logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oprogramowanie i schemat kabla do sterownika EASY MOELLER

lioleon 26 Lip 2004 22:46 15535 12
  • #1 762459
    lioleon
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Poszukuje oprogramowania i schematu kabla do sterowniko EASY MOELLERa
  • #2 763697
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    Co do kabelka to nie wiem nic mam taki. Natomiast lepszym rozwiązaniem jest oprogramowanie do sterowników Allan Bradley z Rockwell Automation. PicoSoft V3, no chyba że jest coś nowszego. Różnica polega tylko na tym że trzeba wybierać na czuja typ sterownika (ilość wejść wyjść oraz napięcia wejściowe). Symulator działa wydaje mi się lepiej. A co najważniejsze to soft jest za darmochę i całkowicie legal. Zresztą Moeller nie robi tych sterowników samodzielnie . http://www.ab.com/plclogic/pico/picosoft.html tutaj możesz sobie pociągnąć soft. Nie jest to co prawda z PRO ale i tak większość rzeczy tym można zrobić
  • #3 764186
    lioleon
    Poziom 12  
    A ty gdzie kupiles taki kabelek i ile cie wyniosl?
    Ten soft o ktorym piszesz jest kompatybilny ze sterownikami moellera ja dopiero zaczynam zabawe z takimi sterownikami bardziej sie specjalizuje w sterownikach typowo przeznaczonych do wentylacji i cieplownictwa.
    Na soft easy jest sporo polskiej dokumentacji a do tego PicoSoft V3 moze byc problem :(
  • #4 764487
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Oprogramowanie do easy są dwa EASY-SOFT (120,76 netto) i EASY-SOFT-PRO (321.96 netto) . PRO obsługuje również rodzinę MFD. Z kabelkami wygląda tak dla EASY400/600 EASY-PC-CAB(190,83 netto) dla EASY800 EASY800-PC-CAB (191,10 netto).
    Dostępne są w sieci.
    Pozdrowienia
  • #5 765487
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    Kabelek niestety kupiłem w Moellerze. Ale to jedyny wydatek kosztował mnie o ile dobrze pamiętam coś koło 100zł. Z tym że miałem tam duże rabaty.
  • #6 765685
    lioleon
    Poziom 12  
    Ten drozszy kabelek jest wsztanie zastapic takze ten tanszy czy zeby mozna bylo programowac wszystko potrzebne sa oba te kabelki?
  • #7 766461
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Niestety , żeby programować wszystko trzeba mieć oba . Inne rodzaje wtyczek w EASY 400/600 i EASY800/MFD
    pozdrowienia
  • #8 767280
    lioleon
    Poziom 12  
    Moze ktos natknal sie na jakis dobry opis w jezyku polskim na temat zasad programowania sterownikow PLC?
  • #9 838310
    bwleklinski1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    firam moeller w swoim pdf do easy800 całkiem nieżle opisuje zasady programowania w drabince z wykorzystaniem easy 800

POZDRAWIAM
    BARTEK
  • #10 840488
    tszewc
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    lioleon napisał:
    Moze ktos natknal się na jakis dobry opis w jezyku polskim na temat zasad programowania sterownikow PLC?

Poszukaj na elektrodzie :)
    Znajdziesz dużo linków na różne opisy programowania. Ale jeżeli chcesz programować bardziej skomplikowane rzeczy .... to najlepiej naucz się angielskiego ;) W większości przypadków trzeba sięgać do szczegółowej dokumentacji, która nie zawsze jest tłumaczona :(
  • #11 844207
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Kabelek do Easy 400/600 jest inny niż do Easy 800. Teraz wprowadzają jeszcze nowe Easy 700 ale nie wiem na jakich kablach i czy stary soft to obsłuży. Czekam na informację od nich. Kabelki kosztują coś około 120zł.
  • #12 6189448
    sodano
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a czy 800 ma coś wspolnego z hitahi ec
  • #13 6191327
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    robnar napisał:
    Kabelek do Easy 400/600 jest inny niż do Easy 800. Teraz wprowadzają jeszcze nowe Easy 700 ale nie wiem na jakich kablach i czy stary soft to obsłuży. Czekam na informację od nich. Kabelki kosztują coś około 120zł.

EASY 700 ten sam kabelek co wersja 400 easy.

Dodano po 2 [minuty]:

lioleon napisał:
    Poszukuje oprogramowania i schematu kabla do sterowniko EASY MOELLERa

Schemat zero problemu.
    Natomiast problemem jest wtyczka.
    Chociaż już słyszałem takie przypadki że ludzie wykorzystują pamięci te które wkłada się w slot programowania tzn wykorzystują ich styki i łączą jakiś kabelek w ten sposób.
    Nie polecam takiej " rzeżby"
    Przecież kabelek kupujesz raz. :D

Podsumowanie tematu

✨ Do programowania sterowników EASY MOELLER dostępne są dwa główne pakiety oprogramowania: EASY-SOFT (około 121 zł netto) oraz EASY-SOFT-PRO (około 322 zł netto), przy czym wersja PRO obsługuje również rodzinę MFD. Do komunikacji z różnymi modelami sterowników wymagane są dedykowane kable programujące: EASY-PC-CAB dla EASY400/600 oraz EASY800-PC-CAB dla EASY800, oba kosztujące około 120–190 zł netto. Do pełnego programowania wszystkich modeli konieczne jest posiadanie obu typów kabli ze względu na różne rodzaje wtyczek. EASY700 korzysta z tego samego kabla co EASY400. Schematy kabli są dostępne, jednak problemem jest odpowiednia wtyczka; niezalecane są samodzielne modyfikacje kabli. Alternatywnie, można używać darmowego oprogramowania PicoSoft V3 firmy Rockwell Automation, kompatybilnego z niektórymi sterownikami Moellera, choć wymaga ręcznego doboru typu sterownika i może mieć ograniczenia. Dokumentacja programowania w języku polskim jest dostępna, m.in. w plikach PDF firmy Moeller oraz na forach takich jak Elektroda.pl, jednak bardziej zaawansowane programowanie wymaga znajomości języka angielskiego i szczegółowej dokumentacji. EASY800 programuje się w języku drabinkowym (Ladder). Nowe modele EASY700 mogą wymagać aktualizacji oprogramowania i kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA