logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Melsec FX0S-30MR-DS – wyjścia COM, połączenie przez USB-RS232, GX-Developer

zwora 05 Lut 2010 19:40 2198 3
  • #1 7648640
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam

Mam trzy pytania odnośnie sterownika Melsec FX0s-30MR-DS:

1. Czy takie oznaczenie wyjść jak na zdjęciu oznacza, że wyjścia Y0 i Y1 w stanie wysokim są zwierane do COM0, wyjścia Y2, Y3, Y4, Y5 do COM1, wyjścia Y6, Y7, Y10, Y11 do COM2, itd.?

Sterownik Melsec FX0S-30MR-DS – wyjścia COM, połączenie przez USB-RS232, GX-Developer

2. Czy możliwe jest połączenie się ze sterownikiem poprzez port USB i konwerter USB<->RS232 AK7? Mam taką przejściówkę, niestety na dołączonej płytce nie było sterowników i musiałem je pobrać z sieci (Prolific). Urządzenie wydaje się działać (po wpięciu kabla do gniazda USB pojawia się jako port COM, o innym numerze, w zależności od tego, do którego portu się go wepnie), ale w GX-Developer nie mogę się połączyć z PLC. Wcześniej próbowałem bezpośrednio łączyć się z komputerem który ma wyjście RS232 i połączenie zostało zrealizowane. Zatem czy jest w ogóle możliwe takie połączenie przez ten konwerter i gdzie ewentualnie może być problem?

3. Chciałbym zastosować w GX-Developerze odpowiednik Edge-triggerred wiping relay z LOGO! Soft Comfort (zbocze narastające na pierwszym wejściu załącza wyjście na określony czas TH, zbocze narastające na drugim wejściu (RESET) powoduje zatrzymanie odliczania czasu i stan niski na wyjściu - przebiegi czasowe (bez RESETU) na rysunku poniżej).

Czy poniższa sekwencja byłaby odpowiednia dla wykonania takiego urządzenia?

LD M0
    OUT T0 K20
    LD T0
    AND M0
    OUT Y000
    LDI M0
    OUT T0 K1

Wyjście Y000 chcę załączyć flagą M0 na okres 2s. Ostatnie dwie linijki mają zakończyć zliczanie (po 100ms). Jeśli dobrze to wymyśliłem, to mam jeszcze dwa pytania:
    a) Czy można zamiast K1 załadować K0?
    b) Czy w ogóle jest sens kończyć zliczanie? Z użytkowego punktu widzenia przecież dalsze zliczanie nie przeszkadza, ponieważ wyjście Y000 może być ustawione po raz kolejny tylko gdy flaga M0 jest ustawiona (1), a jej ustawienie z kolei zainicjuje zliczanie od nowa.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #2 7650363
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Ad1.
    Wyjścia tranzystorowe typu OC możesz mieć różne potencjały na poszczególnych wyjściach.
    Ad2.
    Spotkałem się kilka razy że z niektórymi przejściówkami nie chodzi, najpewniejsze są PCMCIA <=> COM
    Ad3.
    |--|M0|--[PLS]--[SET M1]
    |--|M1|--|/M0|--[T0 k20]
    |--|T0|--[RST M1]
    |--|M2|--[RST M1]

Co do zmiany czasu zliczania to tak chyba nie idzie
    musisz użyć rejestru D
    |--|M1|--[MOV K20 D0]
    |--|M2|--[MOV K1 D0]
    a timer
    |--|M1|--[T0 D0]

Jakie zadanie ma K0 ??
    Bez sensu!!
    Samo rozłączenie timera zatrzymuje go i resetuje.
    Nie daje głowy za tą "drabinkę" ja programuje w GX IEC Developer.
  • #3 7650643
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam
    Dzięki za odpowiedź.

Ad.1. Chodziło mi konkretnie, czy np. wyjścia Y0 i Y1 mają emitery zwarte do COM0, a kolektory podłączone do zacisków Y0 i Y1, itd. Oczywiście przekładać się to będzie na możliwość użycia tylu różnych napięć wyjściowych ile jest portów COM (oczywiście napięć o wartościach w dopuszczalnych granicach).

Ad.2. A czy znasz jakąś sprawdzoną przejściówkę PCMCIA -> RS232? Bo nie chciałbym kupować kolejnego bubla.

Ad.3. OUT T0 K20 powinno działać, bo znalazłem w internecie przykłady podobnego użycia. Myślę, że to kwestia środowiska użytego do programowania (a konkretnie preprocesora lub jakiegoś translatora) i jedne środowiska akceptują taką składnię a inne nie. Oczywiście mógłbym to łatwo sprawdzić (jak również punkt 1) na sterowniku, ale nie mam tej nieszczęsnej przejścówki, a nie mam teraz dostępu do komputera z RS232 i przez parę kolejnych dni nie będę miał.

Cytat:
    Samo rozłączenie timera zatrzymuje go i resetuje.

Czy to oznacza, że timer inicjowany jest zboczem narastającym i działa tylko gdy na wejściu ma stan wysoki, a pojawienie się stanu niskiego resetuje go? Dotąd myślałem, że jest inicjowany zboczem i działa dopóki nie doliczy do końca, lub nie zresetuje się go. Niestety w instrukcjach nigdzie nie jest to opisane.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 7652475
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Jak już tak rozpatrujemy to COM jest kolektorem a Y0 i Y1 to emitery.
    Niestety nie polecę żadnej przejściówki bo nie używam mam wbudowany:)
    Co do timera to zaczyna zliczać po podaniu tkzw ENABLE. i kończy po zdjęciu tego sygnału. Reset timera polega na przerwaniu sygnału ENABLE
    Tak to wygląda w IEC Developer
REKLAMA