logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp Z26 - Szare tło po dosypaniu tonera Uninet, zużyty developer?

wieslaw1967_40 05 Lut 2010 12:18 1601 7
REKLAMA
  • #1 7646476
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam. Dosypałem toner z butelki firmy Uninet, zadozowało super ale na kopiach wali szarym tłem. Przypuszczalnie wynika to z faktu zużycia się developera gdyż mechaniczne pokręcanie powoduje wyrzucanie tonera. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Prosiłbym o jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7647870
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Pierwsze pytanie ile razy dosypywałeś toner? jeżeli wysypuje toner przy kręceniu ręką to toner jest do ....! nie kupuj go więcej mam 3 oryginały jeżeli Cię interesują reszta na PW a robienie kopii na biało to chyba nie pomoże przewali tylko to coś do śmietnika
    Pozdrawiam
  • #4 7648989
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Niestety te kasety, albo są już wielokrotnie napełniane, albo te nowsze, mają fabrycznie kiepski (antyregenerowalny develper). W takich przypadkach wymieniam developer. Nie ma rynku dedykowanego, ale doskonale pasuje dedykowany do Z 50, tylko wchodzi go o 20g mniej, potem również napełniam proszkiem dedykowanym do z50 lub do sf 770. (używam produktów marki katun lub raven)
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #5 7696560
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Niestety kopie białej kartki nic nie dały. Wymieniłem developer i zasypałem ten sam toner myśląc, że winien był nośnik. Niestety byłem w błędzie. Znowu bije na szaro. Przecież te sharpy nie miały inicjalizacji. Pewna jest wina tonera.
  • REKLAMA
  • #6 7768420
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Założyłem nowy oryginalny kartridż i dalej to samo. Szare tło jak było tak jest dalej.
    Teraz pozostał tylko bęben, może jest naświetlony, sam już nie wiem. Mam dość tego Sharpa.
  • #7 7825815
    MNNG
    Poziom 11  
    A szyba, halogen, "optyka" czyste ?
  • Pomocny post
    #8 7828447
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Możesz jeszcze spróbować dokonać regulacji ekspozycji, czasami to daje jakiś efekt. Są dwa rodzaje regulacji: Pierwszy ma sens wtedy, gdy jest różnica gdy po prostu manualnie rozjaśnisz. Polega na tym, że w trybie automat, ustawia się na "jaśniejszy poziom odniesienia". Regulacje wykonuje się trzymając przycisk ekspozycji, aż zacznie migać wskaźnik rodzaju ekspozycji. Wtedy puscić, i kolejno nciskać go, aż do wskazania rozjaśnienia. Potem chwile poczekać, aż wskaźnik przestanie migać i gotowe.
    Drugi sposób, często daje dobre efekty, ale niestety czasami wręcz przeciwnie.
    Trzeba zewrzeć switch serwisowy (pod zaślepką chyba z lewej strony). Zacznie migać lampka od zacięcia, zewrzeć jeszcze raz zacznie migać lampka od toneru, wtedy peerką, również znajdującą, się w tym otworze kręcimy zgodnie z zegarem. Lampka przestnie migać, regulacja gotowa. Trzeba się trochę pobawić, ale to chyba jedyne co można zrobić w twoim przypadku, gdyż ewentualna wymiana bębna, jest nieopłacalna w tym urządzeniu, nie mówiąc o dostępności.
    pozdrawiam horse

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiami z urządzenia Sharp Z26, które po dosypaniu tonera Uninet generują szare tło. Podejrzewa, że przyczyną może być zużyty developer, ponieważ mechaniczne kręcenie powoduje wyrzucanie tonera. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wykonanie 100 kopii białej kartki, wymiana developera oraz regulacja ekspozycji. Użytkownik wymienił developer, ale problem nadal występuje. Po założeniu nowego oryginalnego kartridża szare tło nie zniknęło, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenie bębna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA