logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 1035 - nierównomierne nanoszenie toneru na wałek dewelopera

slavok 20 Wrz 2010 19:56 2604 14
REKLAMA
  • #1 8532042
    slavok
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam mam taki problem z tą maszyną mianowicie, wydaje mi się, że nie miesza toneru z developerem ? maszyna działa normalnie do czasu, coś się jej odwidziało i teraz przy samym końcu wałka dewelopera przy obrocie nie nanosi toneru (wałek jest srebrny z jednej strony przy samym końcu), jak przemieszam ręcznie tym największym kółkiem to 3 kopie są ok następne znów blade z jednej strony, myślałem, że to tonerem ale lipa wymieniłem toner i dalej ten samo problem... jak to rozwiązać i co może być tego typu problemów przyczyną w tych maszynach ?
    oczywiście problem jest przy wydrukach i przy kserówkach więc optykę wykluczam.
    przelot jakieś 300 tyś kopii
    załączam obrazek tego co maszyna wypluwa:

Aficio 1035 - nierównomierne nanoszenie toneru na wałek dewelopera
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8532095
    printer1
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam
    z tego co piszesz wynikało by że nie masz napędu mieszadeł albo samego deveopera masz zbyt mało.Piszesz że ma 300k, dev w tej maszynie jest właśnie na tyle
  • Pomocny post
    #3 8532151
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    trywialna przyczyna może być taka to że maszyna stoi krzywo i developer przesypuje sie w jedna strone. ąle główną przyczyną chyba będzie to że tego developere jest zbyt mało tak więc radzę tak jak poprzednik wymiana dewelopera pomoże.
  • #4 8532167
    slavok
    Poziom 12  
    właśnie wygląda to tak jak by nie było napędu mieszadeł, ale racja dev może się już kończyć... tylko jak to teraz sprawdzić, od tyłu jest dostęp do tych napędów tak by było widać czy kręcą ?

no i 2gie pytanie, czy idzie sprawdzić ilość developera w zasobniku jakoś ? maszyna o tym nie informuje ?
    Jeżeli by się okazało, że się kończy to czy tam przychodzi typ 18 ? rozumiem, że wystarczy go wsypać do zasobnika....
    dokładnie maszyna to nashuatec 3525

sory za głupie pytania ale maszynę serwisuje sobie sam we własnym zakresie.

Moderowany przez rys57:

Link skasowany. Regulamin p.10.11.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 8532219
    Janusz.P
    cena ot taka sobie mozna dostac taniej
    Niestety nie wystarczy tylko wsypac nowy deweloper nalezy wykonać inicjalizacje w kodzie 2-801
    aco do tego czy mieszadła kręcą to sprawa prosta jezeli ręcznie pokrecisz i deweloper na wałku jest a potem jak włożysz do maszyna i po pewnym czasie nie ma to pewne że maszyna kręci bo jak znikna developer z walka?
  • #6 8532305
    slavok
    Poziom 12  
    no tak ale wałek i mieszała mają osobny napęd z tego co widzę. Wałek jest na kołach zębatych, natomiast napęd wałka to taki "patyczek" metalowy.

jak byś mógł podesłać linki do sklepów z akcesoriami gdzie to taniej można dostać to był bym wdzięczny /tylko na pw bo widzę, że już mi wycieli za regulamin/

dzięki.
  • Pomocny post
    #7 8532998
    copyman
    Ocena: 832
    Zobacz czy w obiegu powrotnym dewelopera nie masz. Czasem zdarza się że kopiarka "wyciąga" deweloper np. przez wytarte uszczelniacze albo wytarty na boku bęben... Sprawdź to , bo szkoda pięniedzy na deweloper który wkrótce zniknie ...

C.
  • REKLAMA
  • #8 8533791
    slavok
    Poziom 12  
    Panowie rozłożyłem zasobnik developera i poglądowo wrzucam kilka fotek by się jeszcze upewnić czy to na pewno tym idzie:

Aficio 1035 - nierównomierne nanoszenie toneru na wałek dewelopera Aficio 1035 - nierównomierne nanoszenie toneru na wałek dewelopera Aficio 1035 - nierównomierne nanoszenie toneru na wałek dewelopera Aficio 1035 - nierównomierne nanoszenie toneru na wałek dewelopera

1 fota tak wygląda wałek po wyciągnieciu z kopiarki, widać, że z jedenj strony nie jest pokryty tonerem, przedostatnia po wyciągnieciu wałka widać, że developer jest tylko z jednej strony mieszadła, ostatnia to jak pokręciłem mieszadłem rozłożył się w miarę równomiernie...

jakieś wnioski ? za mało go jest, dogorywa nie kręci ?
  • #9 8534090
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Wygląda jakby cała maszyna leciała do przodu - sporo nośnika przy wlocie tonera. Sprawdź to poziomicą. Jakby było mało nośnika to miałbyś niedodrukowane fale na całej kartce.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 8535411
    Janusz.P
    jak już masz rozebrane na części to sprawdz jeszcze jak kręcisz to czy obracają sie obydwa mieszadła to zewnętrzne i wewnętrzne bo jeżeli maszyna stoi prosto to tak wygląda jaby jedno z tych mieszadeł się nie obracało. Mieszadła te kręcić sie powinny - o ile pamiętam obrazowo - w przeciwnych kierunkach
  • Pomocny post
    #12 8538428
    ADI_149
    Poziom 11  
    Miałem dokładnie taki sam problem u siebie na Ricoh 1045.
    Z jednej strony cały czas uciekał developer, więc czyściłem ją, zmieniałem uszczelki, przestawiałem z miejsca na miejsce żeby sprawdzić czy prosto stoi... i nic.
    W czerwcu wymieniłem developer + konserwacja, maszyna zrobiła już 40 tysięcy kopii od wymiany i wszystko jest OK
  • #13 8539264
    slavok
    Poziom 12  
    wymieniłeś cały dev tzn razem z zasobnikiem i wałkiem czy tylko proszek ?

jeszcze takie pytanie czy parametry napięcia na rolkach mogą mieć wpływ na zużycie dev ? bo ostatnio maszyna zaczęła wypluwać kapkę bladsze kopie i sobie kilka wartości napięć podciągnąłem ;)
  • #14 8540120
    copyman
    Ocena: 832
    Pewnie że ma ! Jakie "parametry" podciągnąłeś i na ile ? Sprawdź jak pisałem czy nie masz w obiegu powrotnym (w zespole bębna) dewelopera. Czy Ci się nie sypie stamtąd i czy w kopiarce nie ma nasypanego dewelopera. Warto też zajrzeć do śmietnika za pasem transferowym. Czy bledsze kopie nie są oznaką zużytego bębna który próbujesz na siłe wyżyłować ile sie da ? Każda taka ingerencja niesie za sobą jakiś skutek. Trzeba rozważnie i świadomie regulować napięcia ładowania , bias itp.

C.
  • #15 8543149
    slavok
    Poziom 12  
    Panowie potrzebuje wywoływaczkę kupić... okazało się że sypało się do tego pojemniczka kół zębatych przez wywalony uszczelniacz i tryby się pozacierały co gorsza ukręcił sie napęd środkowego mieszadła więc lipa na calej długości, wywoływaczki na allegro są ale kurde w nich też mogą być powycierane koła zębate i kupie sobie to samo co mam... jak by ktoś miał to oferty na pw proszę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Aficio 1035, polegający na nierównomiernym nanoszeniu tonera na wałek dewelopera, co skutkuje bladych wydrukach. Wskazuje, że po ręcznym mieszaniu toneru sytuacja się poprawia na kilka kopii, ale problem powraca. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zbyt mała ilość dewelopera lub uszkodzenie napędu mieszadeł. Wskazują również na możliwość sprawdzenia poziomu dewelopera oraz konieczność jego wymiany, a także na potrzebę przeprowadzenia inicjalizacji po wymianie. Dodatkowo, użytkownik rozważa wpływ napięcia na rolkach na zużycie dewelopera oraz zgłasza potrzebę zakupu wywoływaczki z powodu uszkodzeń mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA