logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B3 1.8 LPG - rozrusznik działa na krótko, ale nie kręci w aucie

pepto1986 09 Lut 2010 19:44 2686 7
REKLAMA
  • #1 7669275
    pepto1986
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    mam passata b3 1.8LPG i problem z rozrusznikiem:cry: mianowicie jak przekrecam kluczyk to przygasaja kontrolki na desce a rozrusznik ani mru mru, ale slychac przekaznik i odbijajacy bendix... wiec wymontowalem rozrusznik i przeczyscilem, wymienilem szczotki podlaczylem bezposrednio do akumulatora by go sprawdzic i dzialal ale jak zamontowalem do silnika znowu nie kreci, na krotko rownierz nie odpala tylko slychac reakcje bendixa... pomozcie mi prosze bo juz sam nie wiem o co chodzi:cry:
  • REKLAMA
  • #2 7669329
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Jak bendix się kręci,znaczy,że automat do wymiany,czyli elektromagnes.
  • REKLAMA
  • #3 7669426
    pepto1986
    Poziom 10  
    elektromagnes nowy a rozrusznik dalej stoi... slychac tylko jak wsakuje do skrzyni ale nie kreci
  • #4 7669546
    grzeso2
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    a niemasz nadmiernego luzu na tulejkach rozrusznika?luz musi byc tylko taki zeby oska mogla swobodnie krecic ale bez luzu.sprawdz jeszcze mase do silnika czy na styku niejest przysniedziale i czy na przewodzie + niejest gdzies przysniedziale ,niezapomnij o klemach a akumulator masz dobry?
  • REKLAMA
  • #5 7669553
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    Pepto1986 czy nie pomyliłeś bendixa z elektromagnesem.Czy słychać jak kręci rozrusznik a nie kręci silnika ,czy jest zupełnie cicho.
  • REKLAMA
  • #6 7669583
    pepto1986
    Poziom 10  
    klemy nie sa zasniedziale a akumulator ok... tak elektromagnes odbija ale nie kreci rozrusznik ale jak podlaczalem w garazu do akumulatora to dzilal:(
  • #7 7669680
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    No no cudów nie ma ,coś jest skopane albo szczotki żle wlutowane, albo wirnik ma przerwę .Tak czy tak trzeba wyjąć jeszcze raz. Czy rozrusznik jest z głowiczką czy bez?
  • #8 7669727
    pepto1986
    Poziom 10  
    no tak ale po podlaczeniu do akumulatora w garazu dzialal, a szczotki lutowali mi w sklepie przy zakupie nowych... nie mam juz pomysłów... i nie jestem takim fachowcem dlatego nie potrafie sie odniesc do tej glowiczki:(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozrusznikiem w Passacie B3 1.8 LPG, który nie kręci silnikiem, mimo że bendix działa. Po wymontowaniu i przeczyszczeniu rozrusznika oraz wymianie szczotek, rozrusznik działał przy podłączeniu do akumulatora, ale po zamontowaniu w samochodzie ponownie nie kręci. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie luzu na tulejkach rozrusznika, stanu masy do silnika, oraz ewentualnych problemów z lutowaniem szczotek lub wirnikiem. Użytkownik potwierdza, że akumulator jest sprawny, a klemy nie są zasniedziale.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA