logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat taniego sterownika do programowalnego robota dla początkujących

waryjot1 10 Lut 2010 16:28 1661 6
REKLAMA
  • #1 7673596
    waryjot1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    jestem początkującym elektronikiem, ale co nieco wiem. Ostatnio zainteresowałem się budową robotów i chciał bym sam zrobić taką "zabawkę". Chciałbym abym mógł go zaprogramować przez komputer. Wystarczy mi schemat takiego sterownika i nic więcej i żeby cena nie była za duża. Wszędzie już szukałem ale nic nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 7673645
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Wielu tu takich było...czy masz JAKIKOLWIEK pomysł na robota (czyli REAL taka zabawka, masz go już wykonanego, silniki, enkodery itp) bo nie można dyskutować o schemacie/programie do czegoś wydumanego...
  • REKLAMA
  • #3 7673759
    waryjot1
    Poziom 10  
    ja to widzę tak: cały sterownik ma przypominać sterownik PLC tylko być tańszym i mieć około 7 wejść i około 5 wyjść na wejścia dawał bym sygnały np z czujników zbliżeniowych a na wyjściach załączał bym odpowiednie komendy sterownikom do silników krokowych oczywiście wszystko miało by swój program dzięki któremu jeśli jeden z czujników wykryje przeszkodę to automatycznie załączają się odpowiedni wyjścia które przekierowywują robota w innym kierunku:) A prawie wszystko miał bym tylko że brakuje mi tego sterownika i szkoda mi kupować inne części skoro sterownika bym nie miał i cała kasa w błoto
  • REKLAMA
  • #4 7674267
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Czyli jak na razie stoisz w blokach startowych, nie kupisz/zrobisz(?) mechaniki bo nie masz sterowania i odwrotnie. To najpierw się zastanów czego chcesz bo najpierw trzeba wystartować. A nawiasem mówiąc to raczej masz szanse mniej niż zero jeśli do niczego (bo co to w końcu ma być ten robot, zastanów się na początek choćby nad napędem: koła, gąsiennice, kroczący(?) bo to zupełnie inne zagadnienia) chcesz jakiś sterownik...
  • #5 7678624
    waryjot1
    Poziom 10  
    wszystko mam zaplanowane: robot na 4 kołach, silniki krokowe, czujniki zbliżeniowe, akumulator 12V, 0,9Ah i tyle. Mi chodzi o to aby on jeździł o pokoju i omijał przeszkody:) no i brakuje mi tego sterownika:(
  • REKLAMA
  • #6 7686391
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Przeniosłem z "Inne". Proszę czytać opisy działów.
  • #7 7689050
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Chciałbym abym mógł go zaprogramować przez komputer

ten warunek spełniają wszystkie układy z mikrokontrolerem , tylko wymagają odpowiedniej wiedzy i znajomości dowolnego języka programowania .
    Proponuje przeglądnij sobie forum bo projektów jest cała masa , od razu odradzam silniki krokowe w prawdzie sam kiedyś wykonałem taki model ale stosunek prądu silnika do otrzymanej mocy jest nieporównywany z silnikiem DC z przekładnią , te 900 mAh na wiele Ci nie wystarczy . Na początek proponuje proste rozwiązania układowe nie koniecznie z mikrokontrolerem a budowę rozpocząć od części mechanicznej .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący początkującym elektronikiem, poszukuje schematu taniego sterownika do programowalnego robota, który chciałby zbudować. Robot ma być napędzany silnikami krokowymi, wyposażony w czujniki zbliżeniowe i zasilany akumulatorem 12V. W dyskusji podkreślono, że kluczowe jest określenie mechaniki robota oraz dobór odpowiednich komponentów, w tym mikrokontrolera. Użytkownicy sugerują, aby rozważyć silniki DC z przekładnią zamiast silników krokowych, ze względu na lepszy stosunek mocy do zużycia energii. Wskazano również na potrzebę zdobycia wiedzy programistycznej oraz przeglądania dostępnych projektów na forach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA