logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55MC16 TX - brak możliwości strojenia, jak uruchomić tryb serwisowy?

Roburr 27 Lip 2004 15:23 2862 5
REKLAMA
  • #1 763423
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Wszystko działa oprócz funkcji strojenia. Nie można włączyć przeszukiwania zakresu częstotliwości. Czym może być to spowodowane? Dodam że sprawdzałem to na 3 pilotach (każdy sprawny). Funkcję tę uruchamia się żółtym przyciskiem na pilocie. Od czego mam zacząć naprawę? Jak uruchomić tryb serwisowy w tymże odbiorniku? Może tam coś pomajstruje :). Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 763934
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2339
    Kiedyś miałem na takie uszkodzenie procesor ST chyba taki tam był.
  • REKLAMA
  • #3 763982
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Istnieje prawdopodobieństwo że Tv znajduje się w Hotel Mode.
    Przy czym jednocześnie regulacja dźwięku jest ograniczona.

Aby to sprawdzić trzeba wejść do serwice mode i porównać bity włanczające Hotel Mode.
    jest to Bit 7 w stanie 0 Hotel Mode jest Off , w stanie 1 Hotel Mode jest On.
    W zależności od rodzaju procesora B73 lub B75 trxb hotelowy włancza się inaczej.
    Wyłącz OTV i wciśnij na klawiaturze lokalnej przyciski VOL- i VOL+, po czym włącz OTV przyciskiem sieci trzymają jednocześnie te przyciski.
    Jak będzesz w trybie serwisowym sprawdź jak pisałem Bit7.
    Aby wyjść i zapamiętać ustawienia należy wcisnąć przycisk StBy.
  • REKLAMA
  • #4 764137
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Richi jesteś wielki !!!! Dużo nauki przede mną... A gdzie mógłbym zdobyć tryby serwisowe odbiorników TV jak widać to bardzo przydatna rzecz :) Klawiszem nr 7 zmieniłem ustawienie bitu i wszystko wróciło do normy :). Jeszcze raz bardzo dziękuję :).
  • REKLAMA
  • #5 765721
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Tryby możesz znaleść na elektrodzie, są w spisie na początku tej strony działu TV.
  • #6 2847202
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam!

Mam taki sam TV i problem jest taki. Nagle rozstroiły się zaprogramowane programy. Po nacisięciu któregoś przycisku "- P +" wyskakuje AV1 zamiast przełączania kanałów. Przełączyć na dany kanał można jedynie pilotem. Nie da się w ogóle wejść w MENU, aby ustawić jakiś program - mam oryginalnego pilota. Próbowałem wejść w opcje serwisowe, ale działa tylko funkcja INSTALL - przy pomocy tej funkcji można normalnie ustawić kanały i je zapamiętać. Tylko, że jak ja to ustawię to za chwilę może się to samo stać. Czy może być winna pamięć? 5V jest prawidłowe.

Dziękuję, pozdrawiam
    Tomasz
REKLAMA