logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

belkin F5D7230-4 problem z routerem lub jego konfiguracją

mrkosa 14 Lut 2010 16:43 3529 7
REKLAMA
  • #1 7693564
    mrkosa
    Poziom 10  
    Witam

Jakiś czas temu zakupiłem router marki belkin F5D7230-4 w celu rozdzielenia internetu z kablówki (multimedia) pomiędzy komputerem stacjonarnym (kabel) i dwoma laptopami (wifi).

Internet działa na każdym urządzeniu natomiast problem polega na jakości tego działania. Mianowicie nie ma możliwości sciągania większych plików ponieważ po chwili od rozpoczęcia ściąganie jest przerywane, tak samo w przypadku oglądania filmów na youtube, czasami załaduje się cały filmik a czasami tylko niewielka część (raczej to drugie).

W celu rozwiązania problemu przeszukałem wiele for i spotkałem się z podobnymi problemami jednak nikt nie potrafił wskazać konkretnego rozwiązania. Nie wiem czy jest to wina dostawcy internetu, samego routera czy może jego konfiguracji.

Jeżeli ktoś się z tym kiedyś spotkał lub potrafi podpowiedzieć rozwiązanie zagadki byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7693799
    uzbek86
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Spróbuj zmienić oprogramowanie routera jeśli jest nowsze. A jeśli nie to bym reklamował.
    Wykonaj badanie pingiem, tzn. pinguj router przez dłuższy czas i zobaczysz czy nie "gubią" się pakiety.
    W systemie Win: Start-> Uruchom-> cmd
    i w terminalu ping adres_ip -t
    *adres_ip to adres Twojego routera, znajdziesz w Połączeniach lokalnych jako bramę domyślną
    Kończysz badanie kombinacją klawiszy Ctrl+C
  • REKLAMA
  • #3 7695468
    mrkosa
    Poziom 10  
    Wczoraj sciągnąłem najnowszy firmware i bez zmian :/

belkin F5D7230-4 problem z routerem lub jego konfiguracją

jeżeli dobrze sprawdziłem to tu też wszystko jest ok :/

pozostaje reklamacja?
  • REKLAMA
  • #4 7695710
    uzbek86
    Poziom 17  
    spróbuj jeszcze raz z większymi pakietami:
    ping 192.168.2.1 -t -l 65500
  • REKLAMA
  • #6 7699801
    uzbek86
    Poziom 17  
    ok, spróbuj teraz ściągnąć większy plik z tej strony www.noc.gts.pl
    i zbadaj połączenie programem winmtr, wpisując serwer z którym masz się łączyć jako www.wp.pl
  • #8 7700363
    uzbek86
    Poziom 17  
    Ok, zgłoś problem do swojego dostawcy neta, prześlij mi screen-a z winmtr (wyraźnie widać, że pakiety są gubione za Twoim routerem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem Belkin F5D7230-4, który nie zapewnia stabilnego połączenia internetowego. Mimo że internet działa na wszystkich urządzeniach, występują przerwy w pobieraniu dużych plików oraz problemy z odtwarzaniem filmów na YouTube. Użytkownik próbował aktualizacji oprogramowania routera oraz testów ping, które wykazały gubienie pakietów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują dalsze testy z użyciem większych pakietów oraz programów diagnostycznych, takich jak WinMTR, a także kontakt z dostawcą internetu w celu zgłoszenia problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA