logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łóżko rehabilitacyjne TYP QUADRO 5 - transformator zasilacza

czochro 06 Lut 2010 01:56 10029 12
REKLAMA
  • #1 7650440
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam.
    Łóżko z regulacją wysokości zagłówka i nóg. Uszkadza się jedna dioda w mostku prostowniczym 4 x P600D (6A 100V) oraz kond. 2200u/40V. Prawdopodobną przyczyną jest wadliwy transformator sieciowy 230V/28V/80W jak na zdjęciach. Zasilacz zasila, poprzez sterownik z ośmioma przekaźnikami, dwa silniki 24V. Sterownik sterowany jest z przewodowego pilota. Pomiary zaraz po uszkodzeniu wykazały skoki napięcia po wyprostowaniu do 50 V. Obecnie napięcie wyjściowe jest 28V AC i 38,8V DC. Transformator wyposażony w zabezpieczenia: termiczne 131 st. C i przeciążeniowe 110 st. C - po godzinie włączenia do sieci bez obciążenia jest gorący ale da się odtykać. Temperatura wg mojego szacunku ok. 50-60 st. C. Prąd biegu jałowego z otwartym wtórnym, wynosi 72 do 76 mA AC co daje z prostego rachunku Ok. 17 - 18 W poboru mocy. Wg mnie transformator jest wadliwy, chociaż na wtórnym ma prawidłowe napięcie 28V wg opisu na trafie.
    Zdjęcia:
    Łóżko rehabilitacyjne TYP QUADRO 5 - transformator zasilacza Łóżko rehabilitacyjne TYP QUADRO 5 - transformator zasilacza Łóżko rehabilitacyjne TYP QUADRO 5 - transformator zasilacza Łóżko rehabilitacyjne TYP QUADRO 5 - transformator zasilacza

Silniki i wszystkie pozostałe elementy pa płycie są sprawne i sprawdzone - pilot sprawdzony. Transformator zasilany jest permanentnie i nie posiada "po drodze" żadnego wyłącznika sieciowego i dlatego myślę, że nie może się aż tak grzać i pobierać tak dużej mocy na biegu jałowym.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7655817
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Wystarczy trafo bezpieczeństwa 24v /400w i dowinąć 4v
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7656179
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    Mamy rozumieć za stosowne potwierdzić Kolegi diagnozę?
    Oczywiście jest prawidłowa. Trafo prawdopodobnie zostało przegrzane i wystąpiło zwarcie między zwojami efektem tego jest większy pobór prądu i grzanie się. Trafo do wymiany.
    azibik napisał:
    Wystarczy trafo bezpieczeństwa 24v /400w i dowinąć 4v

Tu Kolega trochę przesadził z tym transformatorem 400W w porównaniu do 80W to, chodzi o gabaryty. Niestety w tego rodzaju urządzeniach nie można sobie pozwolić na druciarstwo. Oczywiście można zastosować elementy o podobnych parametrach jednak muszą być zamontowane w miejsce do tego przeznaczonym ze względów bezpieczeństwa.
  • Pomocny post
    #4 7656511
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 758
    Witam.
    Z tego co widać transformator wykonany jest dość tandetnie i zwarcia międzyzwojowe są bardzo prawdopodobne. Transformator jest jednak dokładnie wpasowany w obudowę ciężko będzie dobrać zamiennik. Może po prostu go przezwoić.
  • REKLAMA
  • #5 7656933
    czochro
    Poziom 20  
    Witam.
    fortronik napisał:
    Mamy rozumieć za stosowne potwierdzić Kolegi diagnozę?
    Oczywiście jest prawidłowa. Trafo prawdopodobnie zostało przegrzane i wystąpiło zwarcie między zwojami efektem tego jest większy pobór prądu i grzanie się. Trafo do wymiany.

Dziękuję za potwierdzenie moich wątpliwości. Chcę zastosować transformator bezpieczeństwa 230V/24V/160VA - tylko takie mają w naszych miejscowych hurtowniach tylko przeraża mnie cena 250zł(!). Ale cóż za bezpieczeństwo trzeba płacić. Oczywiście będę musiał umieścić lub przytwierdzić je jakoś na zewnątrz urządzenia w bezpiecznym miejscu.
    Dziękuję wszystkim.
  • #6 7657020
    niutat
    Poziom 36  
    Jak uważasz ale przezwojenie kosztowało by jakieś 50zł.
  • #7 7657209
    czochro
    Poziom 20  
    niutat napisał:

Tak tylko nasz miejscowy fachowiec jest w szpitalu i nie ma komu tego zrobić, a łóżko jest potrzebne bezzwłocznie. Można oczywiście zawieźć do Wrocławia czy Opola ale to i czas i koszty. Myślę o innym rozwiązaniu - jakaś przetwornica (lub dwie) do halogenów lub dwa stare zasilacze komputerowe w szeregu - wyjścia ATX'ów 200 do 250 W mają w wyjściach +12V po ok. 3 do 6 A - a to wystarcza. Tylko te ostatnie wymagają odpowiednio bezpiecznej obudowy a przetwornice do halogenów są w zasadzie bezpieczne.

Np. coś takiego:
    Łóżko rehabilitacyjne TYP QUADRO 5 - transformator zasilacza

"Napięcie wejściowe 230 V 10% 50Hz
    Prąd wejściowy 0,22 A
    zakres mocy 0 – 50 W
    Napięcie wyjściowe 11,5 V
    Współczynnik mocy 0,99
    Temperatura otoczenia 0 – 40 °C
    Klasa bezpieczeństwa II
    Wejście Przewód 2x0,5mm2
    Wyjście 2 przewody 1mm2
    Klasa szczelności obudowy IPX 7
    Waga 75g"

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 7659613
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    niutat napisał:

Ja też zalecał bym przewinięcie, lub dobranie innego o podobnych gabarytach (w sklepach z częściami rtv powinny być dostępne na 30V i o wiele tańszy będzie). Łóżko typu Egerton to specyficzne łóżko dla obłożnie chorych. Chorzy leżący często z przyczyn niezależnych od nich załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne w nim. Dlatego też układy zasilania, jak i sterowania są montowane w odpowiednich osłonach które uniemożliwiają dostanie się do nich np mocz, który jak wiemy zachowuje się jak kwas i do tego dobrze przewodzący prąd. Dlatego dla czystego sumienia i bezpieczeństwa należało by umieścić ten transformator w przeznaczonym dla niego miejscu.
  • #9 7660937
    czochro
    Poziom 20  
    @fortronik - dziękuję jeszcze raz. To (...) zagadnienie znam znakomicie z autopsji - opiekowałem się swoją mamą ponad trzy i pół roku. Nie znam jeszcze wymiarów takiej przetwornicy i nie wiem czy nie będzie się nadmiernie grzała przy permanentnym zasilaniu ale na oko wygląda mi, że dwie takie ""przetworki"" zmieszczą sie w komorze transformatora. Poczytałem sobie trochę o transformatorach (po trzydziestu latach przerwy) i myślę, że przetwornice to znakomicie lepsze rozwiązanie pod każdym względem i upieram się przy swojej koncepcji.

Poza tematem: dziękuję Panu moderatorowi, że nie wyrzucił tematu do kosza - bo ostatnio mam pecha - wszystko co napiszę trafia w kosz!

Pozdrawiam
  • #10 7694017
    rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Trafo ze zdjęcia nie nadaje się do przewinięcia bo jest zespawane. Znam osobę, która byłaby w stanie nawinąć taki transformator. Jeśli podasz dokładne wymiary może znajdzie się taki sam rdzeń i będzie jak nowe. Przy tych wymiarach trafo nie powinno być drogie. zmierz dokładnie wymiary zewnętrzne. Wtedy okaże się jaki to typ kształtki.
  • REKLAMA
  • #11 7694924
    niutat
    Poziom 36  
    rafał napisał:
    Trafo ze zdjęcia nie nadaje się do przewinięcia bo jest zespawane.

Z tym nie ma problemu, spawy trzeba delikatnie spiłować i później złożyć rdzeń tak jak złożony być powinien czyli naprzemiennie.
  • Pomocny post
    #12 7696836
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Kolego po co kombinować z przewijaniem zadzwoń do sklepu we Wrocławiu na ul. Pułaskiego oni się specjalizują w transformatorach zapłacisz między 30 a 60zł za nowy. Tu masz telefon 71 3419618.
  • #13 7700934
    czochro
    Poziom 20  
    Witam i dziękuję kolegom @rafał @niutat @fernandosucre za zainteresowanie ale kupiłem dwa takie zasilacze jak na zdjęciu

https://obrazki.elektroda.pl/44_1265549585.jpg

tylko 60-cio watowe (YT60 - 2 szt. po 29 zł). Wyprostowałem, odfiltrowałem, dodałem na wszelki wypadek radiatory i wcisnąłem do komory po transformatorze. Połączenie tych źródeł dało po wyprostowaniu ok. 30V a pod obciążeniem oryginalnym silnikiem ok 24V czyli bardzo dobrze. Przetwornice po kilku godzinach mają nieznacznie większą temperaturę od temp. pokojowej (nie wiem co będzie w lecie podczas upałów). Pani która leży na tym łóżku ma ponad 100 kg używa go już od tygodnia i nie zgłasza żadnych uwag. Myślę, że układ będzie dobrze pracował.
    Co do trafa - podałem właścicielowi adres firmy SAYKO we Wrocławiu i poleciłem oddać do przewinięcia. W każdej chwili będzie można powrócić do poprzedniej konfiguracji w przypadku jakichś "niespodzianek".
    Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
    Nie postuluję zamknięcia tematu bo układ nadal uważam za testowy.
    Pozdrawiam

15.10.2010
    Nie mam żadnych informacji o złym działaniu łóżka więc temat zamykam.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED

W dyskusji poruszono problem uszkodzenia transformatora w łóżku rehabilitacyjnym TYP QUADRO 5, który zasilany jest z sieci 230V i ma wyjście 28V. Użytkownik zauważył uszkodzenie diody w mostku prostowniczym oraz kondensatora, co może być spowodowane przegrzaniem transformatora. Wskazano, że transformator może mieć zwarcia międzyzwojowe, co prowadzi do zwiększonego poboru prądu i przegrzewania. Zasugerowano wymianę transformatora na model 230V/24V/160VA, co wiąże się z wysokimi kosztami. Alternatywnie, rozważano zastosowanie przetwornic lub zasilaczy komputerowych, które mogą być tańszą i bezpieczniejszą opcją. Użytkownik zdecydował się na dwa zasilacze 60W, które po modyfikacji dostarczają odpowiednie napięcie pod obciążeniem. Wspomniano również o możliwości przewinięcia uszkodzonego transformatora, jednak ze względu na jego konstrukcję, może to być trudne. Użytkownik podjął decyzję o oddaniu transformatora do przewinięcia w specjalistycznej firmie, co pozwoli na ewentualny powrót do pierwotnej konfiguracji.

Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA