logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie TV, DVD i tunera sat do wieży przez jedno wejście audio cinch

polman 27 Lip 2004 18:39 1711 4
REKLAMA
  • #1 763709
    polman
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam parę pytań. Czy do wieży pod wejście audio (cinch) mogę podłączyć jednym kabelkiem audio z TV, dvd i tunera sat?
    Czy po podłączeniu tych urządzeń nie uszkodzę wzmacniacza wieży, a może na kabelku zamontować przełącznik na każde z nich, choć przełączanie nie byłoby zbyt wygodne.
  • REKLAMA
  • #2 763723
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    prawidlowo to powinienies zalozyc jakis przelacznik bo takie polaczenie kilku sygnalow na raz chodz by nawet te uzadzenia nei byly wlaczone pozmienia strasznie impedancje tych rzeczy i moze wnosic zalkocenia a do tego moze sie spalic wyjscie jednego z tych sygnalow wzmacniaczowni raczej nic sie nie stanie mozesz pokombinowac z rezystorkami na kablach od kazdego sprzetu ale stracisz na mocy i jakosci
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 763967
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Różne rzeczy się dzieją w przypadku podłączania "na sztywno", u mnie kiedyś do wyjścia audio out (rca) w tunerze sat był podłączony komp (line in). Przez pomyłkę wtyczka od kabla z tunera znalazła się w line out. Mama oglądała TV a ja zapodałem Winampa. No i mama usłyszała radosną twórczość Wujka Samo Zło na wolnym stylu :D Wyobraźcie sobie że tam osobne Eurozłącza (TV i VCR) nie mają opampów (buforów) przed wyjściami audio. Wszystko sklecone jedno do drugiego. Co do takiego "wejścia" mógłbyś się pobawić rezystorami tak, aby za przełącznikiem poziom sygnału z każdego z wejść był podobny - no i żeby nie powodował przesteru na etapie preampa wieży. Jeśli rzeczywiście boisz się o jakość - przed przełącznikiem w szereg z każdym ze źródeł wrzuć opamp (bufor) o odpowiednim wzmocnieniu. Ale nie wiem czy jest sens się w to bawić przy poziomach liniowych. Pozdrowienia
  • #5 764740
    polman
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo za rady. Przekonywujące. Zaaferowałem się wzmacniaczem a nie pomyślałem o "drugiej" stronie.
REKLAMA