logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja sprzęgła palcowego w AutoCAD - rysunek złożeniowy

sybia_n 10 Lut 2010 16:47 12248 7
REKLAMA
  • #1 7673684
    sybia_n
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!
    Mam do narysowania poniższy rysunek złożeniowy, lecz po wielu poszukiwaniach tego rysunku nie mogłem znaleźć co to właściwie jest, podejrzewam ze jest to sprzęgło palcowe lecz nie jestem pewien. Jeżeli ktoś wie co to jest byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!
    Z góry dziękuję!

https://obrazki.elektroda.pl/49_1265816718.jpg

Identyfikacja sprzęgła palcowego w AutoCAD - rysunek złożeniowy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7676513
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Mi to wygląda na jakieś samonastawne osiowe. Wygląda trochę jak palcowe ale palcowe jest podatne. W podatnym jakieś sprężyny albo wkładki gumowe tłumią jakieś gwałtowne skoki momentu. W tym z tego co widać sprężyny tylko pozwalają na jakieś odchyłki osiowe. Ale co tam dokładnie w okolicach tej sprężyny jest ciężko powiedzieć bo ledwo widać.

Załatw sobie książkę Osińskiego sprzęgła i hamulce. Jakbyś miał z jej załatwieniem problem to napisz.

Jak to masz tylko narysować to po ci dokładnie wiedzieć co to jest? Liczyć tego przecież nie musisz.
  • #4 7693889
    sybia_n
    Poziom 2  
    Musze wiedzieć co to jest ponieważ, muszę zaznaczyć na rysunku odnośnikami z jakich podstawowych elementów składa się to urządzenie
  • REKLAMA
  • #6 7705546
    sybia_n
    Poziom 2  
    No właśnie wygląda na sprzęgło kołnierzowe podatne, ale na moim rysunku widać tam jakieś sprężyny na śrubie, a na wszystkich rysunkach, które widziałem w Internecie i różnych książkach nie widać żeby takowe były zaznaczone. Jeżeli ktoś posiada link lub coś w tym stylu do strony na której mogłoby być to sprzęgło bardzo bym prosił o podesłanie.
    Z góry dzięki za pomoc :D
  • #7 7705652
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Ja sobie nie potrafię wyobrazić jak to może być podatne. Podatne musi pozwalać na jakiś względny obrót tarcz względem siebie. Tu takiej możliwości nie widzę.
  • REKLAMA
  • #8 9182212
    jajek80
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z tego co widzę, na rysunku pokazano sprzęgło samonastawne. Bo tak nie tłumi nierównomierności momentu obrotowego, nie redukuje zagrożenia uszkodzenia napędu wynikającego z obciążeń dynamicznych (m.in. przy rozruchu) nie zmniejsza wibracji (jedynie w kierunku osiowym) i nie redukuje wahań przekazywanego momentu obrotowego; jedyne co robi, to pozwala na niewielkie odchyłki współosiowości łączonych elementów-dzięki zastosowaniu sprężyn.A to ma za zadanie sprzęgło samonastawne. W błąd wpędziła cię budowa sprzęgła która na pierwszy rzut oka kojarzy się ze sprzęgłem palcowym. A te elementy przy sprężynach to zwykłe wkładki metalowe-prowadnice sprężyn wbijane w otwór kołnierza (pasowanie ciasne ok. H7/p6) lub ustalane pierścieniami osadczymi -których jednak nie widać na rysunku także byłbym za wciskanymi prowadnicami:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat identyfikacji sprzęgła palcowego na rysunku złożeniowym, który zamieścił. Otrzymuje różne opinie, w tym sugestie, że może to być sprzęgło samonastawne lub kołnierzowe podatne. Wiele odpowiedzi wskazuje na obecność sprężyn, które mogą sugerować, że urządzenie nie jest typowym sprzęgłem palcowym, a raczej sprzęgłem samonastawnym, które pozwala na niewielkie odchyłki osiowe. Użytkownik prosi o dodatkowe materiały lub linki do źródeł, które mogłyby pomóc w dalszym zrozumieniu konstrukcji tego sprzęgła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA