logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewacz SIEMENS DH12101 - słaby przepływ wody, możliwe usterki i koszty naprawy

Marcin1213d 29 Lip 2010 13:03 2621 6
REKLAMA
  • #1 8343423
    Marcin1213d
    Poziom 10  
    Witam...
    mam pytanie do znawców sprzetu - przepływowy ogrzewacz wody Siemens trójfazowy sterowany hydraulicznie - model DH12101. Problem polega na tym, że nie działa - nie podaje wody, woda leci bardzo mała strużką, wręcz kapie. Sitka na przyłaczu sprawdzone - czyste. Zanim oddam do serwisu proszę o możliwe usterki i jaki jest koszt ich usunięcia.
    Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8345623
    lowin55
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam.
    Czy to urządzenie jest nowe?.
    Jeżeli wypływ wody jest mały nie uruchomi membrany włączajacej zasilanie grzałek,dawno temu naprawiłem komuś coś podobnego.
    Stwierdziłem że filtr na wejściu nie był umieszczony współśrodkowo z
    otworami w obudowie.

Popraw pisownię w poście - regulamin !
    modserwisant73
  • REKLAMA
  • #3 8346340
    Marcin1213d
    Poziom 10  
    Witam...
    już wyjaśniam...kiedyś w promocji kupiłem dwie sztuki tych ogrzewaczy, ten który nie działa uzytkuję już z powodzeniem od ośmiu lat bez jakiejkolwiek usterki. Po wyłaczeniu wody przez wodociągi - urządzenie przestało dzialać. Sprawdziłem filtr wody, rurki dochodzące do membrany - wszystko czyste, drożne.
    Żeby mieć ciepłą wodę założyłem ten drugi ogrzewacz - działa bez zarzutu.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Popraw pisownię w poście - regulamin !
    mod.serwisant73
  • #4 8346729
    lowin55
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Jeśli stało się to po wyłączeniu i włączeniu wody przez wodociągi to w obwodzie wody jest jakiś śmieć.
    Musisz rozebrać podgrzewacz na czynniki pierwsze czyli kompletnie
  • REKLAMA
  • #6 8733183
    marcin1213
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Wyczyściłem, odkamieniłem...na razie działa. Dziękuję za okazaną pomoc. Temat do zamknięcia.
  • REKLAMA
  • #7 9687613
    Marcin1213d
    Poziom 10  
    Wyczyściłem, odkamieniłem...na razie działa. Dziękuję za okazaną pomoc. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z przepływowym ogrzewaczem wody Siemens DH12101, który nie podaje wody, a strumień jest bardzo słaby. Po sprawdzeniu sitka na przyłączu, które było czyste, użytkownik podejrzewał, że przyczyną może być zanieczyszczenie w obwodzie wodnym, które mogło wystąpić po przerwie w dostawie wody. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozebrać urządzenie i sprawdzić filtr na wejściu zimnej wody. Po dokładnym czyszczeniu i odkamienianiu, ogrzewacz zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA