logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić ikonę połączenia modemowego w Windows 98?

marek003 26 Lip 2004 14:19 1122 7
REKLAMA
  • #1 761680
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Zaginała mi (po "zawirusowaniu" i późniejszym "odwirusowaniu" kompa[adavare]) ikonka połączenia modemowego (takie dwa monitorki w systrayu)
    Połączenie mam - realizuje się ale nie mam ikony

Może ktoś pamięta gdzie się to włącza ??

win98
  • REKLAMA
  • #2 761703
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam
    obawiam się ze tego się nie włącza, ona się powinna sama pojawiać
    prawdopodobnie jakiś plik od tego został usunięty.
    proponuje to co zwykle - reinstal systemu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 761851
    zibili
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pod XP jest to w: [START] -> [WSZYSTKIE PROGRAMY] -> [AKCESORIA] -> [KOMUNIKACJA] -> kliknij prawym p. myszki na[POŁĄCZENIA SIECIOWE] - właściwości. w zakładce "ogólne" zaznacza się ptaszkiem "pokaż ikonę w obszarze powiadomień podczas połączenia"

Pod WIN 98 jest chyba podobnie
  • REKLAMA
  • #4 763002
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Artur k. napisał:
    Witam
    obawiam się ze tego się nie włącza, ona się powinna sama pojawiać
    prawdopodobnie jakiś plik od tego został usunięty.
    proponuje to co zwykle - reinstal systemu

pozdrawiam

:) Dla samej ikonki nie będę reinstalował systemu

A może ktoś wie co to za plik (jeżeli to usunięty plik)

Zibili napisał:

Pod XP jest to w: [START] -> [WSZYSTKIE PROGRAMY] -> [AKCESORIA] -> [KOMUNIKACJA] -> kliknij prawym p. myszki na[POŁĄCZENIA SIECIOWE] - właściwości. w zakładce "ogólne" zaznacza się ptaszkiem "pokaż ikonę w obszarze powiadomień podczas połączenia"

Pod WIN 98 jest chyba podobnie

Niestety pod 98 jest inaczej
    nie ma tam "połączenia sieciowe" ale...
    znalazłem w ustawionym połączeniu (w moim przypadku "internet modem zwykły") we właściwościach a tam we właściwościach modemu zakładka ogólne i jest opcja do "zafajczania" i "odfajczania" wyświetlania ikonki
    niestety nie reaguje (nie pojawia się ikonka - włączałem i wyłączałem i nic)
    dodam że tylko w ten sposób ukazywała mi sie zakładka ogólne. w panelu sterowania we właściwościach modemu nie ma tej zakładki.

Dodam jeszcze że to ukazywało mi sie wyłącznie na modemie standardowym (na połączeniu wykorzystującym modem isdn są całkiem inne zakładki we właściwościach modemu)

W zwiazku z powyższym jakby ktoś wiedział co zrobić to prosze "skrobnąć"
    acha - reinstalacja windy nie wchodzi w gre - to nie jest rozwiązanie (jak dla mnie)
  • #5 764159
    czukcza
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    nie reinstaluj napraw z bootowalnej startujesz z boota potwierdzasz chec instalacji przechodzisz do wykrycia windowsa na c wskazujesz ta partycje i wtedy nie dajesz swierzej instalacji tylko klawisz "R" naprawa systemu leci instalacja jak setupcor win me wzsystkie progsy i dane zostaja nie wiem czy pomoze ale warto sprobowac
  • #6 765210
    fragille
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    warto reinstalowac system dla ikonki :?: :idea:
  • #7 765835
    czukcza
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    na dobrym kompie to 30 min
  • REKLAMA
  • #8 768474
    elektronus
    Poziom 12  
    czukcza napisał:
    na dobrym kompie to 30 min

plus kolejne 7 h* poświecone na aktualizacje systemu i wgrywanie programów jakie sie używa :wink:
    * w zależności od łacza i ilości programów jake się instaluje :]

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows 98 zaginęła ikona połączenia modemowego (dwa monitorki w zasobniku systemowym) po infekcji wirusowej i usunięciu zagrożenia. Połączenie działa, lecz ikona nie pojawia się automatycznie, co sugeruje usunięcie lub uszkodzenie odpowiedniego pliku systemowego. W przeciwieństwie do Windows XP, gdzie można włączyć wyświetlanie ikony w ustawieniach połączeń sieciowych, w Windows 98 opcja ta znajduje się we właściwościach modemu w zakładce „ogólne” i polega na zaznaczeniu lub odznaczeniu wyświetlania ikonki, jednak w tym przypadku opcja ta nie działała. Proponowane rozwiązania to naprawa systemu z płyty startowej (bootowalnej) za pomocą opcji „R” bez pełnej reinstalacji, która jest czasochłonna i niepożądana. Reinstalacja systemu jest ostatecznością, gdyż wiąże się z długim czasem aktualizacji i ponownej instalacji programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA