logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS DH 12101 - Słabe podgrzewanie wody, stycznik nie działa poprawnie

pioart 18 Lut 2010 11:29 16601 9
REKLAMA
  • #1 7712636
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1468
    Witam
    Pacjent to Przepływowy ogrzewacz wody sterowany hydraulicznie, trójfazowy SIEMENS DH 12101 / w zasadzie to dwa takie same / mają chyba po 8 lat .
    Objawy – brak podgrzewania wody a raczej kiepskie podgrzewanie . Po otwarciu wody czasami słychać załączanie się stycznika , czasem dwa razy kliknie / w obu podgrzewaczach to samo /
    Co sprawdziłem / zrobiłem /
    W związku z brakiem jakichkolwiek materiałów dotyczących tego sprzętu ograniczyłem się do obdukcji . Wyczyściłem / znaleziony / filtr siatkowy z drobin zanieczyszczeń i nic , wyczyściłem „zaworek” chyba to jakaś kryza albo coś i tez nic . Znalazłem jakąś regulację / chyba /przepływem wody , ale nie ruszałem z racji braku sprzętu . Podczas prób wymontowałem tą kryzę z jednego podgrzewacza bo po rozebraniu tego drugiego kryzy nie było , no ale nic to nie dało .Na chwilę jak by ożył ale już po paru próbach znów to samo / raptem napełnił pół wanny ciepłą wodą /
    I teraz pojawia się moje pytanie :
    Czy ktoś z Was posiada jakaś dokumentację tego lub podobnego sprzętu tej firmy , potrzebne mi są jakieś informacje odnośnie budowy włącznika „hydro” bo podejrzewam że coś tam się dzieje , ale przydał by się jakiś manual rysunek , schemat , lub inna pomoc .
    W sieci nic nie znalazłem pomimo usilnego szperania , może źle szukałem ale jak tylko coś tam było to ograniczenie i brak dostępu .
    Czy mogę liczyć na jakąś pomoc?
    Pozdrawiam
    Jeśli w złym miejscu to proszę o przeniesienie .
  • REKLAMA
  • #2 7714012
    Michal_M66
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jeżeli choć na moment po grzebaniu zaczął działać - to znaczy że uzwojenia w grzałce raczej są Ok. Ale proponuję sprawdzić co następuje:

1. Czy wszystkie fazy dochodzą do podgrzewacza? Czy to są RÓŻNE fazy a nie np dwie te same?
    2. Podgrzewacz ma stycznik lub kontaktowy hydrauliczny wyłącznik załączający prąd jak zaczyna przepływać woda. Sprawdź czy do niego dochodzą fazy i czy są wszystkie, i przy przepływie wody - czy za przełącznik/stycznik wychodzą te fazy jak płynie woda.
    3. Jeśli to co powyżej jest OK - odłącz go od prądu i sprawdź czy nie są przepalone uzwojenia grzałek - najlepiej miernikiem.
    Pozdrawiam
  • #3 7714416
    maciejka31
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Witam prawdopodobnie uszkodzona jest membrana wyłącznika ciśnieniowego po tylu latach parcieje lub się wyciąga a nawet dziurawi
  • REKLAMA
  • #4 7714615
    pioart
    Poziom 38  
    Witam
    Nie potrzebne mi są rady typu
    Michal_M66 napisał:
    Jeżeli choć na moment po grzebaniu zaczął działać - to znaczy że uzwojenia w grzałce raczej są Ok. Ale proponuję sprawdzić co następuje:

1. Czy wszystkie fazy dochodzą do podgrzewacza? Czy to są RÓŻNE fazy a nie np dwie te same?
    2. Podgrzewacz ma stycznik lub kontaktowy hydrauliczny wyłącznik załączający prąd jak zaczyna przepływać woda. Sprawdź czy do niego dochodzą fazy i czy są wszystkie, i przy przepływie wody - czy za przełącznik/stycznik wychodzą te fazy jak płynie woda.
    3. Jeśli to co powyżej jest OK - odłącz go od prądu i sprawdź czy nie są przepalone uzwojenia grzałek - najlepiej miernikiem.
    Pozdrawiam

Jak byś dokładnie czytał to byś wiedział że elektrycznie jest sprawny tylko jest problem z hydraulicznym włącznikiem grzałek .
    maciejka31 napisał:
    Witam prawdopodobnie uszkodzona jest membrana wyłącznika ciśnieniowego po tylu latach parcieje lub się wyciąga a nawet dziurawi

Dlatego też chciał bym znać jego budowę / po niej poznam zasadę działania / i ewentualnie zasadę regulacji / jeśli jest możliwa / .
    Jeszcze raz
    Szukam Manuala , Serwisówki , Rysunku , schematu i ewentualnie danych do regulacji głównie WŁĄCZNIK hydrostatyczny
  • #5 7717804
    bler2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Kiedyś miałem podobny piecyk,nie pamiętam typu ale na pewno siemens 24kW,3 fazowy,z przodu miał tylko dwa przyciski.Jeżeli słychać kliknięcie to znaczy że stycznik działa.On jest uzależniony od przepływu wody.Jeżeli jest duży powinien kliknąć dwa razy.Przepływ i czułość o ile dobrze pamiętam ustawiało się małym zaworkiem na rurce dopływu wody,trzeba było pokręcić płaskim wkrętakiem.Zaworek ten był umieszczony pomiędzy dwoma rurkami które prowadziły do stycznika różnicy ciśnień,który załączał piec. Zanim był jeszcze jeden stycznik z cienką kapilarą-to był stycznik awaryjny na wypadek gdyby grzałki się nie wyłączyły.
    Nie wiem czy ci pomogłem w czymś,ale tak to u mnie działało.

Daj fotkę jak wygląda w środku,to może coś więcej będę w stanie doradzić.
  • REKLAMA
  • #6 7722537
    maciejka31
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Witam ponownie co do rysunków schematów itp to nie posiadam ale moge wyjaśnić zasade działania i podpowiedzieć jak rególować ten wyłącznik ale z doświadzcenia wiem że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana membrany teraz teoria wyłcznik składa sie z dwuch komór przedzielonych gumową membraną w momęcie odkręcenia wody następuje spadek ciśnienia w jednej z komór co powoduje wypchnięcie popychcza który załącza stycznik i tak to dziła
  • #7 7727749
    jakitaki1
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam podobny podgrzewacz juz ok. 10 lat i bardzo sobie go chwalę . Ostatnio miałem podobne objawy - pęknięta membrana przez co nie działał wył. ciśnieniowy (brak cykania ).Z tego co się orientuję są w nim 3 stopnie grzania nie 2. Wymieniłem też iglicę przy okazji gdyż kapała. Wewnątrz jest malutki oring który się po prostu przetarł (iglica nierozbieralna). W/w części kupiłem tu http://www.agdom.pl/shop/cz4x1338.html . Proponuję też po tylu latach przeczyścić styki stycznika drobnym papierem ściernym i póki co nic nie regulować . życzę powodzenia i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 7788355
    dangru
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej Witam też walczę z Siemens DHT 1800 :(
    Tutaj masz linka do instrukcji obsługi DH18100(kliknij dodatkowe dokumenty->instrukcja obsługi ->ściągnij) - jest to praktycznie to samo, fakt,że po niemiecku ale są rysunki ;)Mam nadzieję,że to Ci coś pomogło/pzdr

http://www.siemens-home.pl/produkty/technika-...wane-hydraulicznie/DH18100.html?source=browse
  • #9 7836316
    hugeshu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam trochę inny problem z tym samym urządzeniem.

Mianowicie, sterowanie przepływowe działa (załącza po kolei przekaźniki 1-2-3)

Na przekaźnikach jest prąd ( wtedy kiedy są one załączone).

Grzeje ale słabo, podejrzewam że uzwojenie się spaliło (ale nie wszystkie 3 bo trochę grzeje)

Czy ktoś mnie może utwierdzić w tej diagnozie ?(miernika nie posiadam, może później go zdobędę - aby sprawdzić pikiem zwoje)

Dzięki z góry za pomoc.
  • #10 8284892
    pioart
    Poziom 38  
    O sprawie już zapomniałem . Przepraszam że tak późno . Dziękuję za zainteresowanie .
    Winowajcą / prawdopodobnie / był filtr wody , bo po jego wymianie wszystko wróciło do normy .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przepływowym ogrzewaczem wody SIEMENS DH 12101, który nie podgrzewa wody prawidłowo. Po wstępnych sprawdzeniach, takich jak czyszczenie filtra i zaworu, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia w hydraulicznym włączniku ciśnieniowym, w tym pęknięta membrana, oraz konieczność sprawdzenia wszystkich faz zasilających. Wskazano również na możliwość wymiany membrany oraz czyszczenia styków stycznika. Użytkownik poszukuje dokumentacji technicznej dotyczącej budowy i regulacji włącznika hydrostatycznego. W końcu inny uczestnik podzielił się doświadczeniem, że wymiana filtra wody rozwiązała podobny problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA