logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie materiały z drukarek nadają się na wybijaczki i rysiki?

19 Lut 2010 17:24 6522 8
REKLAMA
  • #1 7719350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 7720034
    Ricardo290366
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Kolego dzięki za podpowiedź .Ze swej strony jako punktaki polecam iglicę z
    -końcówka wtryskiwacza z C 330, c 360 , gotowy zaostrzony , twardy itd.
    W radełkowanym pręcie Φ 10-12 wiercimy otwór i osadzamy końcówkę wtryskiwacza.Wiertła do laminatu -wiertła frezy dentystyczne, u stomatologa
    niepotrzebne , tępe do zęba laminat wierci skutecznie .Zaleta-trzpień ok.3,5mm,
    Φ wiertła 0,6 -1,6
    wiele uchwytów to zaciśnie , z 0,6mm bywają problemy .
  • #3 7720250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7720348
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3644
    Zużyte (tępe) wiertła z uchwytem SDS i płytką widiową ostrzę na precyzyjne przecinaki. Płytki są tak twarde, że przecinaczki są nie do zdarcia, a sam uchwyt również - nie sklepuje się. Ale to chyba nie jest odkrycie (tak podejrzewam).
    PS. Jak każdy będzie tu pisał, to nie będzie fajnie...
  • #5 7720362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7721428
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Skoro przyszedł czas pomysłów to podsuwam jeszcze jeden: w razie braku pod ręką miniszlifierki, pilnika czy czegotam... Kiedyś złożyłem na prędce taką miniszlifierkę: silniczek z suszarki do włosów osadzony w tubce po tabletkach musujących (pluszzz, itp). Na ośkę silniczka nasunąłem kółko cierne z zapalniczki i całość podłączyłem do starego zasilacza komputerowego. Szlifuje aluminium, stal, plastik etc. Kółko jest w stanie wytrzymać nawet kilka godzin w zależności od obrabianego materiału, a nowym nie ma co się martwić bo to i tak odpadowy towar:D
    Jakie materiały z drukarek nadają się na wybijaczki i rysiki? Jakie materiały z drukarek nadają się na wybijaczki i rysiki?
  • #7 7741004
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3644
    Choć nie chodzi o materiał (jak w temacie), to podam przydatne rozwiązanie. Do pomiaru poboru prądu w samochodzie trzeba zdjąć klemę. Do ładowania prostownikiem również powinno się zdjąć. Aby sterownik, zegarek i inne wariactwa nie straciły zasilania, do małego akumulatorka 12V - kilka Ah dolutowałem przewód z gniazdem do zapalniczki. Na czas odłączenia akumulatora wtykam ustrojstwo zamiast zapalniczki i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #8 7741166
    J. Kleban
    Poziom 25  
    Ocena: 190
    balonika3 napisał:
    Zużyte (tępe) wiertła z uchwytem SDS i płytką widiową ostrzę na precyzyjne przecinaki. Płytki są tak twarde, że przecinaczki są nie do zdarcia, a sam uchwyt również - nie sklepuje się. Ale to chyba nie jest odkrycie (tak podejrzewam).
    PS. Jak każdy będzie tu pisał, to nie będzie fajnie...

Nie sadze aby wiertlo SDS majac jeszcze plytke widiowa bylo tepe. :-)

Dodano po 3 [minuty]:

Ale jesli stracilo widie to faktycznie dobre jest na przecinaczek lub punktak
  • #9 21249452
    ryszardpawlak82
    Poziom 2  
    bardzo dobrym materiałem na punktak są gwintowniki ,pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne materiały z drukarek, które nadają się do tworzenia wybijaczek i rysików. Użytkownicy polecają wałki z drukarek, które są twarde i trudne do obróbki, a także iglice z końcówkami wtryskiwaczy z ciągników C 330 i C 360 jako skuteczne narzędzia. Wspomniano również o wykorzystaniu zużytych wierteł SDS do produkcji precyzyjnych przecinaków oraz gwintowników jako materiałów na punktaki. Dodatkowo, jeden z uczestników podzielił się pomysłem na stworzenie miniszlifierki z silnika suszarki do włosów, co może być przydatne w obróbce różnych materiałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA