logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki niedrogi miernik zniekształceń nieliniowych polecacie?

mixer666 18 Lis 2006 17:00 6797 12
REKLAMA
  • #1 3237422
    mixer666
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam
    Potrzebuję kupić miernik zniekształceń nieliniowych i pytanie jaki byście polecali (oczywiście w miarę nie drogi) oczywiście z małymi błędami i z ka takiego dorwać?
  • REKLAMA
  • #2 3239540
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    PMZ9 PMZ11 to dobre polskie mierniki. Poszukaj na Allegro. Uszkodzony PMZ9 (podobno walnięty zasilacz) 70PLN
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3420768
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    witam
    miernik dobry ale nie radze kupowac popsutego:-(mam dostep do instrukcji serwisowej i schematów ale musiałbym sie udac sie do swojego dawnego technikum całe ustronstwo jest dosc skomplikowane na kontaktronach lubiacych sie zapiekac:-( dostep podczas naprawy do wnetrza jest zerowy chyba ze ma sie przedłuzke serwisowa:-)dodam ze u mnie w technikum był problem ze zrobieniem jednego sprawnego miernika z 2 bardzo ciezko go zkalibrowac:-)sam uczestniczyłem w naprawie co prawda wtedy moja wiedza była mniejsza ale podejzewam ze teraz tez bym mił problemy.A apropo pomiarów proponuje nie bawic sie miernikiem bez zapoznania sie z instrukcja obsługi naprawde łatwo jest go spalic wybierajac niewłasciwy zakres pomiarowy.
    pozdrawiam
  • #5 3420958
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6158
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #6 3421803
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    mixer666 napisał:
    A jakie tam max napięcie można dać ze wzmacniacza?

Czy z takiego da się coś wyskrobać czy złom?
    http://allegro.pl/item156090164_miernik_znieksztalcen_nieliniowych.html

akurat tego modelu nie kupuj, nawet jeśliby był sprawny. Miałem kiedyś takie dwa w eksploatacji. Nazwa "Automatyczny... " jest zaprzeczeniem tego, co to słowo oznacza.
    Znacznie szybciej wykonałem pomiary miernikiem nieautomatycznym, niż tym [autocenzura].

Pozdrawiam
  • #7 3424619
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    automatycznie to on faktycznie nie mierzy jedyne co mu sie automatycznie przełacza to kontraktony w srodku a jest ich tam sporo.
    z tego co pamietam trzab obserwowac wskazówke i jak docjodzi do konca przekrecamy zakres(zmniejszamy) i tak az do ustabilizowania sie wskazówki
  • #8 3427821
    mixer666
    Poziom 17  
    Hmmm a da sie takie mierniki nowe kupić? Bo jakoś nigdzie nie spotkałem... Ile realnie jest taki dobry wart? Oraz czy ma ktoś instrukcje do niego? (mowa o PMZ-11)
  • #9 3427969
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    mixer666 napisał:
    Hmmm a da sie takie mierniki nowe kupić?

Tak, ale nie krajowej produkcji, ponieważ nasze Zakłady produkujące kiedyś aparaturę kontrolno-pomiarową (ZOPAN, UNIPAN, KABID, Meratronik, i jeszcze kilka) z powodu braku zbytu, zwyczajnie splajtowały.

mixer666 napisał:
    Bo jakoś nigdzie nie spotkałem... Ile realnie jest taki dobry wart? Oraz czy ma ktoś instrukcje do niego? (mowa o PMZ-11)

Ile realnie jest wart, to tego nie wiem, ale wiem; iż ja jestem przy dzisiejszych możliwościach nabycia podzespołów taki miernik wykonać (a wcześniej zaprojektować) sobie samodzielnie.
    Przecież "sercem" tego miernika jest przestrajany (i o regulowanej dobroci) filtr środkowo-przepustowy.
    Pasowne; dzielniki, mierniki (True RMS), wzmacniacze wstępne, itp. znajdę w zasięgu ręki... :D
    Na dodatek, to wielkość tego, które widzę w myślach, może być kilka razy mniejsza od rzeczonego tu PMZ-11 (którego zresztą znam, jak swoją dziurę w kieszeni u portek... :D).
    Czy będę mieć dostęp do DTR od PMZ-11 odpowiem jutro.
    [dopisane; 2007.01.10 godz. 19;22]
    Na dziś dysponuje tylko DTR miernika PMZ-8A (w języku angielskim), następne wieści jutro.

Pozdrawiam
  • #10 3432069
    mixer666
    Poziom 17  
    Quarz napisał:
    Witam,
    mixer666 napisał:
    Hmmm a da sie takie mierniki nowe kupić?

Tak, ale nie krajowej produkcji, ponieważ nasze Zakłady produkujące kiedyś aparaturę kontrolno-pomiarową (ZOPAN, UNIPAN, KABID, Meratronik, i jeszcze kilka) z powodu braku zbytu, zwyczajnie splajtowały.

Niestety to wiem :) miałem na myśli jakieś inne zagraniczne... a swoją droga to szkoda, że nie ma juz praktycznie polskiej elektroniki.... wszystko tylko te skośnookie.

Quarz napisał:
    Ile realnie jest wart, to tego nie wiem, ale wiem; iż ja jestem przy dzisiejszych możliwościach nabycia podzespołów taki miernik wykonać (a wcześniej zaprojektować) sobie samodzielnie.

Pozdrawiam

Ehh no niby racja tylko szczeże to mi by sie nie chciało bo nie mam czasu na takie rzeczy niestety, pozatym moge mieć taki za 120 zł + przesyłka więc licząc co niekture częsci + płytki robićdo tego + cenny czas poświęcony temu moim zdaniem się nie opłaca a przedewszystkim skalibrować go nie mam jak...

A teraz pytanie... jakie max napięcie moge mu podać ze wzmacniacza?
    Widaomo jest to starsze już urządzenie i czy ciężko będzie go naprawiać w przyszłości (wydaje mi się, że chyba nie) choć bardziej martwił bym sie o częsci?
    Warto go kupić za tą cene?
  • #11 3432092
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    który kupić, ten z aukcji PMZ-9? Tego modelu nie wziąłbym za darmo, no chyba, by wykorzystać do czego innego pudełko... :D

Zakres napięcia wejściowgo można bardzo łatwo zwiększyć poprzez użycie zewnętrznego i kalibrowanego dzielnika (należy uwzględnić rezystancję wejściową samego miernika).
    Najlepiej o podziale 1/10, a wtedy wyniki z miernika (tylko napięcia, nigdy te względne - zniekształcenia, czy % zawartości wyższych harmonicznych) należy pomnożyć przez 10.
    Problemem w tego typu miernikach jest niesymetryczne wejście napięcia pomiarowego, co implikuje dość ostry reżim podłączenia się z takim przyrządem, do pomiaru napięć z sieci energetycznej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3432144
    mixer666
    Poziom 17  
    Nie inny działający w 100%... wart ceny?

Hmmm czyli myśle w razie czego nada się sonda oscyloskopowa bo na jednej mam możliwośc zmiany x10?
  • #13 3432531
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    mixer666 napisał:
    Nie inny działający w 100%... wart ceny?

Już byłem wcześniej napisałem...

mixer666 napisał:
    Hmmm czyli myśle w razie czego nada się sonda oscyloskopowa bo na jednej mam możliwośc zmiany x10?

Być może nada się, ponieważ rezystancja wejściowa np. PMZ-8A wynosi 1, ale należy po przyłączeniu sondy to zweryfikować (wartość tłumienia).

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji polecano polskie mierniki zniekształceń nieliniowych PMZ-9 i PMZ-11 jako dobre i stosunkowo niedrogie urządzenia, dostępne m.in. na Allegro. Jednak zwracano uwagę, że uszkodzone egzemplarze, szczególnie PMZ-9 z uszkodzonym zasilaczem, mogą być trudne do naprawy ze względu na skomplikowaną konstrukcję opartą na kontaktronach oraz ograniczony dostęp do wnętrza bez specjalnej przedłużki serwisowej. Mierniki te nie są w pełni automatyczne – automatycznie przełączają się jedynie kontaktrony, a pomiar wymaga obserwacji wskazówki i ręcznej zmiany zakresów. Nowe polskie mierniki tego typu są obecnie trudno dostępne, gdyż dawni producenci (ZOPAN, UNIPAN, KABID, Meratronik) zaprzestali produkcji z powodu braku rynku. Można rozważyć samodzielne wykonanie miernika z wykorzystaniem nowoczesnych komponentów, takich jak przestrajany filtr środkowo-przepustowy, dzielniki napięcia i wzmacniacze True RMS. W przypadku podłączania do wzmacniacza zaleca się stosowanie zewnętrznego dzielnika napięcia (np. 1/10) ze względu na ograniczenia zakresu wejściowego i niesymetryczne wejście miernika. Sondę oscyloskopową z funkcją x10 można wykorzystać jako dzielnik, jednak należy zweryfikować rezystancję wejściową i tłumienie. Dostępne są także instrukcje serwisowe i dokumentacja techniczna (DTR) dla niektórych modeli, np. PMZ-8A, choć oryginalne instrukcje do PMZ-11 są trudne do zdobycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA