logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 1035/Nashuatec 3525 - rysy na bębnie, niezadrukowane punkty na kopiach

lebros 09 Lut 2010 22:35 1362 14
REKLAMA
  • #1 7670663
    lebros
    Poziom 10  
    Witam,
    problemem jest uszkodzenie powierzchni bębna w maszynce Aficio 1035 (dokładniej w jej odpowiedniku: Nashuatec 3525). Na powierzchni bębna występują rysy nie obejmują całego obwodu bębna, rozmieszczone są nieregularnie. Obejmują około 1/3 długości wałka licząc od krawędzi bliższej tyłu maszyny. Częstsze przy wspomnianej krawędzi. Na kopi znajdują odbicie w postaci niezadrukowanych punktów (lub krótkich zwężających się linii) w miejscach czarnych (np, trójkąt wydruku liczników).

Maszyna od wymiany części w zespole bębna (bęben, listwa, developer, rolka ładująca) zrobiła ok. 35k kopii.

Co może być powodem tego problemu? Jak go ewentualnie uniknąć po ponownej wymianie części? Proszę o jakieś uwagi lub porady osób, które miały do czynienia z podobnym przypadkiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7670803
    printer1
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam
    czy są to czarne kreski na bębnie i białe na wydrukach jeśli tak to umyj bęben benzyną ekstrakcyjną bądź jakimś płynem do OPC miałem kiedyś taki problem w co prawda w innym RICOHU .przyczyna była listwa bębna.
    Pozdrawiam
  • #3 7671432
    lebros
    Poziom 10  
    Tak, na bębnie te kropki mają kolor czarny a na wydruku biały (niezadrukowane miejsca). Czy w takim razie czyszczenie bębna pomoże? wydawało mi się, że to już nieodwracalne uszkodzenie. A co z listwą? Do wymiany?
  • Pomocny post
    #4 7671436
    printer1
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    pierwszy krok to mycie jeśli pomoże to wtedy można wymienić listwę
  • REKLAMA
  • #5 7673869
    lebros
    Poziom 10  
    Dziękuję za poradę. Jutro jadę do klienta spróbować wyczyścić bęben płynem do bębnów Katuna. Na benzynę ekstrakcyjną się raczej nie zdecyduję - zniszczyliśmy nią kiedyś bęben od Aficio 650 :(

Pozostaje jednak pytanie: co może być przyczyną takiej usterki? Chciałbym uniknąć wymiany bębna co 30k kopii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7674803
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Kiepska jakość listwy bębna. Niektóre się ścierały i zostawiały taki osad na bębnie. To nie jest odosobniony przypadek. Tak samo dzieje się często we wkładach do laserówek HP. A do czyszczenia bębna używam płynu do rolek z Arbiko. Czyści skutecznie i nie rysuje (jak "Cif" po prostu :D ).

C.
  • #7 7675093
    bartmw
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Wiem durne pytanie, ale rozumiem że łożysko jest założone na bębnie?
    Miałem przypadek że jakiś $#$#$ zapomniał przełożyć tego łożyska i dziwne rzeczy się działy, również podobne do tego przypadku.
    Sprawdź też czy obudowa bębna jest ok, szczególnie w tym miejscu gdzie to łożysko jest a także czy ta plastikowa część z tą blachą nie jest pęknięta.
  • REKLAMA
  • #8 7675407
    lebros
    Poziom 10  
    Łożysko jest na 100% na swoim miejscu. Obudowie będę musiał się przyjrzeć ale nie zauważyłem jakichkolwiek anomalii podczas zdejmowania i zakładania bębna. Plastikowa część nie jest pęknięta (jeżeli chodzi o tą "osłonę", która jest słabym punktem tego typu bębnów).

Co do jakości listwy to na pewno jest Katuna. Nie mieliśmy dotychczas problemów z tymi zamiennikami.
  • #9 7678011
    lebros
    Poziom 10  
    Czyszczenie bębna pomogło - rysy w rzeczywistości okazały się wypukłościami. Niemniej jednak ciągle nieznana jest przyczyna ich powstania. Trzeba teraz poczekać i zobaczyć czy to się nie powtórzy po czasie.
  • Pomocny post
    #10 7678655
    copyman
    A ich prawdopodobną przyczynę - listwę , wymieniłeś ?

C.
  • #11 7679067
    lebros
    Poziom 10  
    Z powodów niezależnych ode mnie na razie ograniczyłem się wyłącznie do czyszczenia. Listwa zostanie wymieniona dopiero gdy problem się powtórzy. Listwa w tej maszynce jest oryginalna tylko bęben Katuna - czy to może mieć znaczenie?
  • #12 7681266
    copyman
    Nie powinno... Oryginały tak nie robiły.

C.
  • #13 7703575
    Mefistochaos
    Poziom 11  
    A listwa była posypana talkiem. Raz dostałem czystą oryginalną listwę. Lepiej zawsze jest dobrze posypać listwę i bęben.
  • #14 7703952
    copyman
    No jakoś sobie nie wyobrażam nie posypać listwy i bębna talkiem :D

C.
  • #15 7705483
    bartmw
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Słyszałem że Johnson's baby najlepszy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rysami na bębnie w maszynie Aficio 1035/Nashuatec 3525, które prowadzą do niezadrukowanych punktów na kopiach. Po wymianie części w zespole bębna (bęben, listwa, developer, rolka ładująca) wykonano około 35k kopii. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia listwy bębna, a także zanieczyszczenia na bębnie. Rekomendowane jest czyszczenie bębna, co w niektórych przypadkach przynosi pozytywne efekty. Wymiana listwy bębna może być konieczna, jeśli problem się powtórzy. Użytkownik zauważył, że rysy okazały się wypukłościami po czyszczeniu, ale przyczyna ich powstania pozostaje nieznana.
REKLAMA