logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-5316 - nierównomierna szczotka developera po 200 kopiach

pieciag 23 Wrz 2011 12:32 2282 7
REKLAMA
  • #1 9955493
    pieciag
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Serwisuję od wielu lat kopiarki ale taki przypadek przytrafił mi się po raz pierwszy.
    Kopiarka po wymianie bębna, listwy czyszczącej i developera. Kopie żyleta, kopiarka jak nowa a po około 200 kopiach/wydrukach na wałku magnetycznym zaczyna brakować mieszanki developera z tonerem i zamiast równomiernej szczotki jest ona poszarpana. Zaczyna się od kilku cm a z czasem rozciąga się do kilkunastu. Oczywiście kopia w tym miejscu jest już niewyraźna. Za każdym razem jest to cześć wałka od strony pleców kopiarki. Kręcąc ręcznie wałkiem po kilku obrotach wszystko wraca do normy i znów można wykonać coś około 200 prawidłowych kopii. Developer jest prawidłowy, nie zawiera przypadkowych śmieci, ponieważ wysypywałem go i dokładnie przesiałem szukając np. gąbki z tonera. Ręce mi już opadają. Mógłbym zasypań drugi developer ale czy to pomoże? Gwarancji nie ma i pewnie go tylko zmarnuję. Wałek magnetyczny jest czysty, nie jest zatłuszczony.
    Doradzicie coś?
  • REKLAMA
  • #2 9955505
    mysiak
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Sprawdź listwy elastyczne przy wałku magnetycznym czy nie są wcięte pod wałek magnetyczny i czy trzymają się odpowiednio "daleko" od wałka magnetycznego. To ustrojstwo potrafi się tak zgiąć, że wysypie Ci cały developer do maszyny. Jeżeli Ci nie sypie to może są w mniejszym stopniu zagięte. Spróbuj odgiąć te listwy ile się da. Wymaga to trochę cierpliwości ale może to to ;)
  • REKLAMA
  • #3 9955597
    pieciag
    Poziom 11  
    Oj chyba nie. Ta górna, uszczelniająca jest w porządku, a developer wychodzi poszarpany spod dolnej-metalowej. Nie się nie sypie. Przypadek jest na prawdę dziwny. Kiedyś, w innej maszynie Sharpa, znalazłem skrawek gąbki która jest pomiędzy tonerem a wywoływaczką, ale tam była wyraźna krecha a tutaj te braki są na chybił trafił. Tak jakby ta cześć rdzenia wewnątrz wałka się nie obracała, ale to chyba niemożliwe. Nie miałem okazji go rozbierać, więc nie wiem jak jest wykonany.
  • #4 9956099
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Witam.
    Odkręć ta dolna metalową listwę często sa one nie ogradowane po cięciu .
  • REKLAMA
  • #5 9956104
    Mariusz Rogalski
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Ja serwisuje głównie canony więc developerami nie mam do czynienia ale mieliśmy kiedyś w serwisie developerową maszynę i jak była źle wypoziomowana to developer przesypywal sie na jedna stronę
  • REKLAMA
  • #6 9957570
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Jak sprawa wygladała na starym developerze. Jeżeli ok to może jest za mało developera. Można odsypać i zważyć powinno być około 400g. Albo coś z wałkiem magnetycznym.
    pozdrawiam horse
  • #7 9972923
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Wymień elektrodę łądującą AR310NC i uzupełnij developer. Odkręć tez tą metalową listwę co jest pod wałkiem magnetycznym (dwie śruby-czasami jedna- po bokach) i dokładnie umyj, albo zeskrob syf z krawędzi natarcia developera. od tego zacznij, bo roboty na 5 minut i nic nie kosztuje.
  • #8 14497237
    pieciag
    Poziom 11  
    Przyczyną źle rozłożonego developera na wałku magnetycznym był strzępek gąbki z zespołu developera. Pewnie odpadł podczas składania. Ciężko było to wymacać bo miękkie i w dodatku czarne :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Sharp AR-5316, która po wymianie bębna, listwy czyszczącej i developera zaczyna produkować poszarpane kopie po około 200 wydrukach. Problem występuje na wałku magnetycznym, gdzie brakuje mieszanki developera z tonerem. Użytkownik sprawdził czystość wałka i developer, ale problem nadal występuje. Otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia elastycznych listew przy wałku, poziomowania developera oraz wymiany elektrod ładujących. Ostatecznie przyczyną okazał się strzępek gąbki z zespołu developera, który zakłócał równomierne rozłożenie materiału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA