Witam szanowne grono kolegów
Mam od miesiąca kłopot z tym TV - jak dla mnie całkiem nietypowy problem.
Zanim zaczął przepalać bezpiecznik obraz "uszczuplił" się do centymetrowej pionowej kreski, zaskrzeczał i zgasł.
Wymiana bezpiecznika na nic się nie zdała
Dodam że bezpiecznik jest w lini trafa wysokiego napięcia tr503.
Na wstępie wymieniłem wszystkie kondensatory, opory i diody po stronie wtórnej trafa (tego uzwojenia) - NIC nie pomogło, wymieniłem więc trafo - też NIC z tego - przepala bezpiecznik
odłączyłem powielacz (myśląc że onobciąża trafo) - PRZEPALA
odłączyłem cewi odchylania H i obwody żażenia - NIC dalej przepala bezpiecznik.
więc błąd po stronie wtórnej wykluczyłem.
Podstawiłem tranzystor sterujący (na schemacie jest BU160)oraz tranzystor BD139 który steruje BU160 wymieniłem i tu opory i kondensatory.
Wymieniłem układ generujący U505 (bodajże) i tam podstawiłem w układzie różnicowym (czy całkującym) kondensatory i opory. i dalej nic.
Może ktoś się spotkał z taką wadą i jak do tego podejść. Byłbym wdzięczny za każde sugestie
(Może zamiennik BU160 - SU208A ale nie sądze)
Dodam jeszcze, że prawie nie mam napięcia na bazie BU 160 natomiast na bazie BD 139 mam opadające napięcie z ok + 0,24V do +0V gdzie wg. schematu powinno być -1.4V ale tym steruje układ U505 i nie wiem "co podkręcić"
Jakby coś się komuś nasunęło to proszę o sugestię
Pozdrówka Marek
Mam od miesiąca kłopot z tym TV - jak dla mnie całkiem nietypowy problem.
Zanim zaczął przepalać bezpiecznik obraz "uszczuplił" się do centymetrowej pionowej kreski, zaskrzeczał i zgasł.
Wymiana bezpiecznika na nic się nie zdała
Dodam że bezpiecznik jest w lini trafa wysokiego napięcia tr503.
Na wstępie wymieniłem wszystkie kondensatory, opory i diody po stronie wtórnej trafa (tego uzwojenia) - NIC nie pomogło, wymieniłem więc trafo - też NIC z tego - przepala bezpiecznik
odłączyłem powielacz (myśląc że onobciąża trafo) - PRZEPALA
odłączyłem cewi odchylania H i obwody żażenia - NIC dalej przepala bezpiecznik.
więc błąd po stronie wtórnej wykluczyłem.
Podstawiłem tranzystor sterujący (na schemacie jest BU160)oraz tranzystor BD139 który steruje BU160 wymieniłem i tu opory i kondensatory.
Wymieniłem układ generujący U505 (bodajże) i tam podstawiłem w układzie różnicowym (czy całkującym) kondensatory i opory. i dalej nic.
Może ktoś się spotkał z taką wadą i jak do tego podejść. Byłbym wdzięczny za każde sugestie
(Może zamiennik BU160 - SU208A ale nie sądze)
Dodam jeszcze, że prawie nie mam napięcia na bazie BU 160 natomiast na bazie BD 139 mam opadające napięcie z ok + 0,24V do +0V gdzie wg. schematu powinno być -1.4V ale tym steruje układ U505 i nie wiem "co podkręcić"
Jakby coś się komuś nasunęło to proszę o sugestię
Pozdrówka Marek