchni i katował komputera tłuszczem jak mama coś smaży.

    0