logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać miernika zniekształceń PMZ-11 i do czego służy?

Bartek650 26 Lip 2004 12:36 2973 6
REKLAMA
  • #1 761526
    Bartek650
    Poziom 2  
    Posiadam taki miernik ale nie mam pojęcia do czego służy i jak się go obsługuje. Może ktoś mi pomoże ! ! ! !
  • REKLAMA
  • #2 761663
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    to miernik zniekształcen nieliniowych. obsługi w tym momencie nie pamiętam prześlij mi zdjęcie to sobie przypomne

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 841651
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Do wejścia podłączyć żródło sygnału, nacisnąć przycisk kalibracja, przełącznikiem poziomu regulować tak aby wskazówka wychyliła się ma max, przełącznik częstotliwości nastawić tak, aby wskazówka na małej skali wskazała częstotliwość, nacisnąć przycisk pomiar i przełącznikami zakresu "dojść" do wskazania wartośći zniekształceń. Jeżeli dobrze pamiętam to po przyciśnięciu przycisku pomiar powinna zapalić się dioda pod skalą częstotliwości.
    Z pozdrowieniami Zbyszek44
  • REKLAMA
  • #5 911008
    A_Mark
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam schemat w/w miernika . Mogę przesłać ksero
    lub zeskanować
  • #6 1194490
    b_mol
    Poziom 1  
    Hey!
    Wie ktoś może kto naprawia takie mierniki??? A moze ktoś je legalizuje :) Prosze o odpowiedź baranski(_at_)imir.agh.edu.pl
    dzieki!!
  • #7 1232240
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Mam kopie instrukcji do miernika, jest tam opisana jego obsługa, konserwacja, regulacja oraz metoda lokalizacji uszkodzeń (naprawy).

Podsumowanie tematu

✨ Miernik zniekształceń PMZ-11 służy do pomiaru zniekształceń nieliniowych sygnałów elektrycznych. Obsługa urządzenia polega na podłączeniu źródła sygnału do wejścia, wykonaniu kalibracji za pomocą przycisku oraz regulacji poziomu sygnału tak, aby wskazówka wychyliła się maksymalnie. Następnie należy ustawić częstotliwość na przełączniku, aby wskazówka na małej skali pokazała odpowiednią wartość, po czym włączyć pomiar i za pomocą przełączników zakresu odczytać wartość zniekształceń. Po włączeniu pomiaru powinna zapalić się dioda sygnalizująca aktywność pod skalą częstotliwości. Miernik posiada automatyczną kalibrację. Dostępne są schematy oraz instrukcje obsługi, które zawierają informacje o konserwacji, regulacji i metodach lokalizacji uszkodzeń. W przypadku awarii możliwa jest naprawa i legalizacja urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA