logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zresetować komputer w Volvo V70 2.4 z 2000 roku?

alicja0110 06 Lut 2010 11:19 9609 10
REKLAMA
  • #1 7651209
    alicja0110
    Poziom 10  
    moze wie ktos jak to zrobic samodzielnie i czy wogole jest taka mozliwosc ?
  • REKLAMA
  • #2 7651252
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3903
    A co byś chciał przez to uzyskać?
  • #3 7651326
    alicja0110
    Poziom 10  
    zmienialam akumulator i odpalalam kablami od innego samochodu byc moze cos sie poprzestawialo w komputerze bo auto nie chce odpalic
  • REKLAMA
  • #4 7651537
    zielo0ony
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    alicja0110 napisał:
    zmienialam akumulator i odpalalam kablami od innego samochodu byc moze cos sie poprzestawialo w komputerze bo auto nie chce odpalic

auta z komputerem pokładowym ZAWSZE batrie podłącza się w kolejności najpierw + (plus) pozniej - (minus) a odłącza najpierw - (minus) poźniej + (plus) a teraz to chyba bedziesz musiał jechać zeby ci komputer od nowa ustawili na jakies stcaji kontroli pojazdów.
  • #5 7651620
    alicja0110
    Poziom 10  
    to wiem ale czy jest mozliwosc zresetowania komputera samodzielnie tak jak w niektorych autach
  • #6 7651720
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    zielo0ony napisał:

auta z komputerem pokładowym ZAWSZE batrie podłącza się w kolejności najpierw + (plus) pozniej - (minus) a odłącza najpierw - (minus) poźniej + (plus) a teraz to chyba bedziesz musiał jechać zeby ci komputer od nowa ustawili na jakies stcaji kontroli pojazdów.

A możesz wytłumaczyć dlaczego - bardzo interesuje mnie co ma do tego komputer pokładowy? Ciekaw jestem.
  • #7 7651749
    pablobau66ck
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam.Co się dzieje dokładniej z tym autem? rozrusznik kręci?
  • REKLAMA
  • #8 7651798
    alicja0110
    Poziom 10  
    rozrusznik kreci paliwo dochodzi do pompy ale wraca spowrotem nie daje cisnienia na wtryski
  • REKLAMA
  • #9 7651976
    pablobau66ck
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Rozumiem że bezpieczniki w komorze silnika sprawdzone? Bezpiecznik nr 3,4, zasilanie sterownika silnika.W tym aucie za wszystko odpowiada moduł CEM od niego sie wszystko zaczyna.Wszystkie moduły komunikują się przez can więc myśle że najpierw trzeba by było zdiagnizowac to volvo jakimś porządnym sprzętem.Moduł CEM jest to główny moduł który przez can gada z resztą elektroniki jesli z nim jest coś nie tak to rózne rzeczy mogą się dziac.Mozliwe tez że nie rozpoznaje kluczyka i dlatego nie odpalisz auta.Jeśli CEM padnie to nawet awaryjnych nie włączysz
  • #10 7651999
    alicja0110
    Poziom 10  
    ok bardzo dziekuje
  • #11 8160352
    zielo0ony
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    [quote="Jarosx9"]
    zielo0ony napisał:

A możesz wytłumaczyć dlaczego - bardzo interesuje mnie co ma do tego komputer pokładowy? Ciekaw jestem.[/qun

nie wiem. ale powiedzieli mi tak w warsztacie samochodowym. Czesto sie dzieje ze komputery siadają od tego drobnego (dla nas) błędu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak samodzielnie zresetować komputer w Volvo V70 2.4 z 2000 roku, po problemach z uruchomieniem pojazdu po wymianie akumulatora. W odpowiedziach podkreślono, że przy podłączaniu akumulatora należy zachować odpowiednią kolejność, a w przypadku problemów z komputerem pokładowym (moduł CEM) konieczna może być diagnostyka w warsztacie. Użytkownik zauważa, że rozrusznik działa, ale nie ma ciśnienia na wtryski, co może wskazywać na problemy z zasilaniem sterownika silnika. Wskazano również na konieczność sprawdzenia bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA